click...click...

HITS

Followers

Sunday, January 31, 2016

Slide Share vs Scribd

Hari tu daku ada bagitau nak kongsi kat mana daku dapat contoh2 soalan latihan untuk budak2 ni...boleh tengok balik post INI.

Ketika daku mula2 google latihan bagi 4 subjek tersebut, daku mendapati byk yang dikongsi di dalam slide share.


So gigih la daku ni, wahai anak2 oiiiiiii. Install slide share dalam hp...pi save mana2 kertas soalan untuk budak2 ni..lepas dah save tu, kena transfer ke pc plak...lepas tu daku kena tranfer plak ke pen drive utk pi print kat kedai plak..kenapa nak print kat kedai? Sebab daku tak dak printer..yang printer lama yang bunyi kuat tu dah hantar bagi pada FIL. Lagipun sebelah kawasan rumah daku ni, ada kedai printing. Murah plak kalau print banyak2 sekaligus.

Memandangkan daku ni save document2 tu untuk di download dan di print, maka daku try la log in slide share kat pc plak...jenuh cari2 tak jumpa2 la plak mana doc yang dah daku save ...banyak plak tu..dah la paper lain, bukan 4 paper utama..tu yg daku agak frust sbb tak dapat transfer lagi doc2 ya g dah daku save tersebut.

Acc slide share, sampai kesudah tak tau macam mana nak download file2 ni.

Lepas tu daku terjumpa plak contoh2 latihan yang dikongsi di scribd plak. Nasib la ada kawan yang pernah guna acc scribd ni. Memang daku rujuk pada dia je la cara-cara macam mana nak download soalan2 yang dah daku save kat situ. Menurut kawan daku ni, jika menggunakan Scribd ni, konsep yang diaorg apply adalah GIVE & TAKE. Sebelum nak download apa2 document kat situ, ko kena share dulu apa2 untuk di upload di situ. Then, baru la boleh download document yang dah ko save sebelum tu.

Erkkk.. faham tak? 

Ok la..macam ni. Since daku masih lagi simpan nota2 penyusuan susu ibu semasa menjadi Penyokong Tegar satu ketika dahulu, jadi daku gunakan nota2 itu untuk dikongsi bersama. Tak perlu banyak2. Cukup 1 @ 2 muka surat pun dah ok. Kemudian boleh la upload di scribd. Dah upload 1 artikel tu, barulah boleh download mana2 kertas soalan @ latihan yang dah daku save sebelum tu. Limit download tak silap daku dalam 3 document je, so kalau  nak download lagi, share lah lagi apa2 nota yang ada. Nota2 penyusuan daku ni, kebanyakannya daku ambil semasa aktif di Forum SusuIbu.Com. Jadi, tidak dilupakan kredit siap2 di dalam artikel yang daku kongsikan itu.

So, Selamat Mencuba .
Guna scribd lagi senang walaupun nak kena share dulu apa2 artikel
Daku gila BF, so memang daku share yang tu je la.. tengok la nanti2 kalau ada lagi nota2 lain ke, 
maybe Babywearing plak ke 
Bukan 1 @ 2 saja yang daku share, ambik ko...sampai 6 artikel dah daku share


P/S : Jika ada sesiapa yang tahu cara-cara nak download di Slide Share, kongsikan dengan daku ye. TQ

Bento For Today : Mi Lada Hitam

Bento untuk Hariz & Danial merangkap Sarapan Pagi kitaorang gak pada hari ini...

Sumber Asal : Idea Bekal Ke Sekolah Menu Asia M/S 37 = Udon Masak Lada Hitam
Tapi sebabkan daku tak jumpa udon kat sini, so daku gantikan dengan Mi saja

BAHAN-BAHAN :

1 peket mi 500gm (guna separuh je)
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Sedikit daging (menu asal guna ayam)
4 keping cendawan shitake dihiris halus (menu asal 2 keping)
Sedikit sawi (menu asal tak ada)
Daun bawang
Minyak masak


SOS LADA HITAM :

1 sudu makan lada hitam (ditumbuk halus)
2 sudu makan kicap pekat (resipi asal 1 sudu)
2 sudu makan sos tiram (resipi asal 1 sudu)
2 sudu makan kicap manis (resipi asal tak ada)
2 sudu makan sos lada hitam (resipi asal tak ada)
2 sudu teh gula (resipi asal 1 sudu)
2 sudu makan air (resipi asal 1 sudu)


* Campurkan semua bahan SOS LADA HITAM di dalam mangkuk kecil, kemudian kacau biar sebati. Boleh tambah sedikit air kalau rasa macam pekat sangat.

CARA MEMBUAT :

1. Mi dibasuh dan dicelur dengan air panas seketika.

2. Daging direbus terlebih dahulu , jadi nanti bila dimasak dengan mi nanti, tidaklah perlu lama.

3. Panaskan minyak dan kemudian tumis bawang putih sehingga wangi.

4. Masukkan sos lada hitam. Kacau seketika.

5. Masukkan daging dan masak seketika . Tak perlu lama pun.

6. Masukkan sayur sawi.

7. Masukkan mi dan cendawan shitake. Gaul rata dan masak sehingga sos lada hitam tu bercampur elok dengan mi.

8. Tutup api. Angkat dan taburkan hirisan daun bawang di atasnya.

9. Tadaaaaaa.. Dah siap pun.. oh, daku tak ada la nak deko2 gambar mata, mulut bagai macam di gambar dalam buku tu. ^_______^

Selamat Menjamu Selera

Menu Simple di Pagi Ahad

Saturday, January 30, 2016

Guess What?

Hidden 6 words..

#EyeTest
#JustForFun
#YouCanDoIt


Steamboat Yong Tau Fu, Parit Raja

Malam semalam En suami bawa makan Steamboat Yong Tau Fu plak.

Ni kali kedua sebenarnya daku makan kat sini. 

Kali pertama, daku keluar bertiga dengan En Suami & Nayli je..Nayli pun time tu tengah tido. 

So memang daku makan sungguh2 la..

Kali ni...adehhh..jenuh gak la..

Makan sambil kawal 3 orang budak ni. Sebab sini tempat terbuka..betul2 tepi jalan je..kereta pun asyik lalu lalang je..daku dah risau Danial & Nayli tak duduk diam. Asyik nak jalan2 je..

Satu lagi makanan dia panas.. daku dah la meriba Nayli..Masa nak makan tu punyalah hati2 tak mau terkena dia.

Sesekali makan Steamboat ni ok la..Sup dia sedap, sambal dia pun sedap.

Kalau pergi lewat2 sikit, tak ada la ramai sangat orang. Lepas habis makan, boleh jalan2 sekejap kat area2 tepi tu . Ada Car boot , jual barang2 lama. 

Food Truck Steamboat Yong Tau Fu ni terletak betul2 depan CIMB, Parit Raja. Malam minggu memang meriah. 

Selamat mencuba


Dinner

TIPS MAHUKAN ANAK CEMERLANG

SHARING IS CARING

CARING IS LOVING

MAHUKAN ANAK CEMERLANG?

Sesi persekolahan Tahun 2016 sudah pun bermula hari ini. Ibu bapa harus faham, kejayaan anak-anak dalam peperiksaan diakhir tahun bermula dari awal tahun. Bermula sahaja sesi persekolahan yang baru maka ibu bapa perlu bertekad dan berazam untuk membuat satu pembaharuan agar terbentuk tabiat atau habit cemerlang dalam diri anak-anak.

Ingat, kejayaan datangnya dari sikap istiqamah. Iaitu tabiat harian anak-anak. Kejayaan besar yang dicapai esok hari adalah himpunan kejayaan-kejayaan kecil yang diperolehi setiap hari.

Oleh itu marilah kita sama-sama membentuk tabiat positif yang merupakan kejayan-kejayaan kecil setiap hari ini.

Antaranya:

1. Hari persekolahan pastikan anak-anak tidur awal.

2. Simpan semua gajet dan permainan komputer serta tutup TV di hari persekolahan.

3. Setiap hari apabila anak balik dari sekolah, minta mereka keluarkan buku-buku yang ada kerja sekolah dan letakkan atas meja. Dengan cara ini, ibu bapa dan anak-anak sentiasa ingat ada kerja yang belum disiapkan.

4. Pastikan anak-anak bangun awal dan Solat Subuh.

5. Pastikan anak-anak bersarapan pagi, usah biarkan mereka ke sekolah dengan perut kosong.

6. Jadikan tabiat untuk menyemak jadual sekolah sebelum tidur. Pastikan semua buku-buku untuk esok termasuk pakaian dan peralatan sekolah sudah tersedia.

7. Pastikan anak-anak sampai awal ke sekolah, usah lewat nanti didenda atau dicatat nama oleh pengawas. Tidak bagus untuk prestasinya dan perkembangan emosinya.

8. Tetapkan waktu belajar dan wak untuk mengulang kaji setiap hari. Sebaiknya, antara jam 8.00 hingga 10.00 malam.

9. Amalkan untuk makan malam awal. Sebaiknya sebelum jam 7.00 malam.

10. Latih anak untuk menyediakan buku kecil yang boleh dimasukkan dalam poket bagi mencatat setiap peringatan, arahan, pesanan oleh guru-guru. Dengan cara ini mereka tidak lupa.

Kredit to 'Power Parenting Online'


Tips ni dikongsi oleh Salah seorang ahli dalam Group Watsap kitaorg yang dinamakan Nanny 911. Diasaskan oleh Puan Saleha, Group ni aktif membincangkan mengenai pelbagai kata2 nasihat mengenai anak2 dan juga saling berkongsi mengenai Tips2 Dalam Mendidik Anak. 

Jadi pada kali ini, daku berkongsi juga kepada korang2 semua mengenai Tips tersebut.

Selamat Mengaplikasikan Tips2 tu ye.

Daku dalam proses lagi mengamalkannya. 

Yang no 2 tu masih belum boleh mengikuti secara sepenuhnya kerana Nayli memang suka tengok Tv dan ini secara tidak langsung menyebabkan abang2nya, Hariz & Danial pun sama2 gak tengok TV. 

No 9 memang dah amalkan dari sebelum2 ni.

No 10, setakat ni Hariz je yang amalkan dulu.

Semoga istiqamah hendaknya..

Friday, January 29, 2016

Lempeng Sedap, Parit Raja

Breakfast di sini pagi tadi.

Nama warung ni Lempeng Sedap.

So menu dia mesti la ada lempeng.

Tapi, kitaorg order Roti Jala & Kari Ayam

En Suami plak, pagi2 lagi dah cari nasi putih, ayam rendang & sayur kacang.

Roti jala dia memang sedap. 1 set ada 3 keping daku & Hariz masing2 habiskan 3 keping. 

Danial 1 keping je sebab dia sibuk nak makan kari kaki ayam . Nayli plak dapat gak habiskan 2 keping roti jala.

Biasanya hari cuti, kitaorg memang biasa breakfast kat luar . Sebab lepas tu akan terus beli barang basah siap2.

roti dia lembut & nipis. Memang sedap la..
Suka sangatttt la makan kaki ayam, dah jarang2 daku bagi dia makan sebenarnya
Daku makan agak cepat pagi ni. Maka daku snap la gambar budak2 ni..ku perati je gelagat diaorg makan.. Hariz ni lagi la. Nak minum pun senyum2 lagi.

Selera Nayli Makan

Char Kuey Teow Versi Daku

Daku & En Suami memang penggemar Char Kuew Teow.

Lagi2 ketika zaman belajar dulu , makanan ni la menjadi salah satu kegemaran kitaorg.

Sebelum ni daku dah jumpa macam2 jenis resipi Char Kuew Teow.

Ada yang kena rebus kepala udang dulu la..

Macam-macam la..

Daku ni kalau bab masak-masak ni tak berapa gemar resipi yang kena renyah2 sangat.

Sebab daku seorang yang simple dalam masakan. 

SIMPLE atau dari segi ayat yang lain NAK CEPAT & MUDAH je..

Sampai la daku jumpa resipi ni dari group kat FB

Tak ingat dah group apa..

So, dari situ daku dah buat banyak kali resipi ni.. kali ni baru tergerak nak share kat sini.

CHAR KUEY TEOW

Bahan-Bahan

Kuey Teow (Daku guna separuh je untuk kami makan 5 beranak. tu pun dah tambah 2x)
Sedikit Udang (kalau ada kerang pun boleh guna gak)
Segenggam Tauge
Segenggam Kucai
4 ulas Bawang Putih
2 biji Telur

Bahan Kicap @ Kuah Char Kuey Teow

4 sudu kicap pekat
4 sudu kicap manis
4 sudu sos tiram
2 sudu kecil serbuk cili (jangan banyak sgt nanti pedas)
1 cawan air

Cara - Cara Memasak :

* Masakkan Bahan Kicap @ Kuah Char Kuey Teow ni dahulu.
* Biarkan sebati dan kemudian boleh tutup api .


  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Tumis hingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan udang dan kacau seketika.
  3. Apabila nampak udang dah kemerah-merahan, masukkan kuey teow.
  4. Masukkan Bahan Kicap @ Kuah Char Kuey Teow tu sedikit demi sedikit.
  5. Masukkan tauge dan kucai sekaligus.
  6. Goreng hingga sebati.
  7. Pecahkan telur dan kacau lagi.
  8. Tadaaaaaaaa.. dah siap pun ..Hidangkan terus dan apa lagi..Terus la makan ye

*Char Kuey Teow ni sesuai makan time panas-panas je. Kalau dah sejuk nanti, kuah dah kering dan biasanya dah lembik . 

*Selamat menjamu selera



Menu Paling Simple Bagi Daku yang tak berapa sihat ni

Sambutan Majlis MaulidurRasul

Semalam ada sambutan Majlis MaulidurRasul di sekolah budak2 ni..

Dari hari ahad lagi, Hariz & Danial dah ingatkan daku diaorang kena pakai baju Melayu, bersampin dan bersonggkok ke sekolah.

Lepas je hantar diaorg , daku sempat juga la snap gambar budak2 ni. Lepas diaorang dah mula nak berarak, daku pun balik la..

Tup2 dekat jam 11.30 pagi tu , kawan ku merangkap Cikgu sekolah anak2 ku hantar la watsap ...

Alamak...excited plak tengok diaorg ni makan dalam talam beramai2..excited je muka masing2..

Menu diaorg pun best...Nasi Jagung, ayam masak merah, dalca daging & sayur fucuk..Berselera sungguh tengok budak2 ni makan lagi2 dak Danial ni..

Sebelum berarak beramai2
Makan dalam talam..merasa la juga

Thursday, January 28, 2016

Nasi Briyani Power, Batu Pahat

Ramai orang kata makanan kat sini sedap.


Jadi lepas je teman En Suami pergi check up , kitaorg singgahlah sini.

Masa ni daku tak berapa sihat sangat sebab masih lagi sakit tekak.

Jadi, daku tak dapat la menikmati dengan sungguh2 sekali.

Ku tengok En Suami begitu semangat habiskan Nasi Briyani Kambing dia.

Daku macam biasa, Nasi Briyani Ayam gak la menjadi pilihan. Kering ayam dia, kuah dalca pun so - so je la.. memang tak habis la daku makan.

Dak kecik Nayli ni mencuba Puding Slurp la plak..aishhh..jenuh la aih nak ajar dia makan terus dari botol..so, daku letak dalam pinggan & dia suap sendiri la puding slurp tu...erkk..  manis sangatttt..

Mmmmm..kesimpulannya..adakah ini kali pertama atau akan ada hari seterusnya???

Tengok je la nanti ye..
Nasi Briyani Ayam
Mula2 je macam nak makan..lepas tu dia tak mau dah..

Fail Latihan MIH & MID

Sejak minggu ke2 persekolahan, daku dah mula mencari latihan2 untuk dibuat oleh budak2 ni..


Tahun lepas, masa Hariz darjah 1 daku banyak belikan buku2 latihan je..ada 1 subjek tu sampai 3 - 4 buku... tapi akhirnya tak dapat habiskan pun buku2 tu..


Maka, bila diberi latihan guna kertas, lagi laju je diaorg buat, jadi daku ambik kesimpulan diaorg lebih suka guna kertas latihan lagi berbanding buku.


Untuk sementara waktu ni, daku fokus 4 subjek dahulu.. Sains, Matematik, BM & BI.


Insyaallah akan daku tambah untuk subjek2 lain.


Daku buat mcm ni supaya boleh kesan apa subjek & topik mana yang budak2 tak boleh faham @ kuasai.


Setakat ke hari ni , dah seminggu buat latihan guna kertas2 yang daku sediakan ni, daku ada la nampak sikit2 apa topik yang Hariz & Danial tak faham.


Cth ; Hariz agak celaru sikit kalau topik bundarkan ke puluh @ ratus dalam subjek matematik.


Danial plak, daku nampak agak lemah dari segi bacaan dalam Bahasa Melayu yang melibatkan 3 suku kata.


So, daku akan berikan lebih tumpuan dulu untuk 2 subjek ni . Latihan ni biasanya daku buat time malam selepas solat isya..tak ambik masa lama pun sebab daku tak nak diaorg penat. Dalam 15 - 20 minit sahaja kalau latihan. Kalau sessi bacaan plak dalam 15 minit, tak kira dalam BM @ BI.



Dan latihan ni HANYA akan dibuat setelah diaorg ni siapkan kerja2 sek pagi @ pun sek agama dulu..



Sebab macam tahun lepas daku banyak lepaskan Hariz buat kerja sek sebelah malam. Jadi kadang2 tu bila dah siap kerja sekolah dah jam 10. 



Sekarang ni kerja sek kena siapkan sekurang2nya selepas balik sek agama. Dah balik rehat jap, minum petang dan siapkan kerja. Lepas tu baru la rest kejap @ kalau tak hujan kitaorg akan main2 dulu kat luar atau jogging kat UTHM. Tengok la cuaca gak. Kalau hujan, masa melepak2 je la kat rumah sambil tunggu makan malam.



Antara solat Maghrib dan Isya, adalah masa mereka mengaji. Biasa daku & En Suami gilir2 mengajar diaorg termasuklah Nayli sama.



Tahun ni daku berdoa dan  berharap ada peningkatan dari segi sahsiah & juga akademik budak2 ni. 



Next entry, daku akan share dari mana sumber rujukan daku untuk mencari latihan2 ni ye. 



Setia Menanti ........
Setakat ni 2 fail je la dulu untuk Hariz
BM & BI
Mate & Sains
Danial plak ada 1 fail tambahan
Iaitu fail LINUS

Bento For Kids - MIH & MID

Hari ni hari khamis dah...

Hari ni tak payah siap2kan bekal untuk budak2 ni sebab ada Program Sambutan Maulidurrasul di Sekolah diaorg.

Makanya, bila tengok balik gambar2 bekal yang diambil, ada 3 je..

Lupa plak, ahad hari tu pun cuti  umum, so tak ada la bekal juga.

Untuk minggu terakhir Bulan 1 ni, Bekal @ Bento yang dibawa oleh budak ni ialah : 
(as per request)

Isnin - Roti Sandwich / Tembikai Susu

Selasa - Mini Murtabak / Tembikai Susu / Coco Roll

Rabu - Roti Panda Jem Strawberry / Coco Crunch / Black forest cake

Minggu ni minggu simple je..

Daku sendiri pun tak berapa sihat sangat dari awal minggu hari tu.

Mula2 Danial batuk2, lepas tu Nayli plak batuk & selsema, lepas tu Hariz & lasttt sekali tentulah daku plak..

Daku batuk dari hari Isnin sampai sekarang . tapi bukanlah kerap , time malam nak tido je agak teruk sikit. 

Alhamdulillah, En Somi tak ada la plak berjangkit dengan kitaorg. 

Tapi, hari  ni, dia cuti gak. Ada follow up kat Hospital Putra, BP.

Selamat berhujung minggu korang....

Tak sabar nak tunggu khamis depan...B.A.L.I.K   K.A.M.P.U.N.G ^_^

Sib baik anak2 request ni je, senang sikit daku  nak sediakan
menu ni lagi la simple ..suka bekalkan banyak2 sebab budak2 ni akan berkongsi dengan kawan2 diaorg
daku malasnya nak hias2 ke deko2 sangat...asalkan korang makan je, nak..

Wednesday, January 27, 2016

Join Contest la Plak..

Petang semalam selepas ambik budak2 ni balik dari Sek Agama, kitaorg singgahlah satu Kedai Kek dan Roti ni..

Rupanya, sabtu ni ada Hari Mesra Pelanggan 2016. So, antara aktiviti nya adalah Birthday Contest 2016, iaitu pamerkan kek yang dibeli bersama2 dengan mereka  yang diraikan pada tahun 2015 - 2016.

Daku ingat2 la balik tahun lepas banyak kali gak la beli kek kat situ. Antaranya, time Birthday Hariz la, Birthday Abah, Birthday Mak, time anniversary kitaorg & Birthday En Somi.

Balik je dari kedai kek tu, terus daku pilih2 gambar yang sesuai. Maka, lepas tu apa lagi...tadaaaaaaaaaaaa...upload di FB & minta kawan2 @ sedara mara "LIKE" . 

Korang yang baca post ni, ada masa lagi tau nak LIKE post tu ye.. ^_^

Saja je suka2 memeriahkan Majlis.

Wish me gud luck...............

Post ni special, siap daku PUBLIC kan lagi tau

Meraikan 3 insan tersayang
Black forest cake memang sedap
Sebab tu time birthday abah, repeat lagi Black forest Cake tp ada extra topping je
Since birthday mak disambut sama2 dengan Kamilia, so order la ice cream cake

Gila Cuci Gambar

Daku memang sukaaaaa sangat cuci gambar...
Macam tak puas je kalau tengok kat PC @ Laptop je..

Mesti nak gak cuci..
Sebelum ni daku pernah dah cuci gambar2 dari tahun 2008 sampai la 2014.

Fuh...memang banyak la...tapi time tu aku guna photo grid & size gambar aku adjust jadikan 4R.

Cuci pun kat kedai gambar biasa je..ok la..time tu ada pakej cuci..tak ingat lah berapa dalam seratus lebih gak la untuk 4++ keping gambar size 4R.

Lepas tu lepas raya lepas daku terjebak plak dengan photobook dari pixajoy. Serius, suka sangat hasil kerja dari diaorg..

Bermulalah dari situ, ku gilakan mini photobook plak...sebabkan harganya murah, ku beli la sikit2..tak banyak, 5 je pun..

Satu voucher mini photobook tu daku hadiahkan untuk kawan group watsap ku sempena games tukar2 hadiah tahunan.. Kebetulan kitaorg plak ada terjebak dengan satu biz project yang melibatkan photoshoot, sakan la daku pi buat photobook untuk dia..

Terbaru...daku tengah siapkan untuk photo print 240pcs gambar untuk dicuci plak.. konon2 nak buat la style photo grid gak..malangnya, kualiti gambar sangat rendah ..dah terpaksa daku buat dan pilih sekali lagi gambar2 yang sesuai dengan pixel yang tinggi.
Projek terkini - mana nak dapat harga macam ni 

Tak boleh la nak buat photo grid, sekeping2 gak la
Ni antara sebahagian voucher2 yang daku beli 
Kebanyakannya daku dah redeemed pun
Yg no 9 tu daku buat untuk Raya 2015
So kesimpulannya, kalau korang rasa berbaloi boleh la try2 survey mana2 servis printing untuk print gambar2 korang tu. 

Daku jenis suka menyimpan koleksi gambar.. akan usahakan juga untuk cuci @ print bila dah terkumpul banyak2 tu. Sayang la kan..snap gambar banyak2, lepas tu simpan je..itu daku rasa la..ikut la korang rasa macam mana plak ye..korang bolehlah google tengok mana2 online printing service yang offer pakej2 menarik .. Biasanya memang ada..cuma kena rajin survey je la..

Tuesday, January 26, 2016

Koleksi Buku Bekal @ Bento

Macam biasa...

1 @ 2 hari sebelum nak masuk sek kena gak belek2 sumber inspirasi ku ini dahulu...
Lepas daku puas belek2, kena sua plak pada empunya diri yg bawa bekal ni..

Kalau sebelum ni, Hariz follow je apa daku masak dan bekalkan untuk dia..
Tapi hat Danial ni kena tengok la juga menu apa yang dia nak...

Kalau menepati dengan bahan2 yang ada, memang daku usahakan juga la buat..

Kalau bahan2nya tak ada ke @ tak sempat nak beli ke, maka kena la cari resipi bento yang mudah dan menyenangkan.

Dulu2 daku suka gak la deko2 ni...tapi sekarang ni, Hariz tak mau dah bawa yang deko2 ni..

Segan katanya ....adehhh..sabar je laaa...

Ni antara buku2 rujukan daku untuk membekalkan budak2 ni...
Antara koleksi peribadi ku

Monday, January 25, 2016

Satu Ketika Dahulu - Era Awal Permulaan Mini Kebunku

Biarlah gambar-gambar ini berbicara....

Ni ketika tengah semangat..

Ni ketika tengah R.A.J.I.N...

Ni ketika tengah menyahut idea dari kawan2 Group FB : Kebun Bandar : Jum Tanam Sendiri

Seronok sangat time ni tau..Sayur2 ni banyak daku sedekahkan je pada jiran2 dan kawan2 kat sini. 

Tahun ni kalau nak mulakan balik memang kena usaha lagi gigih la...tapi bab najis2 kucing ni...adui..lemah betul la..nak tegur jiran sebelah..mmmm...

Minggu2 awal penanaman
Gigih weh..tanam dalam botol air mineral je
Time ni kalau pi mana2 daku hanya akan shopping benih, baja tak pun tanah
Dah mula menampakkan hasilnya
Ni antara hasi tuaianku 
Hasil tuaian lagi
Tak cukup tanam kat tanah, daku tanam kat polisterin pun ada..pasu2 kecik jgn cakap la..penuh habis susun kat rak ni..