click...click...

HITS

Followers

Friday, May 17, 2013

Kisah HB oh HB....

HB atau nama panjangnya Hemoglobin merupakan molekul protein yang terdapat di dalam sel darah merah yang berfungsi untuk membawa gas oksigen (O2 daripada organ paru-paru ke seluruh tubuh manusia dan kembali semula ke paru-paru dengan membawa gas karbon dioksida (CO2) setelah diambil daripada semua jaringan tubuh manusia..

fuhhhh..ni ayat2 standard dalam perubatan la..

Nak cerita la sikit pasal HB ni...dah 3 kali mengandung pun, prob HB Rendah ni la yang selalu terjadi dalam diri ini....ingat lagi masa mengandungkan hariz dulu..pernah HB drop sampai 8.8!!! time tu memang kena la sound sekali dengan doktor....time tu check di Klinik Kesihatan Ampang yang terkenal dengan kesesakan dan ramai sangat pesakit kat sana.. Sebab tu bila mengandung danial plak, check di Klinik Panel je...situasi yang sama juga berlaku sehinggakan bila buat check up di UKMSC, Dr. Ani Amelia telah meminta daku buat detail blood test untuk tengok kenapakah daku punya hb ni rendah sangat..tup2, bila keluar resut, rupanya sel darah merah daku memang kurang ketika mengandung dan ianya akan kembali normal selepas bersalin...so, terima la hakikat ye ..

Jadi, untuk kali ketiga ni, disebabkan daku dah tau akan mengalami benda yang sama, so dah memang boleh jangka hb ku itu antara 9.5 - 10.8 je... itu je la bacaannya setiap kali ambik darah pun..dan jenuh gak explain kat nurse2 di KK tu yang daku ni memang ada prob kurang sel darah merah dan pernah pun buat detail blood test semasa mengandung kali kedua dulu...Diaorg tak puas hati gak, buat gak sekali lagi detail blood test kali ni...dan hasilnya, tetap serupa..time tu hb naik la sikit dari 9.8 ke 10.4..

Hujung bulan lepas, kandungan ku berusia 35 minggu...time tu daku dah 2 minggu lebih tak sihat.. selsema + batuk + demam, semuanya ada la..dan paling ketara SAKIT KEPALA berdenyut2 sampai rasa nak hentak je kepala ni..macam2 minyak angin dah ku letak..dari cap kapak hinggalah ke losyen sireh mas, semuanya tak jalan...mujur la time tu Mak dan Abah ada di kl..so, bila time diaorg stay kat rumah kitaorg, apa lagi..sessi manja2kan diri la dengan mak...sekali bila mak urut kepala tu, mak ai...angin keluarrrr daaa... berangin sungguh badan ku ni.. bila pergi check up plak, kalau sebelum ni (31 minggu) hb ku dah ok la sikit 10.7,  sekali drop laaa ke 9.8....dah memang agak sebab time tu memang tak sihat pun...

Minggu ni plak check up 37 minggu...daku dah mengalah dah ...ubat tak makan, juz makan macam biasa, cuma dari segi pengambilan buah-buahan memang ketara la...asyik la mengadap makan tembikai susu, betik, jambu, epal merah + hijau , anggur, mangga..memang wajib makan la...tup2 bila nurse minta ambik darah untuk hb, daku dah ready dan bersedia untuk dileteri..time ni, keadaan fizikal ku pun dah makin stabil dan ok..selsema + batuk + sakit kepala pun dah tak ada... tiba2....bila keluar result hb...jeng..jeng..jeng...

hb ku naik 13.1 wehhh

Terkedu + terkejut dan terkesima dibuatnya bila nurse tu kata, BAGUS!! hb naik banyak ni...erkkk... umpama mimpi dalam mimpi la  plak..dalam hati, eh betul ke ni...rasa macam nak repeat je test ni..tapi tak buat la...

Bersyukur sangat2 pada Ilahi dan kegembiraan ini daku kongsikan dengan suami n keluarga dan tak lupa juga dengan rakan2 di FB ku...

Alhamdulillah..2 berita gembira buat daku di hujung2 kehamilan :

1 - baby dah pusing..
2 - hb dah naik walaupun di saat2 terakhir 
^____^

Doakan daku dipermudahkan bersalin kali ini ye