Saturday, June 18, 2011

Cara Tingkatkan Pengeluaran Susu

SUMBER : PA & MA 

- Letakkan bayi berada dekat dengan payu dara

- Jangan berikan putting kosong kepada bayi dengan alasan mahu menenangkannya. Hal ini boleh menyebabkan bayi keliru putting sekaligus mengurangkan kekerapannya melakukan penyusuan secara langsung.

- Galakkan bayi menyusu sekerap yang mungkin. LEBIH KERAP ANDA MENYUSUKAN BAYI, LEBIH BANYAK SUSU DAPAT DIHASILKAN. --> Ingat kata2 ini ye..^_^

- Jangan sesekali hadkan kekerapan menyusukan bayi

- Susukan bayi dengan kedua2 belah payu dara. Jangan hanya menumpukan sebelah bahagian payu dara sahaja. Hal ini penting agar penghasilan susu setara dan sama2 stabil.

- Berehat sekerap mungkin dan sentiasa bertenang ketika menyusukan bayi bagi melancarkan aliran susu.

- Jangan beranggapan anda terpaksa menyusukan anak atau mempuyai sikap tidak sabar menunggu bayi menghabiskan sessi penyusuannya. Beri masa kepadanya dan diri sendiri kerana anda sama2 sedang melalui proses pembelajaran tentang PENYUSUAN SUSU IBU.

Dari segi pemakanan plak, kawan2 boleh lihat entri Makanan2 yang dapat menambahkan susu ibu. Manakala dari segi teknik pengeluaran susu atau mengepam, kawan2 juga boleh belajar mengenai Teknik2 pam yang dapat meningkatkan pengeluaran susu..
Akhir kata, jangan mudah berputus asa.. Sebagai seorang ibu, kita usahakan setakat yang kita mampu berikan pada anak kita. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Hayatilah perjalanan penyusuan susu ibu terhadap anak anda secara tenang di mana apabila ianya berakhir, ianya akan memberikan satu memori terindah dalam diri anda dan juga anak anda….