Followers

HITS

Friday, March 07, 2014

Step 2 (PINDAH RUMAH) : Listkan barang-barang yang dibawa

Diam tak diam sekarang ni dah bulan 3. Insyaallah sekiranya tiada halangan, daku dan anak-anak akan berpindah dalam hujung bulan ni juga. Setakat hari ni, setelah mengambil kira semua faktor dan atas persetujuan en suami sama, kata putus telah pun dicapai. Kami sepakat mengambil perkhidmatan lori yang dicadangkan oleh kakak ipar daku. Walaupun sebelum2 ini, kami menerima beberapa Quotation dan pakej servis yang menarik, tapi ada la beberapa faktor juga perlu diambil kira. Contoh nya la kan, pasal elaun pindah. Memang la boleh claim balik, TAPI ada had limit juga ok..Mujur la en suami baru-baru ni dah pergi ke HQ dan check sendiri berapa yang dia boleh claim. Maknanya di sini, kalau la caj yang dikenakan itu melebihi had limit yang ditetapkan, kitaorg kena bayar sendiri la jawabnya..Bukan nak berkira ke apa, tapi urusan pindah2 ni MEMANG banyak la nak pakai ongkossss ye..@_@

Mukadimah bukan main panjang lagi..

Kitaorg dah survey apa barang-barang yang perlu dibawa dari sini. Memandangkan di kuarters sana dah ada beberapa barang2 keperluan rumah, so senang la sikit daku listkan apa barang-barang yang perlu dibawa. Secara kasarnya, nampak macam tak la banyak sangat barang-barang yang BESAR untuk dibawa ke sana. 

Sejak dari minggu lepas lagi, daku dengan bantuan bapa dan mak mertua ku telah mula mengemas / pack barang2 yang perlu dibawa..en suami bukan tak tolong, tapi disebabkan dia baru baik dari demam, maka buat apa yang termampu je..Antaranya barang-barang yang dah pun selesai daku simpan adalah barang2 yang tak perlu dipakai dalam tempoh sebulan ni macam buku-buku bacaan termasuklah koleksi novelku dan buku-buku en suami semasa beliau study dulu, pinggan2 mangkuk yang tak guna,tupperware2, barang2 perhiasan, mainan budak2, tilam toto, cadar2, selimut2, tuala2 dan baju2 yang tak guna sangat. Simpan dalam kotak dan kumpul dahulu semua kotak2 itu di bilik belakang.

Itu je yang baru dibuat setakat hari ni.

Akan datang dalam masa yang terdekat ni,  nak settlekan hal rumah plak di sini untuk bakal DISEWAKAN... tungggguuuuuuu

P/s : cepatnya masa berlalu...

4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

semoga dipermudahkan semua urusan ayu.. lepas ni jadi org johor la ye :)

ayu said...

hehe..tu la izwa..waaa..jauh la nak balik kg nanti..

Fiza Rahman said...

Leceh dan penat tu nak pindah. Nak memunggah satu hal. Smoga dipermudahkan semua urusan yer ayu. Nak jadi org johor dah ☺

ayu said...

fiza..tu la pasal...waaaaaaaa