Followers

HITS

Monday, May 16, 2016

Selamat Hari Guru

Post ni sangat istimewa...Ku tujukan Selamat Hari Guru buat semua insan yang bergelar Cikgu @ Guru...

Terutamanya sekali pada Kakakku sorang ni...Tadi dia ada send whatsapp dalam group kitaorang tema sambutan Hari Guru di sekolah dia iaitu Kalau Aku Bukan Guru. Amboi...kemain lagi pakai baju suami dia iaitu pakai baju Bomba. Sebenarnya ada satu lagi set uniform Bomba..warna biru katanya. Tapi sebab hari ni Suaminya a.k.a abang ipar aku ni tak ada, so dia tak dapat la pakai.
Kemain sungguh cikgu2 ni .semangat..

Rindu pada kakakku sorg ni. 
Berbalik pada cerita hal anak2ku plak, dari awal lagi aku dah belikan bekas kaca untuk dihadiahkan pada cikgu2 diaorang. Dalam botol kaca tu aku letak la gula2 sama. 

Selain tu aku ada juga tempah Macaron dengan sorang bakers ni. Aku tahu pasal bakers ni pun sbb masa dulu2 sebelum aku berpindah ke KK, aku ada google baca pengalaman mereka2 yang berpindah ke KK dari semenanjung. Tup2 ada link bakery dia plak tu..tu yang semangatnya aku nak mencuba...

Ni la hadiah untuk cikgu2 kelas anak2 aku..Simple je..Siap snap dalam kereta je tadi sebab lepas jumpa Mas iaitu owner Triple Sprinkles, terus aku bergegas ke Sekolah diaorang. Tunggu kejap time rehat lepas tu aku temankan diaorang jumpa cikgu kelas masing2. Aku mmg nak jumpa cikgu diaorang pun sebab nak tanya pasal rumah sukan diaorang warna apa. Minggu ni dengan minggu depan diaorang ada latihan rumah sukan..


Tahun ni bagi pada Cikgu Kelas Hariz & Cikgu Kelas Danial je

Aku order 4 box dengan berharga RM 48. Ada macam2 flavor. Mula2 satu lagi box nak bagi pada Ustazah yang ajar Kafa kat diaorang tapi last2 aku simpan je la untuk makan petangnya..

Lepas berbuka tadi, baru la aku makan dengan budak2 gak. Masing2 rasa tak cukup je sorang 2 ketul..hehe..

Dah jumpa bakers yang best ni, nanti bila2 aku memang akan tempah dengan Mas ni je la nanti...
Tq Mas, sedapnya macaron tu..

Nasi Ayam Versi Aku

Edited : Sebab lupa plak nak bgtau sup tu masak macam mana..

Resipi Yang Simple je

Resipi aku simple je tau. Sebabnya En suamiku ni tak berapa la gemar kalau nasi tu kena tumis2 ke apa2..(jaga kolestrol la katakan)

Beberapa ketul ayam (ayam2 ni kemudiannya akan dijadikan sebagai dish utama) direbus seketika dengan Sup Bunjut dan Kiub Pati Ayam. Air tu dilebihkan sebab nanti air ayam yang direbus ini akan digunakan untuk menanak nasi.

Lepas nampak ayam2 yang direbus tu tadi dah hampir2 masak , maka keluarkan dan diperap pula dengan SOS TIRAM, KICAP MANIS, Sedikit SERBUK LADA HITAM & sedikit MADU. Perap dalam masa 15 - 20 minit. 

Basuh beras bersih2 dan kemudiannya masukkan air rebusan ayam tu tadi. Pastikan sebelum meletakkan air rebusan ayam tu, korang dah rasa dulu cukup rasa ke tak . Kalau rasa tawar, maka boleh la letak garam sedikit. Satu ketika dulu, aku pernah la follow satu resipi ni. Tumis dulu dengan minyak sapi, rempah 4 sekawan la dan sebagai semua. tapi En suami kurang suka sebab oily la.. So, bila dah masak nasi macam ni je, dia prefer nasi dimasak macam tu je. Sedikit tambahan aku letak kulit kayu manis sama ke dalam nasi tu.

Untuk sambal @ cili nasi ayam tu plak, aku guna beberapa biji Cili Merah, cili padi, 2 ulas bawang putih dan sedikit air. Kalau tak nak pedas, cili padi tu tak perlu pun tak apa. Kisarkan dulu semuanya dan kemudian dimasak di atas periuk kecik.. Masa masak tu, boleh la letakkan sedikit gula, sos cili dan sos tomato dan akhirnya perahkan sedikit limau nipis. 

Dah settle je Sambal @ Cili Nasi Ayam dan Nasi pun dah masak, maka boleh la siap2 potong timun, tomato & sayur salad. Akhirnya, selepas tu barulah masak ayam yang diperap tadi samada dalam air fryer atau digoreng di atas kuali dengan minyak yang sedikit dan api yang perlahan. Aku pernah guna2 dua2 cara, kalau guna air fryer ni, ayam tu macam agak kering sikit berbanding dengan cara kedua iaitu digoreng. Tapi, terpulanglah. Sebab kuah kicap perapan ayam tu tadi juga boleh disimbah diatas ayam yang telah digoreng tadi. Tadaaaa..

Ok..untuk sup plak, air lebihan rebusan ayam tu jadikan sup. Since aku tak tumis2 bagai, maka aku letak sedikit bawang goreng untuk penambah rasa.. nak lagi best letak lah juga hirisan daun sup @ daun bawang. Aku tak letak sebab lupa nak beli..

Dah siap dah Nasi Ayam Versi aku..

SELAMAT MENJAMU SELERA

Aktiviti Pagi Ahad...

Dah lama tak masak Nasi Ayam. Memandangkan pagi semalam En Suami Fly balik kampung jap sementara ada program di KL plak lepas tu, maka gigih juga la aku masak Nasi Ayam untuk dia sebagai Sarapan Pagi merangkap Lunch & Dinner juga..Nasi Ayam aku versi simple je, maka dalam masa sejam dah siap. Nanti aku akan share resipi Nasi Ayam Versi aku ya.

Lepas sarapan, terus kitaorang gerak ke Kota Kinabalu International Airport (KKIA). Ini kali kedua aku drive ke sana. Yang bestnya, kali ni aku berjaya drive sendiri tanpa bantuan BFF aku, iaitu Google Maps. Kalau tak, nak kemana2 je di KK ni, mesti aku on Google Maps gak. Kali ni, tak payah dah..Alhamdulillah. Itu satu pencapaian untuk diri sendiri. Perjalanan mengambil masa dalam 40 minit, tapi sebab hari cuti, setengah jam je dah sampai. 


Seawal jam 6 pagi dah bersilat di dapur
Alang2 dah semua keluar ni, aku pun ajak la anak2 pergi ke Akuaria Marin & Muzium di UMS. Semuanya excited termasuk la aku sama. Alih2 bila sampai ke UMS tu, aku berhenti jap kat depan Pintu Masuk Utama tu dan berjumpa dengan Guard tanya arah mana jalan ke Akuaria tu. Rupanya hari ahad tutup la plak!! aduhai. Frust budak2 ni. Tapi aku bawa juga la diaorang jalan2 dalam UMS tu sambil cari di mana terletaknya lokasi Akuaria tu. Bila dah jumpa, aku tunjuk kat diaorang yang tempat tu memang tutup. 

aku yang frust..anak2 lagi la , lagi2 dak Hariz..siap tuntut nak pergi gak Sabtu depan

Di situ juga, ada satu port menarik untuk bergambar iaitu di Jambatan . Port ni la yang Guard tu bagitau tadi. Kitaorang sempat la snap gambar sekejap. Tak lama pun sebab cuaca panas sangat.
Aku seriau gak bawa budak2 ni walaupun diaorang excited nak main pasir sebenarnya

Masa nak balik plak, terjumpa plak pokok daunnya ala2 sakura tu. Apa lagi kan. Berhenti dulu dan snap gambar la lagi. Anak2, layan je la habit ibumu ni ya. 

ada pokok ala2 sakura plak
Dalam jam 11 tu kitaorang pun gerak balik. Masa nak balik tu plak, dak Danial ternampak orang jual durian tepi jalan. Dia pun minta la..aku teringin gak tapi nak tanya dulu la berapa kan.. mana tau mahal sangat ke. tak mampu la aih.. bila ditanya durian ni datang dari Keningau, harga plak dalam RM 25 - RM 30 sekilo..fuhhh..boleh tahan harganya. Aku beli la 2 biji saiz kecil je. tu pun harga dalam RM 47. sebiji makan beramai2 dan sebiji lagi buat kuah durian. 

sessi makan durian 
Masa tengah sibuk2 makan durian tu, En Suami whatsapp dan bagitau dia dah dapat tiket balik Taiping. Naik bas gak akhirnya. Alhamdulillah, dalam jam 7.15 malam dia pun selamat sampai ke Kamunting. Aku macam tak ada perasaan sangat la bila ada kawan2 ku tanya eh, kenapa tak balik sama?? 1 sebab yang utama mesti la sebab KOS PERJALANAN . kalau dulu masa stay di Johor, asal ada peluang je kitaorang mesti balik kampung. tapi sebab kali ni, kos dah lain. Maka, kalau suami ada peluang tu, dia la balik dulu dan ziarah kedua ibubapa kitaorang. Aku dapat call hari2 dengan Mak Abah pun aku dah rasa happy.
lama tak naik bas