Followers

HITS

Sunday, April 10, 2016

Pasar Tamu Tuaran...

Dari semalam lagi ku dah pujuk2 En Suami mau ke Pasar Tamu di Tuaran ni. Ye lah, kitaorang dah berada di sini lebih kurang 2 minggu dah... tapi belum lagi nak beli barang2 basah di Pasar2 ni..balik2 ku beli di Giant @ Supermarket CKS @ Supermarket ARL je..

Pagi ni dalam jam 7 pagi kami bertolak dari rumah..mula2 ingat nak breakfast la dulu tapi dah alang2 keluar awal baik terus ke Pasar Tamu tu dulu la...

Sampai di sana dalam jam 7.30 pagi. Mula2 aku mencari barang2 basah dulu. Memandangkan En Suami time tu pergi alihkan kereta ke tempat parking lain, so aku bawa la budak2 ni jalan2 dulu...Bawa anak2 kecil kan..ada je la benda nak ditanya..itu apa ibu?? Boleh makan ke?? 2 soalan wajib ditanya...

Ku beli ketam 1 kilo dalam RM 17, kecil2 je dapat la dalam 10 ekor, sotong besar 3 ekor dalam RM 15. Lepas tu ku tengah berkira2 nak beli apa lagi, En suami pun tiba. Dia tengok ku beli sikit je, apa lagi..katanya bukan nak datang sini tiap2 minggu..beli la banyak sikit. Ok..apa lagi...terus beli ikan kembung 1 kilo RM 8, Ikan Selar kecil 2 kilo RM 8, sotong lagi 2 kilo RM 15. Udang plak ku pilih size kecil je, RM 8 untuk 2 pinggan...En suami dah pesan stok udang kat staf dia yang balik kampung di Tawau. 

Settle barang2 basah, kitaorang beli sayur2 plak...memang rambang mata dibuatnya ..kebanyakan sayur2 dijual dengan harga RM 2 seikat dan 3 ikat @ 3 jenis sayur RM 5. So antara sayur yang kitaorang beli tadi kangkung, bayam merah, bayam, bendi, tomato, kailan, cendawan, jagung & 2 set sayur campur.

Penat berjalan kitaorang singgah beli air dulu. Tu pun lepas nampak gerai Anis Coffee ni..beli la air Mocha & Chocolate. 

Ku sambung shopping ikan masin plak.. nak beli ikan bilis suami kata dah pesan gak pada staf dia..so terasa nak cuba ikan masin yang disalut cili ni..ku beli separuh ikan dulu untuk cuba kali pertama .. 

Kalau tak mengenangkan tangan ni ada 2 je & yang nak bawa pun hanya aku, En suami & anak sulungku Hariz, dah tentu aku nak sambung beli buah2an plak..tapi mujur la sedar diri...tu pun lepas tengok Danial & Nayli berebut2 air kat situ. Tak tahan aku tengok terus aku ajak balik je la...

Maka tamatlah sudah sessi beli belah di Pasar Tamu Tuaran. Kalau tak ada apa2 hal boleh la pergi lagi lain kali...

Ni en suamiku dapat info mengenai Pasar Tamu yang ada di Sabah ni..

INFO TAMU SABAH:

ISNIN:
1.Kg.Pukak Kiulu

SELASA:
1.Kiulu
2.Kuala Penyu
3.Pandasan
4.Tamparuli

RABU:
1.Ranau
2.Nabawan
3.Tampaluri
4.Kudat
5.Kota Belud
6.Mambakut
7.Dongongon
8.Sipitang

KHAMIS:
1.Dongongon 
2.Keningau
3.Tambunan
4.Telipok
5.Sumangkap (Matunggong)
6.Tenghilan
7.Pekan Nabalu
8.Taginambur
9.Papar

JUMAAT:
1.Sepulut
2.Teginambur Batu 10
3.Beaufort
4.Kundasang
5.Dongongon

SABTU:
1.Ranau
2.Nabawan
3.Kinarut
4.Matunggong
5.Putatan
6.Inanam
7.Mansiat Sook
8.Telupid
9.Apin-Apin (Keningau)
10.Beaufort
11.Papar

AHAD:
1.Tuaran
2.Sook
3.Kota Marudu
4.Kota  Belud
5.Kota Kinabalu
6.Tambunan
7.Putatan
8.Keningau
9.Tampaluri
10.Telupid
11.Mambakut
12.Papar
13.Sikuati Kudat

"Tamu Menjana Ekonomi Masyarakat"..

Macam2 jenis sayur ada
Ikan Masin tak dilupai
Rehat sebentar dengan Anis Coffee

2 comments:

Siqah Hussin said...

Banyaknyaaaa akak beli barang basah!! Stok seminggu tu. Best best! Tambah lagi kalau segar semuanya :)

Nurhidayu said...

Hehe...bukan seminggu ni..rasanya 2 minggu kut..