click...click...

HITS

Followers

Wednesday, June 01, 2011

Persediaan Menyusu ketika Berpuasa

Ok, apa persediaan awal yang ibu2 boleh buat untuk menghadapi bulan puasa di kala ibu2 masih lagi menyusu ??

- Lengkapkan diri dahulu dengan membaca artikel2 mengenai Hukum Berpuasa dan Penyusuan susu ibu serta motivasikan diri dengan membaca kisah2 kawan2 atau rakan2 blogger yang menyusu serta mengerjakan puasa. Jangan jadikan alasan anda tidak berpuasa kerana menyusu anak walaupun sebenarnya ianya dibenarkan (tetapi ada syarat2 terterntu) , sekurang2nya cubalah dulu berpuasa walaupun anda menyusu anak..

- Sekiranya anda tidak mempunyai bekalan stok ebm atau rasa2 macam kurang je stok ebm ketika ini, apa kata mulai hari ini dan saat ini, tanamkan niat n cuba buat stok dari sekarang..at least, ibu2 ada masa sekurang2nya 2 bulan awal sebagai persediaan.. sedikit tips dari ayu ketika mengumpul stok satu masa dahulu…sekiranya hasil perahan anda cukup2 je untuk keesokkan hari, maka hasil perahan pada hari jumaat dijadikan stok TETAPI dengan syarat hari sabtu n hari ahad, jangan plak lupa untuk mengepam untuk dijadikan bekalan pada hari isnin plak ye.. perlu ke stok ni ?? bagi ayu memang perlu la.. kita harus bersedia dari sekarang supaya ianya akan menyenangkan kita pada masanya tiba… yang ni PRAKTIKAL pada ibu2 yang mempunyai baby 1 tahun ke bawah ..Kalau baby yang dah 1 tahun ke atas, susu bukan lah satu keperluan lagi, maka ibu2 haruslah kenalkan sedikit demi sedikit makanan seimbang yang berkhasiat untuk anak..susu ibu itu hanyalah untuk melengkapi makanan seimbang itu sahaja..

- Boleh juga untuk cuba praktis puasa dahulu sebelum tibanya bulan ramadhan.. bagi ayu memang berbeza seseorang yang tidak menyusu berpuasa dengan seseorang yang menyusu berpuasa..sebab bila menyusu , bagi ibu2 yang berkejaya, maka mereka kenalah pam kan..so, time tu air sudah dikeluarkan dari badan kita.. maka, badan kita akan alami penat, letih dan dahaga.. apakah cara untuk mengekalkan tenaga ketika berpuasa ?? tak lain tak bukan ialah dengan amalkan makan buah2an yang mengandungi air, dan juga buah kurma ..larat tak korang makan kurma 7-8 kali sehari ?? kalau tak larat, sila la mencupa ICE BLENDED KURMA..tak nak buat ais, buat suam pun ok….minum sebelum tidur ataupun ketika bersahur..

- Yang penting, mind setting kena betul..jangan terlalu fikir yang susu akan kurang ketika berpuasa…dan jangan sesekali TIDAK BERSAHUR.. at least makan la sedikit kalau rasa tak lalu sangat pun…