click...click...

HITS

Followers

Wednesday, June 29, 2016

Ramadhan Iftar di KK : Nasi Padang Ibu , Restoran Asli Indonesia.....

Nak update post ni dulu sebelum kitaorang balik kampung esok.. 
Ahad lepas, kitaorang berbuka di luar...
dah dekat2 nak balik kampung ni, aku pun macam dah tak ada idea sangat nak masak apa..
Jadi bila en suami ajak berbuka kat luar, aku OK sesangat...

Kali ni pergi berbuka di Restoran Asli Indonesia, Nasi Padang Ibu...

Restoran ni di Jesselton Point, so parking memang agak payah sikit...dua kali gak la pusing2 area situ, baru dapat parking...

Since macam awal lagi, time tu dekat2 jam 6 petang kitaorang sampai, so aku dan anak2 Danial dan Nayli pi jalan2 kat jeti tu dulu sambil snap gambar...

Again, Hp ku memang out lagi..so, guna camera je la.. 

Port wajib bergambar...



Nayli silang kaki weh!! dak Danial plak, apa motif pegang muka Nayli macam tu ..

Selain dari Restoran Nasi Padang Ibu tu, ada banyak lagi gerai dan boleh lepak2 makan kat tepi jeti macam ni,
tapi macam aku yg ada anak2 kecik ni tak rekemen la makan kat tepi2 mcm tu..risau je weh!!  kalau diaorang makan elok2 ok la kan..ni kejap2 bangun..lepas tu boleh lari2 plak...oh tidakkkk!!!

Opss...nak try gak silang kaki !! 
Lepas puas bergambar tu, kitaorang pun patah balik dan menuju ke Restoran tu.. tengok la aksi Nayli ni, siap berlari2 pergi ke Ayah & Abang dia....

Sempat lagi aku snap gambar aksi diaorang



Ni la pintu masuk Restoran ni..
Jum tengok menu apa yang menarik di Restoran ni ya...ada macam2 jenis masakan tau... Pilih je...

Feveret En suami, Gulai Nangka 

Macam2 jenis sup pun ada

Nak ayam pop??

Layan diri...minta je apa yang nak

minat masakan Padang?? macam2 ada tau

Makanan2 yang ada kat situ

ada yang suka makan tak???

Macam2 jenis sambal tau
Apa yang kitaorang makan plak untuk berbuka hari tu??? since aku tak familiar sangat masakan padang ni, so aku biarkan en suami yang pilih....tadaaaaaaaaaa

Sup tulang

Ikan asam pedas

Gulai nangka

Menu istimewaaaaaaaaaaa

Ikan Terbang - memang ranggup..suka sambal kicap tu..
Review?? mmmmmmmm..kebetulan time tu, aku tak berapa selera sangat makan nasi..jadi aku ratah2 lauk je la......semua makanan berasa, sedap la juga....kira boleh lah diterima..
At least, ada gak la pilihan jika datang makan kat KK ni...

Ok..sambung kemas baju lagi...



Sunday, June 26, 2016

Jalan2 Mencari Barang di Pasar Malam Sinsuran.............

Malam semalam, lepas En Suami habis terawih, kitaorang ke sini, mencari sedikit souvenir untuk keluarga.....

Seperti yang dijangka, budak2 ni kecuali Nayli sebab dia dah tido petang semalm, Hariz dan Danial masuk2 je kereta terus lenaaaaaaaa...Mmmmmmmmmm.

Perjalanan mengambil masa dekat 50 minit gak...Malam minggu kan, jadi memang sesak teruk la...Sampai En Suami kata, lain macam je sesaknya...

Mujur la, masuk2 je Lorong Sinsuran tu, ada je parking.. Ni kali ketiga kitaorang sampai ke sini sejak berpindah 3 bulan yang lalu tapi kali ni la baru nak membeli betul2..sebelum ni, tengok2 je..

Nak terjah ke Pasar Filipina dengan waktu sebegini memang tidak sesuai la...nak pi waktu siang lagi la tak kan jejak punya...

Sampai2 je, terus terjah 1 gerai ni...ku rilex je tanya, "kak, yang 3 RM 10 ada tak?? 

hahaa..dasarrrrr nak murah sesajaaa..dia kata tak ada, yg ni RM 5, 1 kotak..so, aku pun, OK..tak pe la, saya jalan dulu la".

Alih2, kakak tu panggil balik...dia tanya, "adik nak beli berapa?" ku pun bagitau la, "dalam 10 kotak je kak"... dia pun bagi...tapi, En Suami plak tak berkenan design dia..katanya simple sangatttt...plak dah...macam dia plak yang pakai kannn...kan... 


ni yang 3 RM 10, tapi En suami tak berkenan plak..
so, kitaorang pilih la design lain...yang macam ni, RM 15 sekotak..perghhhh...aku tawar2 lagi , dapat la RM 8 sekotak sebab ambik 10 kotak...

Disebabkan pilih sambil dukung Nayli, yang En Suami plak dukung Danial, kitaorang pilih cepat2 je..aku dah malas dengar budak2 merengek2, pilih la cepat2 dengan mengambil kira untuk 7 Dewasa 3 kanak2.

1 RM 15, ku tawar2 dapat la RM 8..tu pun ambik 10 ..
Design brooch macam2, tapi yg macam ni ku tak ambil pun...RM 5 satu, tapi korang minta je 3 untuk RM 10 ya...kalau nak tawar lagi pun ikut korang la...tapi, agak2 la kan..depa pun berniaga gak tu...

yg ni lagi simple ku rasa...
Alih2 lega la bila dak Nayli ni tak nak didukung dah..so, dia suruh aku snap gambar dia..siap posing lagi tu....

Muka macam ngantuk pun ada


daku sempat snap lagi gambar kakak ni...

sementara kakak tu tengah packing2 kan barang2 kitaorang, daku sempat snap gambar barang2 lain...ada koleksi butang baju melayu..tapi En Suami tak berkenan plak..aishh..macam2.. 

Gelang2 pun ada tau...
Last2, diaorang request nak air..sebab dahaga sangat..ok, jum kita cari air sambil tunggu En suami pilih butang baju melayu plak....dah beli air pun, tak siap2 lagi pilih...mak ai.


Tunggu lagi...

Tengok tadi, dah beli dah..lepas tu tambah lagi...waaaaahhhh.... 

adaaaaaaaaaaaa....hasil belian En suami semalam...untuk adik beradik sekeluarga

Yang ni plak hasil belian dari ku..

Ni untuk budak2.....

Kesimpulannya, kalau rasa2 nak cari cenderamata tu, tak yah pi jauh2...pi kat sini pun ok dah...atau pun Pasar Malam Kg Air pun ok gak...yg tu aku tak sampai2 lagi..




Saturday, June 25, 2016

Iklan Raya TNB 2016 - #LepasTu

Comel plak tengok adik Din ni minta maaf kan..

tapi, aduhaiiiiii...banyaknya kesalahan dia buat...

Lan Pet Pet sebagai ayah pun agak serius juga ku tengok..

Jum tonton iklan raya ni  ya..


Filem Pendek Hari Raya 2016: Pengacau Balik Raya

Iklan raya seterusnya...yang ni pun best juga tau...
Saja la aku share juga di sini..
Iklan ni  merupakan sambungan dari episod2 sebelumnya...


Iklan Raya Bermakna dari TM....

Antara Iklan Raya terbaik dari TM

Pagi ni, aku ternampak Syed Azmi share Video Iklan Raya ni..
Terharunya aku tengok...Tahun ni banyak juga iklan2 raya yang banyak menyentuh hati...
Kalau aku jumpa lagi, aku share di sini gak ya...

Korang2 dah tengok ke Iklan Raya dari TM??  aku share di sini juga ya...


Friday, June 24, 2016

Resipi Homemade Cookies : Almond Chocochips Cookies by Azlina Ina

Ada hikmahnya la juga bila HP ku prob sekali lagi beserta pakej bff pun menjelma...memang daku tunggu bff ku datang la baru mood nak buat biskut raya.... maka, nak tak nak, gigihkan juga la membuat biskut raya tengah2 hari begini...mula2 kan, Hariz memang nak tolong buat gak..tapi baru bakar 1 adunan je, dia dah kata "tak tahan la ibu, bau biskut ni..." ok la...daku je la sorang2 sambung buat sampai habis... 

Resipi, memang follow dari Azlina Ina, cuma ada 2 benda je derhaka sikit....

1 - tepung gandum cap ros ku tak jumpa kat sini, so sebab konon2 nak buat kek @ biskut lain gak, maka ku beli la "Self Raising Flour" dari Blue Key...

2 - Soda bikarbonat tak ada la plak..mm..so tak letak la..tu je la..





1st adunan 

Ni la hasilnya...banyak gak dapat..gigih buat dari 11 pagi tadi...simpan doh dalam peti dalam sejam, maka start membakar dari jam 12 sampai jam 2 petang ni.....

**Agak manis sikit la, tapi bila sesudu tepung beras digantikan sebagai emplex memang crunchy la...bagus idea dari Azlina tu...next time nak buat lagi sebab ada lagi choc chip dgn almond slice, nak kurangkan sikit gula la**


Resipi yang sangat mudah dan cepat dibuat..
Ni dia resipi dari Azlina Ina tu......Aku suka gak resipi macam ni , sebab apa, mudah dan barang2 pun tak ada la macam rumit sangat ke apa....Jadi, pada mereka yang diluar tu kalau tetiba rasa nak try buat biskut raya, cubalah resipi dari Azlina Ina ni ya..

Dasat tau Azlina Ina ni, bila dia share resipi, beribu2 orang share tau..

HARI BERTEMU CIKGU SEKOLAH

Pagi ni ada sessi mengambil Rekod Kemajuan Murid dengan Cikgu Kelas. Bertempat di Dewan Sek. 

Fuhhh...dalam surat bermula jam 9 pagi, ku sampai jam 8. 15 pagi pun dah ramai tau!! Masa sampai tu, dewan memang tak buka lagi. menunggu la kejap...Mula2 En suami nak datang gak, tapi sebab dia ada Prog Bacaan Yassin dengan staf dia pagi ni, dia datang lambat sikit la... 

At last, jam 8.45 pagi, dewan pun dibuka dan terus menuju ke bahagian Kelas 2 Kenanga dulu.. Settle Kelas 2 Kenanga, baru lah ke 1 Teratai plak...

Since dah settle awal, En suami pun tak jadi la datang..Balik singgah Ofis jap & tunjuk la Rekod diaorang..

Walhal, kitaorang sebenarnya dah tau awal2 lagi dah result diaorang...Masa cuti sek baru2 ni pun, aku hari2 check dalam sistem SAPSNKRA...

Hari ni datang nak dengar sendiri komen dari CIkgu Kelas diaorang masing2..Baru la puas hati kan...

Cikgu Kelas Danial, Puan Norata melaporkan terbaru Danial dah dipindahkan tempat duduk dari belakang ke HADAPAN..

Betul2 depan meja cikgu. Aku terus menyatakan sokongan dan galakan. Aku tau, dak Danial ni dari SK Jelotong lagi suka betul menyembang..eh, sejak dari Pra la... 

So, bila dia dah duduk depan ni , ada la kebarangkalian tidak menyembang sangat... 

Hasil dari Ujian pertengahan tahun ni, ada beberapa subjek yang perlu ditekankan iaitu BM (Pemahaman & Penulisan), BI (Penulisan) & Matematik (Kertas 2) Bila diperiksa oleh daku sendiri kertas2 peperiksaan dia, daku tengok yang soalan panjang2 memang dia tak buat. Bila ditanya, kenapa?? dia bagitau banyak sangat nak dibaca, penat la..letih la...aduiiiii la anakkkk..

Puan Norata juga ada memberikan tips2 bagaimana untuk melatih Danial untuk menulis dengan cepat.. Insyaallah nanti nak praktiskan untuk dia...

Puan Rahimah melaporkan bahawa Hariz ok dalam kelas, macam biasa memang PENDIAM. tapi, sejak berkawan dengan sorang budak ni , nampak la juga dia ada menyembang2 sikit dalam kelas.

Dari segi matapelajaran plak, ada beberapa subjek kena tengok balik, mcm Matematik dan BI Pemahaman... So far, result dia memang meningkat dari sebelum ni...

Usaha lagi untuk peperiksaan akhir tahun plak ya...

Menuju ke Dewan Sek..

Dewan Sek ..saja la duk depan2 dewan...kut2 dapat awal masuk ke kan..

Akhirnya, memang pun..aku antara yang terawal beratur di 2 Kenanga...Kelas Meor Imran Hariz

Kelas 1 Teratai..kelas Meor Imran Danial


Cikgu Kelas Danial, Puan Norata

Cikgu Kelas Hariz, Puan Rahimah

Suasana di dalam Dewan



Semua Kelas ada di sini..

Sempat snap gambar budak2 ni dulu sementara tengah beratur


Masing2 sibuk tengok result diaorang...walhal, 2 hari sebelum tu kitaorang dah tengok sama2 kat SAPSNKRA...

Anak2 bergambar di kawasan IKM KK sebelum mengadap En Suami...

Thursday, June 23, 2016

TIPS PERCUTIAN KE KUNDASANG

Aku ada share Tips ni di FB sebagai Salah Satu Sumber Rujukan Aku dan juga pada kawan2 dalam friendlist FB aku jika mereka ingin bercuti ke Kundasang... Tak la nanti, akan dapat WA , PM atau komen, Ayu....apa yang best kat Kundasang ya??

Walhal, ketika entri ini ditulis, aku masih lagi belum sempat menjejakkan kaki ke Kundasang.. Dah 3 bulan kut pindah sini.. Nak cari masa yang sesuai macam tak ada je...awal2 pindah dulu, ada la juga niat nak ke sana..tapi bukan bermalam la..Hanya balik hari je, memandangkan dari rumahku ke Kundasang pun dalam sejam ke sejam lebih je..

So, aku share juga di blog ni, untuk memudahkan korang baca dan juga jadikan sebagai rujukan juga ya. Setakat ni plan kitaorang maybe akan ke Sana ketika Parents aku atau Family kakak aku datang bercuti ke sini nanti..baru  best pergi ramai2 kan...tapi agak masak gak la...terjah tempat2 macam tu time cuti sek!!!



Kalau korang nak tengok gambar , boleh terus klik kat link page FB tu ya..aku tak upload di sini

TIPS PERCUTIAN KE KUNDASANG, SABAH.

Seringkali apabila pengunjung bercuti di pusat peranginan yang terletak di Kundasang, masalah mereka adalah tidak cukup masa untuk pergi ke semua tempat yang ada di sana.
Ini kerana, kurangnya pengetahuan tempat-tempat yang perlu dilawati atau tidak mengikut jadual tempat mana yang harus dikunjungi.

Di sini kami ada beberapa tips dan nasihat untuk anda apabila bercuti sendiri di Kundasang walaupun tanpa ada pemandu pelancong!

1.Tempah Homestay untuk 1 malam di Kundasang.

✔ Jika Anda tidak membuat tempahan, pasti tidak ada yang kosong lebilh-lebih lagi pada waktu cuti sekolah. (part ni aku setuju sangat2, kalau korang berani redah tanpa booking awal2 aku tak jamin la ada ke idak lagi homestay atau hotel time2 gini)

✔Tempah homestay di KUNDASANG ya, bukan di PEKAN RANAU.

✔TIPS- Semasa membuat TEMPAHAN HOMESTAY, pastikan homestay tersebut menyediakan WATER HEATER. Pecaya atau tidak, air paipnya sesejuk Air AIS!

P/S Jangan lupa membuat tempahan kenderaan untuk memudahkan pergerakan ke lokasi anda. Perkhidmatan Kereta Sewa akan menanti anda di Lapangan Terbang.

2.Tempah tiket penerbangan yang sampai di lapangan terbang Kota Kinabalu seawal jam 7 pagi.

✔Apabila sampai awal di Kota Kinabalu, Anda juga boleh terus ke Kundasang seawal yang mungkin sebab ada banyak tempat yang boleh dilawati setibanya di sana nanti.

✔TIPS - Sebaik-baiknya sampai di Kota Kinabalu pada hari jumaat. Ini kerana anda boleh berkunjung di TAMU KUNDASANG sebelum tengahari. Di tamu kundasang banyak bezanya dengan Tamu yang lain di daerah Sabah ini seperti Makanan, Bunga dan barang-barang yang dijual.

3.Sampai di Kundasang, anda boleh melawat tempat menarik disekitarnya seperti Desa Cattle Farm, War Memorial dan Kinabalu Park

✔TIPS - Anda boleh berkunjung jam 3-4 di Desa Cattle Farm kerana pada waktu itulah anda boleh melihat para pekerja memerah susu lembu.

✔TIPS - Pasang lampu kereta sekiranya kabus sudah meliputi kawasan Kundasang untuk keselamatan anda dan pemandu yang lain.

4.Waktu petang, anda sudah boleh cek in di Homestay yang Anda sudah tempah.

✔TIPS - Cari Homestay yang ada menyediakan kemudahan BBQ.

✔Jangan lupa meminta selimut tambahan kerana Anda tidak akan dapat menahan sejuk pada waktu malam. Sebab tu jangan hairan jika di Homestay tu tidak ada disediakan kipas atau aircond!

5.Esok pagi, anda boleh sarapan di Kundasang atau di Ranau.

✔TIPS - Cari Restoran yang bersih kerana di kawasan sejuk memang cepat lalat membiak

6.Lepas tu , anda boleh ke Hot Spring Poring yang terletak lebih kurang 30-40 minit dari pekan Ranau. Di sana, anda boleh mandi manda dan melawat canopy walk.

7. Lepas dari Poring, anda boleh ke kampung Luanti Spa Fish. Bila sampai sini, jangan jerit kuat-kuat ya?? Sebab mesti anda tak tahan bila ikan tu datang dekat dengan kaki anda, GELI!!

8.Selesai di sana, anda bolehlah meneruskan perjalanan pulang ke Kota Kinabalu untuk cek in di Hotel/Homestay yang anda sudah tempah.

✔TIPS - singgah di Nabalu Craft kerana di sana banyak barang Kraftangan buatan tangan yang anda boleh beli sebagai cenderamata.

*Jika ANDA rasa TIPS ini berguna, sila "LIKE" atau "SHARE" dengan kengkawan.

**Untuk pertanyaan Hubungi kami di 0168818153.

Terima Kasih

~Suzahomestay Kota Kinabalu
~Cuti Kinabalu

Cepat2 Contact No di atas jika berminat nak booking Homestay awal2 di Kundasang nanti ya!!!!!

KOREAN DRAMA : DOCTORS 2016 ~ Tiba2 aku dah terjebak!

Lama gak la aku tak tengok Korean Drama ni

Aku dah mula start follow drama ni sejak tengok video ni di FB.. rata2 kawan2 aku duk share je..so, aku pun klik la tengok..bila dah tengok, WOW!!! macam best je..macam menarik je..Jadi apa lagi kan.. Semalam aku dah tengok 2 episod dah..rupa2nya ni cerita baru ..ada gak disiarkan di Astro 393 , aku sempat juga rekod kut2 kalau mau tengok lagi di TV plak...

cari video ni di Youtube, tak ada plak..video ni menarik tau..
Bila aku search di Youtube, aku jumpa video Full Trailer ni..mmm..layan la ya..


Ni detail drama tersebut
Antara pelakon2 nya

Watak Utama, Hye Jung
Watak Utama gak, Hong Ji Hong
Aku dah settle layan episod 1 dan episod 2..marathon terus pagi semalam...aku tengok online je, di link ni.. KOREAN DRAMA : DOCTORS 2016 memang best...episod 1 je dah buat aku berdebar2, dan tak sabar nak tengok episod2 lain plak...walaupun ada adegan aksi pukul2, (tak sesuai tengok dengan budak2 tau)...

Drama ni ada 20 episod je..so kalau korang2 baru nak tengok, memang ok sangat la....So, jom la terjebak bersama2 ya...