click...click...

HITS

Followers

Sunday, January 31, 2016

Slide Share vs Scribd

Hari tu daku ada bagitau nak kongsi kat mana daku dapat contoh2 soalan latihan untuk budak2 ni...boleh tengok balik post INI.

Ketika daku mula2 google latihan bagi 4 subjek tersebut, daku mendapati byk yang dikongsi di dalam slide share.


So gigih la daku ni, wahai anak2 oiiiiiii. Install slide share dalam hp...pi save mana2 kertas soalan untuk budak2 ni..lepas dah save tu, kena transfer ke pc plak...lepas tu daku kena tranfer plak ke pen drive utk pi print kat kedai plak..kenapa nak print kat kedai? Sebab daku tak dak printer..yang printer lama yang bunyi kuat tu dah hantar bagi pada FIL. Lagipun sebelah kawasan rumah daku ni, ada kedai printing. Murah plak kalau print banyak2 sekaligus.

Memandangkan daku ni save document2 tu untuk di download dan di print, maka daku try la log in slide share kat pc plak...jenuh cari2 tak jumpa2 la plak mana doc yang dah daku save ...banyak plak tu..dah la paper lain, bukan 4 paper utama..tu yg daku agak frust sbb tak dapat transfer lagi doc2 ya g dah daku save tersebut.

Acc slide share, sampai kesudah tak tau macam mana nak download file2 ni.

Lepas tu daku terjumpa plak contoh2 latihan yang dikongsi di scribd plak. Nasib la ada kawan yang pernah guna acc scribd ni. Memang daku rujuk pada dia je la cara-cara macam mana nak download soalan2 yang dah daku save kat situ. Menurut kawan daku ni, jika menggunakan Scribd ni, konsep yang diaorg apply adalah GIVE & TAKE. Sebelum nak download apa2 document kat situ, ko kena share dulu apa2 untuk di upload di situ. Then, baru la boleh download document yang dah ko save sebelum tu.

Erkkk.. faham tak? 

Ok la..macam ni. Since daku masih lagi simpan nota2 penyusuan susu ibu semasa menjadi Penyokong Tegar satu ketika dahulu, jadi daku gunakan nota2 itu untuk dikongsi bersama. Tak perlu banyak2. Cukup 1 @ 2 muka surat pun dah ok. Kemudian boleh la upload di scribd. Dah upload 1 artikel tu, barulah boleh download mana2 kertas soalan @ latihan yang dah daku save sebelum tu. Limit download tak silap daku dalam 3 document je, so kalau  nak download lagi, share lah lagi apa2 nota yang ada. Nota2 penyusuan daku ni, kebanyakannya daku ambil semasa aktif di Forum SusuIbu.Com. Jadi, tidak dilupakan kredit siap2 di dalam artikel yang daku kongsikan itu.

So, Selamat Mencuba .
Guna scribd lagi senang walaupun nak kena share dulu apa2 artikel
Daku gila BF, so memang daku share yang tu je la.. tengok la nanti2 kalau ada lagi nota2 lain ke, 
maybe Babywearing plak ke 
Bukan 1 @ 2 saja yang daku share, ambik ko...sampai 6 artikel dah daku share


P/S : Jika ada sesiapa yang tahu cara-cara nak download di Slide Share, kongsikan dengan daku ye. TQ

No comments: