click...click...

HITS

Followers

Monday, May 13, 2013

Tips Mudah Bersalin : sejauh mana kebenarannya ???

Tinggal beberapa minggu je lagi sebelum daku melahirkan bayi yang ketiga..
Hujung2 kehamilan ni, selain daripada mengamalkan Doa2 dan Surah2 Pilihan, 
daku juga suka membaca tips2 bagi memudahkan bersalin..
yang ni diperolehi apabila kawanku lynn tag  daku..
mmmm..sejauh manakah kebenarannya?
adakah korang juga bersetuju dengan tips2 yang diberikan?
nanti share komen atau pendapat korang di sini ye
^_^



Tips mudah bersalin......


1.2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.


2.Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3.Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

4.Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction. (mmm...kalau tak masuk LR lagi, mungkin boleh la kut amalkan)

5.Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin. (yg ni setujuuuu sangat2)

6.Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin. (insyaallah, amalkan juga doa2 yang lain)

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. 

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11.Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12.Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sebab nanti koyak teruk

13.Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut..(yang ni sedang amalkan dengan vco)

14.Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2. (yang ni mmg confirm kena STUDY lagi..)

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16.Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17.Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang



Walaupun begitu, daku sekarang ni merasakan 
yang selain daripada tips2 di atas, 
apa yang patut diketahui lagi adalah
TEKNIK-TEKNIK PERNAFASAN
KETIKA MELAHIRKAN

yang ni akan dikongsikan dalam next entry lah...
^_^