Followers

HITS

Monday, March 14, 2016

Short Trip To Kelantan

Memang plan saat2 akhir je ni.. Mak Pak mentuaku nak ke Pasir Putih, Kelantan untuk ziaran kawan Mak dimana suaminya baru meninggal baru2 ni. 

En suamiku yang mendengar diaorang nak ke Kelantan, maka offer la untuk drive.. so dah suamiku ikut, tak kan aku tak ikut plak kan...

Tapi since pergi sekali dengan diaorg, maka ku decide tak bawa budak2 yang hero tu sama..bawa Nayli je.. lagipun mak ku dah plan gak nak bawa diaorang ke kenduri dekat2 Taiping gak..jadi ku fikir tak apa la..biar diaorg stay dengan atuk mereka kejap. Nanti dah ke Sabah nanti memang lambat lagi la kitaorg balik...

Perjalanan ke Kelantan mengikut Grik. Aku yang dah lama tak jalan2 area2 sana dah mula rasa semacam..loya2 nak muntah pun ada. Satu lagi maybe sebab perut kosong. Nak singgah makan kat Grik, kedai yang dicadangkan oleh memberku itu tutup la plak..so terus la lagi perjalanan sampai ke Jeli. Singgah makan kat Kedai Wan Tom Yam Special pun sebab ada orang di Stesen Minyak Shell Jeli tu yang cadangkan.. dah perut lapar, belasah je la..rupanya kedai goreng2 weh..apa lagi..menu Tom Yam Campur, Ayam Masak Kicap & Kailan Ikan Masin menjadi pilihan..
Sedap gak makan kat sini

Lepas makan je kitaorg teruskan perjalanan. Tiba2 je kereta pak mentuaku panas..air cond macam tak berfungsi. Terus kitaorg berhenti kejap kat Masjid area2 situ gak n check kereta tu.. sekali air dah habis daaa...so isi la kejap..sambil tu kitaorg pergi la solat jap..lepas solat tu sementara tunggu mak mentuaku selesai ku sempat snap gambar anak daraku ini berbaju kurung...

Boleh tahan gak kerenah makcik sorang ni..
Perjalanan diteruskan lagi sampai ke Selingsing, Bukit Tanah, Pasir Putih. Lama gak kitaorang singgah, ada la dalam 2 jam macam tu..ku yang dah tak tahan panas, mandikan lagi Nayli ni.. tadi kat masjid tu pun mandikan gak..sekali, daku pun tumpang gak mandi sama di rumah kawan mak mentuaku itu..tak tahan tau..panas sangat... 

Kitaorg ni pergi last2 minit..so hotel mmg penuh la. Homestay plak yang Pak mentuaku cadangkan boleh tahan jauh gak dari KB. Last2 kitaorang decide terus ke KB je.. jenuh tau cari hotel ni...dah tgk online tp en suamiku nak gak pi walk in je dari booking online..risau maknya tak berkenan.. tapi ye la..tgh cuti sek ni..memang hotel demand tinggi la...last2 dapat gak hotel di Wakaf Che Yeh. Dah la ada Pasar Malam area2 situ memang best la... kitaorg makan pun kat Orange Restaurant, betul2 sebelah hotel ni. Ku order durian pulut je..eh macam tak caya je aku boleh order makanan ni untuk dinner . Dengan sakit tekaknya boleh plak layan durian..memang mencari nahas la...
Ok la..pulut tu aku tak habiskan pun  
Lepas je habis makan, kitaorg jalan2 jap kat pasar malam di Wakaf Che Yeh ni...dikhabarkan pasar malam kat sini buka sampai jam 2 pagi. Patut la meriah ..time tu Nayli tengah tido..so gilir2 la kitaorg dukung dia .... aku sempat sambar skirt je..sebab memang tengah mencari . Blouse plak daku cadang nak tengok tempat2 lain plak nanti....

Itu je hari pertama aktiviti kitaorang di Kelantan. Tengok esok plak macam mana.. aku ada hunting satu baju mini kurung batik Kelantan ni. Tapi lepas round2 semalam daku tak jumpa lagi ni...


2 comments:

Siqah Hussin said...

Lama dah tak pergi Kelantan. Agaknya dah banyak perubahan kat sana.

Biasa kedai kalau nak cari balik, memang payah nak jumpa. Saya pun selalu camtu :(

Nurhidayu said...

Tu la..saya pun dah lama tak ke sana...last masa tahun 94..hehe..memang lama la