click...click...

HITS

Followers

Friday, May 27, 2016

Wan Alya Nayli

Alhamdulillah...berkat 4 jam direct jahit manik kat baju cik kak sorang ni, maka siaplah sudah...beria2 plak la aku ni kan..act  baju Nayli dah ada reben..so dia bila ikat ke belakang pun nampak terletak elok je..macam baju aku tu plak memang tak ada reben ke apa..bila pakai mak ai..aku rasa macam baju mengandung pun ada😂😂😂😂😂

Jadi aku apply la teknik2 jahitan manik yang aku baru belajar ni..Nama teknik tu ialah teknik bracelet. Teknik ini jahitan manik memang agak kukuh. Jadi ada sedikit confident la di situ bila aku jahit teknik ni kat baju dia.


Tadaaa...baju aku ngan Nayli

So petang tadi aku pakaikan baju tu kat dia..siap pakaikan tudung lagi uuuuu...alahai...nampak macam dah besar je anak daraku sorang ni..

Bulan depan Nayli 3 tahun..Masih manja seperti dulu2 juga..ada hobi terkini..suka sangat picit2 tangan ke cubit ek..sampai lebam2 la tangan aku ni..😅😅😅😅

Aku ada la saja2 tanya dia nak ke sekolah..Dia kata tak mau..nak duduk dengan ibu juga...memang betul la anak ibu sorang ni.. 
Baru ada senyumnnnnnn

Kek Marble Versi Mak Daku

Ni mak aku masak
Baru2 ni aku macam teringin je kek marble ..makku selalu masak untuk kitaorang. Lagi best sekarang ni masak atas pemanggang ajaib je..lagi cepat dan senang je..Ni resipi mak aku ya..

Resipi yang simple
Jadi bila aku guna resipi di atas, aku ada la beberapa isu sikit. Yang pertamanya mixer aku tak dak..bila dah rosak di Johor dulu memang aku tak mau beli dah.. so masa pergi Ikea dulu2 tu, aku ada la juga beli hand mixer. 

Ni la masa untuk mencuba hand mixer tu. Agak payah gak mula2 tu..tapi lama2 macam best je..

Ni la dia hand mixernya...
Senang je masak kek marble ni... pukul planta dengan gula dulu sampai kembang..kemudian, masukkan telur satu persatu...Masukkan esen vanila..kemudian baru masukkan tepung sedikit demi sedikit...jangan lupa plak masukkan sedikit baking powder. . Lepas dah mix kan semua, asingkan sedikit untuk buat lapisan coklat plak..serbuk koko tu dicampur dengan sedikit air.

Nak masak? Lagi senang..panaskan pemanggang ajaib dengan griskan sedikit planta didalamnya..letakkan lapisan kuning dulu dan kemudiannya baru la lapisan coklat..

Aku mengalami kesukaran sedikit. Sebabnya, pemanggang ajaib aku kali ni lagi besawww dari yg mula2 mak pernah masakkan untuk aku dulu. Jadi 1 acuan tu aku rasa macam tak berapa cukup sangat..agak nipis apabila kek tu dah siap...

Ni la hasilnya...aku taburkan juga choc chip untuk penambah rasa...

Rupa memang tak seberapa..tapi budak2 ni memang suka..aku masak malam, separuh gak habis malam tu juga..tu pun aku kata simpan sikit untuk dibawa ketika hari sukan sek diaorang...lepas ni nak masak lagi guna 2 acuan plak..