click...click...

HITS

Followers

Friday, March 25, 2011

TIPS : APA NAK BUAT KALAU LEPAS BERSALIN , SUSU LAMBAT KELUAR ??

Ayu nak share sedikit mengenai thread2 lama di SI.com..satu ketika dahulu, ayu suka menggali ilmu di sana..n antara thread YANG PALING AYU SUKA BACA ialah thread : APA NAK BUAT KALAU LEPAS DELIVERY SUSU LAMBAT KELUAR?? 

Saya nak beri pendapat ikut pengalaman saya...sebenarnya kita perempuan Allah jadikan semuanya sama, x ada org tu lebih susu, org tu kurang susu, org ni x ada susu....saya percaya Allah maha Adil, kalau x macamana org dulu2 x ada susu formula semuanya mampu menyusukan anak mereka tanpa apa2 makanan...ni semua tanggapan je, yang merasakan diri susu x ada, susu lambat keluar, susu sikit…Sebenarnya mengikut pengalaman saya, susu kita terhasil mengikut demand, kalau anak kita kuat and kerap menyusu insyaAllah mmg banyak susu kita....Sebenarnya bukan susu puan lambat keluar, masa kita lahirkan anak seelok2nya dalam labour room tu kita bagi pada anak kita latch on pada breast walaupun sekejap, untuk stimulate pengeluaran susu tu, bila kita dah masuk wad, anak kita pun tido dlm beberapa jam sebelum die lapar nak menyusu, jadi masa beberapa jam tula susu kita baru mule terhasil sebab stimulation tadi...susu kita x akan keluar dgn sendrinya tanpa stimulation tambah2 anak yg pertama sebab breast kita x pernah terhasilnya susu...jadi lepas anak kita dah bangun masa tu susu kita dah pun ada nak bagi pada anak...bukan bila bersalin terus susu akan terhsil dan keluar dgn sndiri, byk org tanggapan macam tu...saya pun pada mulanye berfikiran macam tu...rupanye bila saya alami sendiri dan dpt pendapat dari ramai org2 tua yg dah berpengalaman barulah saya tau...Actually masa pregnant pun saya penrah terkeluar air susu smpai bengkak2 kerana masa saya pregnant, saya slalu tarik inverted nipple saya smpai terstimulate susu tu, tp lepas 2 - 3 hari dah x bengkak sebab mengandung belum masanye lagi kite hasilkan susu...kalau masa kite pregnant ade kuar air mcm putih2 skit tu biasa dan dia x akan terhasil banyak sebab masa kita pregnant hormon tu x berubah lagi...saya harap puan pikir2 yg +ve je...jgn pikir yg -ve sbb tanggapan yg negative boleh membantutkan pengeluaran susu...Saya berharap dapat membantu sedikit sebanyak, salam mesra” - izanisah

Mommies lain dah bagi info cukup ttg peneluaran susu. I bagi input on kaedah hospital pulak yek. Time deliver yg jaga anak kita are the nurses. Kena bagitau nurse jugak yg u intend to exclusive bf. Lepas tu selagi baby tak habis nyusu selagi tu kena selalu rajin tukar sides. Waktu baby nyusu belah kiri belah kanan B will keep on producing. Kena ingat badan hanya akan prodcue biler ada demand and susu kosong dlm B. Nanti akan adalah nurse yg cakap 'susu u sikitlah'. Tapi cuba u try picit B sikit and usually akan ada sikit liquid (colostrum) or susu yg keluar. Maksudnya adalah susu. Jgn use pump as guidance. Direct feeding all the time. Then pastikan jugak baby bukan nyonyot jek but actually telan susu. Jgn ambik pot kalau diorang cakap nanti bb masuk angin etc. As long as u hear gulping wounds and u can see tekak dia bergerak maksudnya adalah susu yg ditelan. Always insist, nak feed baby. so make sure nurse panggil u everytime baby bangun. tak nangis pun takpe. asalkan bangun jek kena nyusu. kalau tunggu spi nangis nanti baby dah penat utk nyusu.” – kak novias

saya baru je dgr talk fr Pn Kamariah semlm .. lepas deliver cuma ade kolostrum je pd ibu, not real susu yet.. lagi la susu ibu lepas bersalin masa tu mmg tak banyak... new born baby only need around 7ml (haa skit jer) in their first day.. apa nak risau mau kasi keluar susu banyak2 baru lepas deliver.. perut baby kecik je, lagi kecik dari sebiji guli tu.. ha cuba bayangkan, buat apa nak bagi dia banyak2 minum .. kalau ada ibu2 yg dah start bagi baby minum banyak (ie bg botol lepas lahir terus), haa masalah akan datang selepas itu,where baby will demand more... n kerana susu ibu belum terhasil dengan byk (plus simulation pn tak buat)..maka terjadi la ibu2 yg anggap susu dia tak banyak n end -up supply wit FM.. huhu..tapi masih banyak lagi ibu2 di luar sana sering kata n percaya susu tak cukup.. sedey jugak kan..” - amanda

1 ayat yg sntiasa ku set dlm kepala otak ku ialah BF IS ALL IN MY MIND..ALWIZ THINK +VE.. since preggie lg, ku NEVER EVER t'pikir lngsung psl bnda2 nie:ade tak susu ku nanti??
cukup ke susu ku??
mcm mana nk BF fr the 1st time..bby pndai x nnt??

ape yg ku slalu fikir & percaya:susu ku sentiasa ada..
susu ku cukup utk 10 thn akn dtg
baby pasti pndai hisap..
ku percaya pd rezeki anak

sepanjang ku preggie, ku sntiasa b'doa agr Allah permudahkn niat ku utk BF Eiymann sekurang2nya utk 2 thn..ku juga b'doa agr Allah bykkn air susu ku..

Alhamdulillah, berkat doa & b'fikiran +ve, ku dpt BF Eiymann setengah jam lps dia dilahirkn..tanpa perlu diajar, Eiymann pndai sndiri cari B ibu dia..ni lar pngalaman t'indah yg x mmpu diungkapkn dgn kata2..walaupun ku diduga dgn pngalaman b'salin yg agk mengerikan (vacuum + jahit byk + tumpah darah + dmam panas 3 ari sjurus lps Eiymann dilahirkn), tp ku x pnh patah smgt utk trus BF Eiymann dr dlm LR hngga lar ke ward..sbb jahit byk, seminggu gaks ku tdo ngereng jer.. BF pun kena ngereng jer..huhu..
my advice, x payah lar dok pikir susu x cukup ker..susu kurang ker..baby belum keluar lagi dh fikir -ve..macammana nak jd BF-ibu utk 2 tahun kalau asyik dok pikir -ve, kan?? kalau asyik duk pikir susu x ada, maka jadi x ada lar..kalau dok pikir susu kurang, maka akan jadi kurang lar..


apa yg salalu ku perhatikn, antara kesilapan ibu2 yg baru b'salin ni selalu buat:

- dah set dlm mind dorang yg susu x cukup
- dok serabut kan kepala otak pikir susu x cukup lar / x keluar lar
- dok bayangkan susu akan kaluar memancut2
- so, ibu jadi stress
-->> ganggu milk production
- x tahu yg hisapan pertama baby AMAT penting utk meransang susu keluar..
- x tahu yg biasanye hanya kolostrum yg keluar from the 1st 3 days.. (yerp, susu mmg tiada utk 3 ari pertama nie yer)
- bila duk pikir susu x kaluar, tidak berusaha untuk kerapkn hisapan baby lagi..ended up bg FM kt bby (KESILAPAN TERBESAR)
- asyik duk dengar cakap2 org yg susu x cukup, so baby kena top up ngn FM (ibu2 sekalian kena kuat semangat utk menangkis ckp2 mereka yg x support BF nie..ingat, nie PERJUANGAN UTK ANAK!!)

kunci kejayaan utk jd BF-ibu kena lar

BERFIKIRAN POSITIF, KERAPKAN BF, KERAPKAN PUMPING.. makanan2 penambah susu tu hanya lar pelengkap setelah ketiga2 benda di atas dilakukan..makan lar banyak mana pun makanan penambah susu, tapi tak kerapkn BF+pumping -->> SUSU TETAP AKAN KURANG


bear in mind, Allah dah kurniakan setiap ibu itu susu yg cukup utk anaknya..PROVIDED IBU ITU PERLU BERUSAHA LEBIH.. ibu yg baik sanggup buat ape saja demi anak walau terpaksa serah nyawa sekali pun..x kan lar setakat nak bagi susu ibu pun kita x boleh, kan??”kak e-car

Kalau ikutkan polisi hosptal BFHI, breastfeeding boleh dilakukan serentak sambil doktor dok jahit luka epi tu. Tapi biasanya yg setakat saya tahu, diorang akan at least, tunggu sampai doktor habis jahit (biasanya tak lama pun, dlm 15 min aje), sementara diorang cuci dan timbang baby, dan lepas tu awak dah boleh minta nurse utk beri baby kat awak. Hmm, saya yg staff hospital ni pun, kena buka mulut dan mintak kat nurse utk bfkan baby. Ikut rezeki la, utk anak yg first dan second, diorang datang serah terus. Tapi utk anak yg third, saya bagitau kat doktor yang check saya tu, yg saya nak bf. doktor tu bagitau nurse then diorang pass kat saya the baby.” – Dr. Shiha

"Utk anak first, nurse tu tunggu dan tengok cara saya latch on. Utk anak kedua dan ketiga, dia just tanya saya tahu ke tak nak bf. bila saya kata ya, diorangpun tak tunggu tgk saya latch. So, kalau utk awak, saya cadangkan, boleh inform siap2 kat nurse yg incharge kat LR tu yg awak nak bf just after deliver. Lepas deliver tu, agak dah settle down sekejap (bagi masa 15 min ke 30 min after deliver. Kalau within 1 hour pun still okay), boleh cakap elok2 kat nurse yg kita nak bf the baby (mcm gentle reminder la, sbb tadi dah pesan awal2 b4 deliver, kan). Boleh jugak cakap kat nurse tu, mintak dia tengokkan baby awak latch okay ke tak.”

“Harap dpt membantu - contoh ayat,

"Akak, kalau boleh, saya nak bf baby skarang, boleh tak?"

ataupun,
"Sorry Nurse, saya rasa, saya dah sedia nak bf baby skarang la, takut kalau lambat sgt nanti, baby tido pulak"

atau,

"Erm.. semua dah settle ke? boleh tak saya nak bf baby? Mekasih"

really help me, ilmu yg saya dpt sbelum masuk LR “ – umisyifa06


Sebaik sahaja bayi dilahirkan, letakkan pada puting susu ibu kerana proses penghisapan akan mempercepatkan dan mempermudahkan pengeluaran air susu. Biasanya pada hari pertama atau hari kedua selepas kelahiran, air susu belum banyak keluar, malah kadang-kadang tidak ada langsung. Saya ingin menegaskan penghisapan puting perlu dilakukan berulang-ulang kali untuk mempercepatkan proses pembentukan air susu.Biasanya susu keluar pada hari kedua atau ketiga, namun demikian ada sesetengah ibu susunya keluar lebih lambat seperti tiga hingga lima hari kemudian. Kelambatan ini tidak perlu dibimbangkan kerana susu pasti akan keluar juga akhirnya. Bagi ibu yang melahirkan anak sulung, proses penyusuan adalah satu pengalaman baru. Ibu mungkin terasa kekok pada mulanya. Sedutan atau hisapan bayi yang terlalu kuat mungkin menimbulkan rasa sakit. Jika percubaan pertama atau berikutnya masih gagal untuk memberi hisapan yang sepuasnya kepada bayi, kita tidak perlu putus asa dan terus memberhentikan usaha untuk menyusukan bayi. Seperti yang saya nyatakan tadi, jika kita berulang-ulang kali meletakkan bayi pada puting buah dada, dia akan cuba menghisap. Kadangkala bayi berasa hampa dan menangis kerana tidak ada susu yang keluar pada hari pertama dan kedua. kita mmg andaikan bbay tu lapar, sebab tu dia akan nangis..tapi sebenarnya, banyak sbb ain..masa bb baru lahir, bygkan perut dia besar mana..tuhan dah tentukan rezeki aby...so, kalau hanya setitik dua(sebenarnya, kita x sedar masa bfeed tu banyak mana yg keluar - kita assume je setitik dua) sebenarnya dah mencukupi..selain dari lapar, baby baru je kenal dunia, baru je ada di dunia ni berapa hari..sama la kalau kita ke tempat baru. macamana perasaan kita..takut, gelisah, bimbang, tidak selesa..semua ada...bayi juga perlukan belaian...samada pelukan manja ke, dodoian ke..sbb dia perlukan seseorang yang dia "percaya" - KITA SENDIRI!!! biasanya mmg org tua akan assume baby nangis sbb lapar - tu yg sampai ada yg dah bagi nestum kat baby yg baru lahir tu!!!!tapi itula..nak tukarkan mindset seseorg bukan sng..sampai saya sendiri pon menangis2 (ikut pengalaman peribadi la) - sbb tu kena timba ilmu banyak2 b4 terjadi pada diri sendiri..ada org yg x menjadi perah pakai tangan(even saya sediri!!), so cari la alternatif lain..pam - tapi kalau boleh cari pam yg sesuai - mahal sikit x per asal tujuan terlaksana (lagipon blh simpan utk adik2 dia nanti)saya anak sulung, hubby pon..so cucu sulung - semua org akan sibuk nak ambil kisah hal baby - semua tunjuk pandai...saya x der tempat lain nak refer..tapi hendak seribu daya, x hendak seribu dalih!” - shnurulain
mula - dpt baby, terus jer bagi bfeed!!!biasanya, hospital rakan bayi akan memberi tunjuk ajar kepada para ibu mengenai cara penyusuan yang paling baik.kita juga boleh menentukan bayi baru lahir tidak diberi minuman atau makanan selain daripada susu ibu, melainkan atas sebab-sebab perubatan.hosp rakan bayi juga mengamalkan "Rooming-In", di mana bayi dan ibu Diletakkan bersama setiap masa (24 jam sehari)kita kena galakkan penyusuan ibu mengikut kehendak bayi.yang penting, tidak diberi puting tiruan atau puting kosong.konsep pam ni adalah bertujuan bagi pengosongan breast..(SUPPLY VS DEMAND) di mana lagi banyak kali pengosongan berlaku, lagi banyak susu terhasil..Selain itu, ibu harus mengepam regularly utk meransang breast menghasilkan lebih bnyk susu. Lebih banyak ibu feed baby, mengepam dan mengosongkan payudara, lebih bnyk susu akan dihasilkan.” - shnurulain

Keperluan bayi amat sedikit diawal kelahiran especially 3 hari pertama. jangan risau banyak. Susu tu ada cuma kuantitinya sedikit. Itulah namanya kolostrum. kemudian pada hari yang seterusnya susu peralihan mula keluar, jadi breast ibu akan mula bengkak. sebab tu ramai ibu kata lepas 4-5 hari baru susu keluar..sebenarnya susu dah ada dan sangat cukup untuk keperluan bayi yang baru lahir. cuba tengok balik tanda-tanda baby cukup susu. Menangis bukanlah signal yang susu ibu tak cukup. tangisan bayi ada pelbagai makna. especially dalam minggu pertama kelahiran. Masa ni, bayi akan banyak menangis kerana belum sesuai dengan perubahan persekitaran barunya, dunia barunya. Dulu masa dalam rahim ibu, dunia dia sunyi & tak bising sangat sebab hanya dia jer dalam tu, aman, selesa, suhu ngam-ngam ajer dan sesuai dengan dia serta suasana masa tu tak terang benderang.. Lampin tak yah pakai, sakit perut tak ada.. So bila berlakunya perubahan (bila lahir ke dunia ni), maka bayi tu ambil masa la untuk sesuaikan diri dia dengan suasana baru ni.. Insya Allah, lepas seminggu dah ok dah baby ni..Cam kita gak orang dewasa ni..ambil masa untuk sesuaikan diri dengan suasana baru, kan? Apa yang perlu susukan bayi seawal mungkin. Seawal mungkin tu, bila ya? seawal 1 jam pertama kelahiran. Masa dalam labor room tu kalau boleh..sebab masa 1 jam pertama tu baby memang very alert dan aktif.. kalau tak dapat susukan baby dalam 1 jam pertama, seeloknya seawal yang mungkin la.. kemudian kerapkan jarak antara penyusuan dan biar baby tu sendiri lepaskan breast. Jangan lupa offer breast yang sebelah lagi. kalau baby tak mahu tak apa..tapi kena offer juga..” – kak zatul


Penting untuk mempastikan bahawa bayi tidak diberi apa jua penyusuan jenis lain kerana ia akan mengganggu penyusuan susu ibu. Jumlah kolostrum yang sedikit dan susu awal yang diperolehi oleh bayi dari payudara adalah mencukupi untuk tempoh beberapa hari sehingga susu ibu keluar sepenuhnya dalam kuantiti yang lebih banyak. Pada peringkat awal, bayi kelihatan ingin menyusu dengan kerap dan ibu menjadi letih untuk melayan permintaannya. Pada waktu ini, peranan dan sokongan anda dan ahli keluarga sangat-sangat diperlukan. ibu perlu yakin bahawa dia perlu meluangkan banyak masa dengan menyusu bayi dalam tempoh dua, tiga atau empat hari yang pertama. Jika dalam tempoh berkenaan, dia kerap melayan permintaan bayi untuk menyusu, susunya akan menjadi semakin banyak dan bayi akan lebih mudah menghisap di kemudian hari. Jika ibu hendak menjarakkan masa antara penyusuan, tempoh maksimum yang biasa dicadangkan ialah tiga jam. Jika jarak antara penyusuan terlalu lama iaitu melebihi empat jam, bayi akan kelihatan meragam dan tidak senang.- shnurulain