Followers

HITS

Wednesday, May 29, 2013

Hati ini Tersentuh!

Note : Insyaallah, kali ke 3 ni,  en suami gak yang akan teman daku nanti dalam LR ^__^

SUMBER : HARIANISLAM


Suami ...Temanlah Isteri anda kita mereka mahu melahirkan zuriat anda..


Apabila isteri memasuki minggu terakhir kehamilan, kehidupan anda turut berubah. Kehidupan sosial semakin terhad, hubungan kelamin tidak sepenting dahulu dan perbualan anda dan isteri juga banyak berkisar tentang kehamilan dan kelahiran. Saat-saat itu anda perlu memainkan peranan sebaiknya.

Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

-Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

-Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

-Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

-Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

-Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?

Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap.

Suami boleh membantu dengan cara:

-Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
-Memberi kata-kate semangat untuk isteri
-Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
-Mengelap muka isteri apabila berpeluh
-Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

Jadi, kaum Adam sekalian, yang telah bergelar suami, adakah anda menemani isteri anda ketika bersalin? Apa perasaaan anda?

P/s : bukan nak kata apa, tapi..time gini la daku akan nampak en suami menitiskan air mata..sapa yg tak terharu kan..

10 comments:

amirah said...

bila dah nak akhir2 ni memang rasa sedihhh je ayu. amie dulu sket2 nak emosi..sedihh..mcm2 fikir...moga semuanya selamat ye ayu...tak sbr nak tgk baby..

ashra said...

Sebak lah ayu....bacanya
Saya ketiga tiga anak pun,hubby temankan...

Mudahan urusan ayu dimudahkan ya,dan suami ada di sisi.mesti debar je kan..tak sabar tunggu baby ayu ni....

Ehem...soalan ayu tu,hehe..
Sok2 kita reveal......dlm blog eh

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah...ketiga2 anak memang suami teman masuk LR ☺☺

ayu said...

ami : itu lah..saat2 nak beranak ni, mcm2 dok fikir ami..huhu

ayu said...

ash : kan...klu boleh nak husband sentiasa ada je di sisi..tadi pun dah tag husband..hehe..saja bagi dia baca..@_@

ok...no prob..tak sabar gak nak tau gud news ni..hehe

ayu said...

Fiza : alhamdulillah...

Nadia Adam said...

Ayu... saya pertama kali asben nak teman saya bersalin. Eksited kami berdua...harap saya x bertambah manja. Selama ni sakit n bersalin sorang sorang jer. Semoga semuanya berjalan lancar yer

ayu said...

Nadia...ye ke...wahhhh...mesti excited kan..amin..sama2 la kita ye

Nadia Adam said...

Opkos eksited... suami tk pernah menangis spjg kami kahwin nk dekat 10 thn dah. Kalau kat belakang x tahula.. hihi

ayu said...

Oo..ye ke nadia...harus la ada perasaan mcm tu kan...hehe