Followers

HITS

Wednesday, July 03, 2013

Semalaman di Hospital Taiping!!

Hari ke 4 selepas baby Nayli dilahirkan, barulah balik berpantang di kampung..plan asal nak balik hari ke 3 tapi memandangkan kakakku pula kena induce pada hari ke 3 itu maka kitaorg tangguh la sehari lagi...Alhamdulillah, kakakku selamat melahirkan anak ketiga beliau....baby girl juga...

Sampai je Taiping, kitaorg pergi report ke Klinik Kesihatan Tupai...betul2 berhadapan dengan Doli Taiping...since en suami kata baby nampak macam ada kuning, maka nurse tu kata elok la terus check bacaan kuning dulu....ni 1st time aku bawa sendiri baby check kuning...sebelum2 ni en suami n PIL yg bawa masa hariz n danial...hari tu bacaan kuning nayli 253.3 @ 14.9!! Memang tinggi sampai bila jumpa dr, dia suggest admit hospital Taiping...daku yg blur2 ketika itu mengiyakan je...aduhaiii...dalam hati Tuhan je yang tahu...dah la baru balik kg, tup2 petang tu gak kena admit hospital.

Patut kena pergi lepas zohor, tapi kitaorg tangguh lepas asar baru pergi...last2 jam 6 petang baru pergi sana...sampai je kat B3, bila tgk keadaan kat sana mcm tak nak plak admit baby...kesian wehhhh....tgk baby2 duduk bawah lampu dengan tangisan diaorg lagi...siap masa sorg dr lelaki Cina check baby, daku cuba2 je la kata tak mau admit..tp dah sampai kan...at least kena la bermalam semalaman...part yang tak best kena ambik darah lagi...menangis lagi la nayli!!

Dah siap tu daku n nayli ditempatkan di katil 26..rupanya lampu biru tu ditempatkan di sebelah katil ibu je..oh...lega sikit...tak perlu la kena berjalan n hantar sendiri baby ke bilik khas utk diletakkan di bawah lampu..yang kat situ dikhaskan untuk baby2 yang kena stay kat situ tanpa ditemani ibu2 mereka....katil kat hospital ni tinggi ok!! boleh la korang bayangkan macam mana keadaan daku ketika itu...nak nangis rasanya...baru hari ke 4, dah panjat2 katil dan banyak berjalan... Mujur la setiap katil tu ada disediakan kerusi...slow2 je la naik & panjat katil...

Mujur la untuk dinner malam tu daku dah minta en suami bawa dari rumah siap2...kalau tak, entah la...roti & biskut memang dah stand by siap2 dah..air tu yg penting...sebab suasana kat B3 tu panas, daku asyik minum air je...baby plak so far ok bila diletakkan di bawah lampu...cuma bila baby nangis, maka angkat dan susukan dia dulu... time tu kiranya tangisan nayli la antara tangisan baby yang agak kuat juga..

Malam tu seperti yg dijangka, daku tak dapat tidur lena..sama je masa malam pertama daku bersalin di hukm dulu...satu, sebab panas...dua, macam tak selesa je tidur bila suasana bilik dalam keadaan terbuka...dengan nurse & dr lalu lalang...lagi la...habiskan masa tgk internet jap, susukan baby & pam susu...last2, sempat lelapkan mata pun dalam 2 jam je dari 2.30 - 4.30 pagi...lepas tu baby bangun, daku susukan je... jam 5.30 pagi tu, sekali lagi baby kena ambik darah...bila dah jam 6 tu, terus je mandi dan duduk2 je la lepak2 kat katil sambil tunggu dr buat pemeriksaan pagi tu..

Result masa baby admit hospital 13.7..Alhamdulillah..dah turun juga...untuk kali kedua ni kena la tunggu dalam jam 9 pagi...masa dr datang buat pemeriksaan, dr kata dah boleh keluar..cuma kena tunggu SEKALI LAGI dr Pakar datang dalam tengahari ...penantian itu memang la tak best langsung...bila result kedua keluar, tengok2 bacaan dah 13.5.. memang dah boleh keluar la dari hospital... Akhirnya jam 12 lebih baru la doktor pakar datang dan check baby lagi sebelum dibenarkan keluar...bila semuanya memuaskan, jam 2 lebih baru la kami anak beranak keluar....

Alhamdulillah....tapi, lepas tu dalam seminggu juga la daku dan nayli ulang alik pergi check kat klinik kesihatan tu...daku memang pulun je menyusukan baby...walaupun macam2 petua yg diberi, daku hanya try minum susu kambing & air glukose...yang bab2 mandi tu, serah kat mak je..mak yang handle..mandi dengan air tu la air ni la...mmmm...bacaan plak selepas itu, 203.8 @ 11.9 turun ke 162.6 @ 9.5 lepas tu naik sikit ke 166.8 @ 9.8, turun sikit plak ke 165.9 @ 9.7 dan bacaan terakhir 139.9 @ 8.2...lepas tu memang tak mau dah la ulang alik ke klinik...

Rasanya pantang kali ni la macam kelam kabut & berterabur sikit...masuk hospital, ulang alik pergi klinik kesihatan selang 2 hari, berurut dan bertungku hari ke 7 (siap masa hari pertama urut tu, rasa nak demam pun ada), minggu ke dua plak, genap baby 16 hari, daku balik KL kejap sebab ada interview...phewwww...siap bawa baby lagi tu..en suami la yang teman n PANGKU baby hampir 2 jam setengah...

Mood berpantang memang tah ke mana..tu belum masuk lagi cerita mengepam yang entah laaa...lain sangat masa time danial dulu...

4 comments:

Fifi Nadhrah said...

salam kenal dari fifi..

comel sangat baby nayli..

ashra said...

Pengalaman kan ayu.lain anak..lain cbrannya.yg penting saat sukar da pun dilalui

Chumel nayli
Bila ayu blk cni?ada rezki..insyaallah nak jumpe u ols :)

ayu said...

fifi : salam perkenalan..TQ

ayu said...

ash : itu la...harap2 dapat tempuhi dengan aman damai..cewahhh..

insyaallah ahad ni nak balik kl..