Followers

HITS

Wednesday, February 03, 2016

Bento For Today : Nasi Goreng

Alhamdulillah..hari ni bangun macam biasa dah.

Semalam daku tido lambat juga..susun2 gambar dalam album. Sampaikan patut kena pack baju pun ku tak buat. Excited tengok gambar je lebih.

So, dari malam tadi lagi ku bercadang nak masak nasi goreng sebab ada lebihan nasi lagi.
Nasi goreng ku pagi ini versi simple2 gak memandangkan untuk dibawa bekal oleh budak2 ni dan juga untuk En Suami.

Bahan2 yang daku gunakan selain dari nasi putih, bawang, sayur kacang, carrot , sawi, cili kering, telur, ayam goreng (lebihan semalam gak) dan tak lupa sedikit garam.

Tumis bawang merah. Selalu daku akan letak ikan bilis sama, tapi sebab dah habis tak ada lah. Bila dah naik bau, masukkan hirisan cili kering tu..tak perlu masak cili tu lama sgt dan kemudian masukkan 3 jenis sayur tu..masa tengah masak sayur tu, daku letak garam sikit2 dulu.. kacau lagi sampai nampak macam dah masak sayur tu barulah masukkan ayan goreng tu..kemudian masukkan nasi, kacau biar sebati dengan bahan2 yang ada dalam kuali tu.. last baru ketepikan nasi tu sedikit dan pecahkan telur...kacau2 telur tu dulu sampai dah masak barulah kacau rata dengan nasi tu balik...lepas tu perasakan dengan garam kalau masih tawar lagi .

Budak2 terutama Hariz memang suka makan nasi goreng macam ni. Ni versi nasi goreng yang mak daku selalu buat.. selalu daku tengok Hariz hatta En suami mesti makan bertambah kalau nasi goreng macam ni.. Tak pedas katanya walaupun ada juga letak hirisan cili kering tadi...

Selamat mencuba...

Nasi Goreng Versi Mak Daku

4 comments:

amirah said...

hehehe...sama lak resepi kita arini ayu...nasi grng putih gak..tp amie hiris cili padi aje..huhu..

Nurhidayu said...

Ami..klu ayu siap tumbuk dulu la cili padi tu..tp sbb diaorg ni kdg2 tahan pedas..kdg2 tak ..mcm2

idzwa kamaruddin said...

haah org panggil nasi goreng org kampung..nasi goreng bodo tapi sedap..kannnn :) kalau anak tak makan boleh buat pedas sikit kan.

Nurhidayu said...

Aahh...sbb kosong je kan..simple2 udah..janji bawa bekal..😂😂😂