click...click...

HITS

Followers

Wednesday, April 13, 2016

KeranaMu Rayani Air ~ Nyaris Tak Balik Beraya

Sejak En Suami dapat berita yang kitaorang sekeluarga akan berpindah ke Kota Kinabalu masa pertengahan bulan Februari lalu, En suami ada gak la pesan tengok2kan tiket untuk balik Raya nanti. Time tu ku berfikir, mmmm..tak apa la...ada macam2 pilihan. MAS ada, AA ada, Malindo pun ada & terbaru RAYANI AIR.

Jadi masa cuti sekolah pertengahan bulan 3 tempoh hari, daku & En suami pun mula survey tiket. Time tu suami buka setiap website airlines, manakala daku plak check melalui skycanner. So dari situ kitaorang boleh check mana satu flight yang menawarkan tambang yang murah...

Jenuh gak la time tu...ada la juga dalam sejam dua kitaorang meneliti satu persatu..last2 lepas bandingkan semua airlines, kitaorang memilih RAYANI AIR. Time beli hari tu, 2 Dewasa & 3 kanak2 harga tiket pergi balik termasuk tax bla..bla...bla... dalam RM 12++

Kalau ikutkan kitaorang tak ke KK lagi tau..tapi dah beli siap2 tiket balik raya..ni bukan lagi namanya excited tapi sebagai langkah persediaan awal. 

Tak ku sangka ....rupanya lepas kitaorang beli tiket RA, macam2 kes ku dengar.... mula2 flight delay la...lepas tu ada yang sampai cancel la..time tu dah tak sedap hati...ada gak la ku share berita2 macam tu pada En Suami...dia hanya bagitau doa la banyak2 agar time balik raya nanti tak jadi apa2...kalau tak, ada yang peluk tiang airport sambil nyanyi lagu dendang perantau di pagi raya....Cisssss...sabar je la..

SAMPAI LA SATU HARI....... 

......


.......

KU DAPAT BERITA YANG AGAK MENGEJUTKAN.....


.




.




.



Yang RAYANI AIR akan menghentikan operasi seketika...

Terketar2 aku baca info ni....
Masa ku dapat berita ni, memang ku terus search RAYANI AIR dalam FB...baca statement yang dikeluarkan diaorang sampai la ku jumpa statement di bawah ni.. aduhai...maka bermula la proses refund balik harga tiket yang dibeli tempoh hari.. mujurlah ku ada juga kawan yang alami kes macam ku..cumanya kawanku ini beli tiket untuk hujung bulan ni untuk ahli keluarganya.

Selepas memberitau En Suamiku, kitaorang pun survey2 la harga tiket lain plak...Mak Ai..harga memang melampau2 la...cecah gak RM 3K - RM 5K untuk pergi balik sempena cuti raya ni...Sehinggalah en suami ku berkata nampaknya kita beraya di sini je la...

Waaaaaa...ku dah agak sebak juga pada mulanya...namun bila fikir2 balik tak apa la...mungkin ada hikmah di sebalik semua ni. Kitaorang tak boleh lagi balik guna waran setahun sekali balik kampung secara percuma itu disebabkan masih belum cukup tempoh 6 bulan berada di sini. 
Statement yang meremukkan hati....mujur la sehari lepas tu ku baca statement dari AA plak...

Sehinggalah semalam...ku ternampak satu post yang dikongsi oleh seorang ahli BBM ni..dimana AA ada memberikan diskaun sebanyak 50% kepada penumpang2 RA yang ingin membeli tiket baru.. cumanya tarikh travel tu macam tak kena la dengan tarikh tiket kitaorang sebab offer tu diberikan sehingga 27hb April sahaja..last2 ku baca komen2 di situ, mengatakan MAS pun ada buat offer gak...zassss..apa lagi..terjah terus ke page FB MAS.

Ni antara statement yang sekurang2nya memberi harapan kitaorang balik beraya
Yeayyy..ada la sedikit harapan. Sebab tarikh travel sehingga 31hb July ni...so semua info2 ni ku forward terus pada En Suami. Minta dia contact @ buat la apa2 yang berkaitan...

Alih2 pagi ni dia ambik cuti. Yang sebenarnya petang ni dia ada hal sikit. Jadi sebelah pagi tadi kitaorang ke Kaunter MAS di KKIA .....sempat juga ku update status di FB walhal ku sangat jarang2 nak post status di sana...ku berharap ada la sedikit harapan pada kami sekeluarga..

Alhamdulillah..dapat juga beli tiket walaupun harga berbeza

Sampai di Kaunter MAS, En suamiku dah salah sangka rupanya...dia ingatkan tiket RA tu boleh refund di situ @ contra dengan tiket MAS..adeh.. aku plak macam terpinga2 di situ..walhal seperti apa yang aku faham MAS offer harga promo utk penumpang2 RA. bukan la contra ke apa...aishhh..Mujur la selepas sessi check available tiket & harga yang masih under bajet kitaorang (bawah RM3K), akhirnya dapat la kitaorang beli tiket lain dengan harga RM 2087 untuk pergi balik 2 Dewasa & 3 Kanak2. Tiket balik ke KLIA , kitaorang dapat harga special offer dari MAS memandangkan kitaorang beli tiket pada 30hb 6 malam. Tapi tiket balik ke KK, tak dapat la harga offer sebab permintaan memang tinggi time tu.  

Ku rasa lega sangat...dapat juga balik beraya tahun ni...nanti ku akan share cara kitaorang Refund Tiket RAYANI AIR ye...entri ni pun dah panjang lebar dah...

2 comments:

ling said...

Sabarrr yerr kawan ku.. myb ini lahh org kata pengalaman di perantauan.. 😉😉

Nurhidayu said...

Hehe..kalau ku tak balik beraya ko kena dtg beraya dgn aku tau..ahakkk