click...click...

HITS

Followers

Wednesday, May 29, 2013

Hati ini Tersentuh!

Note : Insyaallah, kali ke 3 ni,  en suami gak yang akan teman daku nanti dalam LR ^__^

SUMBER : HARIANISLAM


Suami ...Temanlah Isteri anda kita mereka mahu melahirkan zuriat anda..


Apabila isteri memasuki minggu terakhir kehamilan, kehidupan anda turut berubah. Kehidupan sosial semakin terhad, hubungan kelamin tidak sepenting dahulu dan perbualan anda dan isteri juga banyak berkisar tentang kehamilan dan kelahiran. Saat-saat itu anda perlu memainkan peranan sebaiknya.

Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

-Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

-Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

-Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

-Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

-Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?

Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap.

Suami boleh membantu dengan cara:

-Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
-Memberi kata-kate semangat untuk isteri
-Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
-Mengelap muka isteri apabila berpeluh
-Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

Jadi, kaum Adam sekalian, yang telah bergelar suami, adakah anda menemani isteri anda ketika bersalin? Apa perasaaan anda?

P/s : bukan nak kata apa, tapi..time gini la daku akan nampak en suami menitiskan air mata..sapa yg tak terharu kan..

Confinement Lady a.k.a Penjaga Ketika Pantang...

Fuh...nak cerita sikit pasal Confinement Lady ni...bukan apa, sebab daku & kakak sulungku KEBETULAN dijangka bersalin dalam bulan yang sama..plan asal, dia nak balik pantang kat kampung je..so, daku pun ok je..lagi syok sebab ada geng dalam pantang nanti..tup2, bila melibatkan pertukaran sekolah sementara anak sulung beliau yg darjah 2 tu, ketika cuti pantang nanti membuatkan beliau tak jadi la plak balik pantang kat kampung..masalah utama adalah disebabkan masalah 'key in data untuk sessi pemarkahan' ...entah, serius daku pun tak faham sgt lagi2 sejak dah tukar sistem ni....since beliau pun cikgu, beliau la lebih tau hal2 pertukaran sek sementara ni..

makanya, daku pun tolonglah beliau carikan confinement lady utk beliau nanti..ingatkan senang je nak cari!! rupa2nya, alahai...tak sangka plak macam goreng pisang betul la...

ni ada senarai2 confinement lady yang daku jumpa dalam satu entri ini, tapi kitaorg tak la call semua...sebab kebanyakannya tak de la plak yang buat pakej bermalam..hanya pakej balik hari je..
  1. Jemari Tradisional :- http://rawatanbersalin.blogspot.com/
  2. Tanamera postnatal :- http://tanamerapostnatal.com/
  3. Optimum lady care :http://optimumladycare.blogspot.com/2012/06/bidan-berpantang.html
  4. Zeni's moms care : - http://zenimoms.com/CMS1/
  5. Urut Bersalin - Shah Alam & Lembah Klang :- http://urutbersalinrahmah.blogspot.com/
  6. Cintasari Postnatal Packages : - http://cintasari.com/services_post_natal.html
  7. Happines Postnatal & Beauty Care :- http://www.happiness-postnatal.blogspot.com/
  8. Kak Ina Confinement :- http://inaurut.blogspot.com/
  9. Kak Mek Urut : - http://kakmekurut.blogspot.com/
  10. Ila Optima care : - http://ilaoptimacare.blogspot.com/
  11. Suria Home Spa & Salon :- http://suria-spa.blogspot.com/
  12. d'Natasya Ayu Traditional SPA :- http://dnatasyaayu.blogspot.com
  13. Sirehqasih : - http://sirehqaseh.blogspot.com/ 
  14. Mum's Post Natal Care :- http://mumcaring61.blogspot.com/
  15. Siti Postnatal : - http://petalingjaya.citybase.my/classifieds/pre-postnatal-package-home-service-id-819968
  16. Shadira Postnatal :- http://shadirabeauty.com/
  17. Zuzana Postnatal care:- http://site.zuzanapostnatalcare.com.my/main/3009/index.asp?pageid=94432
  18. Onyang Nenekda Bonda :- http://www.onyangspa.com.my/PAKEJ-PAKEJ
  19. Wanti Sayang Postnatal Care :- http://wantisygpostnatal.blogspot.com/ 
  20. MF Care Wellness :- http://mfcarewellness.blogspot.com/ 
  21. Saujana Herba : -http://www.saujanaherba.com/main/ 
  22. Ummie - Tradisional Confinement Lady Consultant :- http://ummieyku.blogspot.com/
  23. Rimbunan Puri : - http://rimbunpuri.blogspot.com/
  24. Muslimah Maternity Care: - http://www.majalah.com/?classified:post-natal-care:82GGPLFD3L 
  25. Farhana : - http://www.majalah.com/?classified:menyediakan-rawatan-selepas-bersalin-terus-ke-rumah-pelanggan-kl:7R4X1RCP9F 
  26. Kak Ita: - http://www.majalah.com/?classified:private-homecare-nurse-bersalin:7YMLTGC39M
  27. Kak Suri : - http://www.majalah.com/?classified:urut-selepas-bersalin:8BWWM9TFHL
  28. D' Aura Spa : - http://www.majalah.com/?classified:urut-lepas-bersalin-d-aura-spa-putrajaya-untuk-servis-ke-rumah:89DFTZQFQR
  29. Kak Ani: - http://www.majalah.com/?classified:urut-bersalin-tunku-rm65-datang-ke-rumah-area-puchong-putra-perdana:896M9XWGGV
  30. Kak Suri/ Cik Intan: - http://www.majalah.com/?classified:urut-selepas-bersalin:886ZV2F1Z7
  31. Fiona : - http://www.majalah.com/?classified:perawatan-selepas-melahirkan-berurut-shah-alam:8523ZC74SH
  32. Rahayu:- http://www.majalah.com/?classified:urutan-selepas-bersalin:84Y21HNN0L
  33. Kak Long Liza :- http://www.majalah.com/?classified:urutan-badan-urutan-ibu-bersalin-dan-penjagaan-dalam-pantang:810QLJDC0X
  34. Kak Syimah :- http://www.majalah.com/?classified:urut-tradistional-utk-ibu-bersalin:802SNMY3FP
  35. Spahomemobile :- http://www.majalah.com/?classified:perkhidmatan-rawatan-selepas-bersalin-urutan-tradisional-ke-rumah-anda:7Z05JX80GQ
  36. Jemari tradisi Ummi :- http://www.majalah.com/?classified:urut-tradisional-dan-urut-selepas-bersalin-kajang-bangi-putrajaya-balakong-sri-kembangan:7TLJ8H05KJ 
Beberapa pilihan dah dibuat, contoh macam Jemari Tradisional tu...sekali bila kakak call, dah full la plak...walhal, time tu baru je bulan 2 kitaorg cari .....tak sangkanyaaa..cari punya cari, last2, abang ipar a.k.a en suami kakak sendiri yang jumpa iaitu :


Pakej2 dia pun boleh tahan gak la...boleh klik untuk tengok detail setiap pakej....tak sangkanya pakej2 penjagaan dalam pantang ni boleh tahan juga la kan....harap2 la kakakku itu puas hati nanti... kalau korang nak baca review tentang mereka2 yang dah pernah ambik dengan natalis beauty ni, boleh la singgah kat FB diaorg ye.. daku ada gak baca review dari customer diaorg..nampak macam ok..entah la kan..kita tunggu je la nanti..daku ?? insyaallah, pantang kat kampung je la...kakak yg dah biasa urut sejak pantang hariz dan danial tu pun ada lagi, so guna khidmat dia je..senang, tak payah dah nak pening2 kepala..