click...click...

HITS

Followers

Thursday, June 16, 2016

Resipi : Sambal Tumis Udang Petai

Salam korang...

Hari ni daku nak share plak Resipi Sambal Tumis Udang Petai, di mana ia merupakan menu yang dah lama aku tak masak ..

Masa ke Tamu Tuaran hari tu, aku ada juga jumpa petai..apa lagi..Walaupun En Suami dah jeling menjeling, daku ignore je..hahaaa...Ku beli gak la 1 ikat petai tu dengan harga RM 4 ..ada la 3 tangkai..jadi la..aku bukan nak makan banyak2, nak ambik bau dia ja..

Udang plak, aku pilih size sederhana macam ni je..Minggu lepas dah jemu makan udang besar2, aku lebih suka makan udang2 macam ni je..senang sikit nak makan.

Resipi : Sambal Tumis Udang Petai

Bahan2 :

500gm udang 
Petai yang dibelah tengah
Cili Kering - dikisar
Bawang merah kecil - dikisar
Bawang putih - dikisar
Belacan - dikisar
Bawang merah besar - dipotong bulat2
Asam keping
Garam
Gula
Kicap Manis
Serai - Dihiris kasar2
Air

Cara2 : 

Bersihkan udang. Petai dikopek dan dibelah tengah. Sementara tu, cili kering dikisar bersama2 bawang merah kecil, bawang putih dan sedikit belacan.

Panaskan api, letak minyak dan tunggu sampai minyak panas.

Masukkan bahan2 yang dikisar tadi...Masak sehingga pecah minyak...Nampak dah kering letakkan sedikit air dan masak lagi sampai betul2 kering dan pecah minyak...

Kemudian, masukkan serai yang dihiris2 kasar tu, ada yang suka blend bersama2 cili kering tapi macam aku lebih suka letak macam ni, bau dari serai tu apabila dimasak bersama cili kisar tu memang wangi.

Masukkan petai dan kacau2 seketika dan akhirnya barulah masukkan  udang...Time ni kalau nampak macam kering sangat sambalnya masukkan sedikit air...masak seketika dan kemudian letakkan asam keping, gula, garam dan sedikit kicap sebagai penambah rasa...

Tadaaaaaaaa...dah siap..

My Feveret

Ramadhan Iftar DI KK : Restoran Sri Melaka

Sesekali dapat berbuka di luar best juga kan..

Nak dijadikan cerita, sabtu lepas En suamiku nak settlekan satu hal di KK. cadangnya nak pergi pagi, mmm..tapi2 tau2 la..hujung minggu...last2 kitaorang keluar jam  3 petang... 
sebelum sampai ke KK Time Square tu, En suami singgah ke sini dulu untuk booking tempat berbuka hari tu..seronoknya aku..tak payah masak untuk berbuka hari tu..

Nama Restoran ni Restoran Sri Melaka, terletak betul2 tengah Town KK. nanti aku akan update full address Restoran ni ya. Act, ni adalah kali kedua kitaorang makan di situ. Sebelum ni pernah dah sekali, tapi aku tak update pun kat sini. Kali ni, sebab tema berbuka puasa, maka datang la kerajinan aku untuk update..
Nak balik baru snap gambar
Aku order Assam Fish atau lebih dikenali ikan asam pedas...Ni memang feveret aku dan en suami la..sebab sedapppp sangat..terubat la rasa rindu kat Asam Pedas Johor tu..Menu lain , Butter prawn dan juga kangkung belacan. Semuanya aku order small je ..sebab memang cukup dah bagi kami anak beranak makan.

Menu Masakan Baba Nyonya
Lepas je order, kitaorang ke KK Time Square..Alih2 kedai tu tutup dah ....mmm..terus kitaorang singgah solat kat Masjid Bandaraya dan kemudiannya ke CP plak atau Centre Point...Suasana kat situ sama macam Plaza Sungai Wang  @ pun Kompleks Pertama... Memang meriah la...beza betul dengan suasana di Imago @ 1 Borneo Mall. 

Untuk budak2, memang diaorang sediakan Pinggan dan Cawan Ikea untuk diaorang..
Dah jalan2 kat situ, kitaorang pun gerak la ke Restoran tu tadi...Memang penuh la time tu..Mujur la  aku booking awal. Kalau tak, mesti tak dapat lagi merasa Assam Fish tu.. Macam hari tu gak, sayur kangkung tu walaupun order small je, tapi banyak sangat....aku tak berapa makan nasi sangat, lebih kepada meratah2 lauk je...

Lepas habis je makan, kitaorang pun balik.....Restoran ni memang sesuai untuk mereka yang sukakan sesuatu yang berlainan ...tempat pun menarik, ada aircond bagai..bertutup lagi tau..so, memang selesa la... 

3 menu je, tapi dah cukup utk kitaorang..kenyang sangat
Kalau korang2 jalan2 ke KK, jangan lupa singgah Restoran ni ya :

Restaurant Sri Melaka
No. 9, Jalan Laiman Diki, Kampung Air,
Kota Kinabalu, Sabah.
Tel: +6088 224 777 / +6088 213 028
website: www.srimelaka.com
Business Hours: 10.00am - 9.30pm