HITS

Followers

Tuesday, March 29, 2011

:: Milk Blister ::

Pernah tak ketika kawan2 menyusu, tiba2 rasa sakit pada nipple korang ?? n kemudiannya bila check2 tengok2 ada benda putih macam ni kat nipple ?? 

Untuk pengetahuan kawan2 semua, itu namanya "milk blister" atau "tunas putih" (merujuk di forum MBFPC) di atas puting...Untuk lebih terperinci lagi, di sini ayu ada sertakan artikel Apakah itu Milk Blister menurut daripada mereka yang lebih pakar.

Source : Kellymom
A milk blister, or blocked nipple pore, is also called a bleb or nipple blister, or simply milk under the skin." It occurs when a tiny bit of skin overgrows a milk duct opening and milk backs up behind it. A milk blister usually shows up as a painful white, clear or yellow dot on the nipple or areola (see photo), and the pain tends to be focused at that spot and just behind it. If you compress the breast so that milk is forced down the ducts, the blister will typically bulge outward. Milk blisters can be persistent and very painful during feeding, and may remain for several days or weeks and then spontaneously heal when the skin peels away from the affected area.
Hasil pembacaan ayu, antara salah satu sebab punca berlakunya Milk Blister ini ialah thrush (seriawan) dan juga sebab2 yang lain kawan2 boleh baca full detail melalui sumber di atas.. Satu ketika dahulu, ayu pernah juga alami prob ini...time tu, danial baru berusia 7 atau 8 bulan lebih la...teringat plak entri ayu mengenai permasalahan tersebut iaitu Thrush in breastfeeding mom & seriawan.... Ketika ayu usulkan mengenai cara2 nak handle prob ni ketika di FB dahulu, ada gak yang cadangkan supaya guna jarum yang bersih dan pecahkan tunas putih tu... tapi, mujurlah tak sempat pun buat lagi, ada gak kawan2 yang cadangkan jangan buat macam tu , dan teruskan BF macam biasa n lama kelamaan milk blister tu akan pecah dengan sendiri.. Kalau menurut sumber dari Kellymom plak, antara treatment yang boleh diaplikasikan ialah :

Recommended treatment for a milk blister usually consists of four steps: apply moist heat prior to nursing, clear the skin from the milk duct, nurse or pump with a hospital-grade pump, than follow up with medication to aid healing. You may need to repeat this for several days (or longer) until the plugged duct opening stays clear. Following are more detailed suggestions.

1. Apply moist heat to soften the blister prior to nursing. Several times per day, add a saline soak prior to applying the moist heat.

An epsom-salt soak before breastfeeding helps to open the milk duct opening and also aids in healing. Use a solution of epsom salt -- 2 teaspoons to 1 cup water. The epsom salt is first dissolved in a small amount of very hot water, then further water is added to cool it down enough to soak in. Try to add this epsom-salt soak to your routine at least 4 times per day..

Prior to nursing (and directly after the epsom-salt soak) place an extremely hot wet compress on the milk blister immediately before nursing or pumping. Be careful not to burn yourself. A cotton ball soaked with olive oil can be used to soften the skin instead of the wet compress.

2. Clear the skin from the milk duct.

This may not be necessary, as the combination of the heat and nursing/pumping should cause the skin to expand and the blister to open. However, it can be helpful to do one of the following at least once per day until skin no longer grows over the duct.

Rub the blister area with a moist wash cloth.

If a plug is protruding from the nipple, you can gently pull on it with clean fingers.

Loosen an edge of the blister by gently scraping with your fingernail.

If the above methods do not work, a sterile needle may also be used to open the blister. To minimize the risk for infection, ask your health care provider to do this (do not do this on your own). There is a much greater risk of infection if you do it yourself. First, wash the area well with soap and water; pat dry. Use a sterile needle to lift the skin at the edge of the blister. If a sterile needle is not available, sterilize needle with an autoclave or commercial sterilizing solution, by holding in a match flame until red hot (cool before using), or by soaking 10-15 minutes in rubbing alcohol. Use a lifting action, at the edge of the bleb, rather than a piercing action. Don't push into the blister as it can push bacteria deeper into the nipple. If there is any loose blister-like skin, your health care provider may need to remove that also, using sterile tweezers and small sharp scissors to entirely remove the excess skin. Follow up with a soap and water wash (and be sure to use an antibiotic ointment after nursing). See Healing broken skin in the nipple area.

3. Nurse or pump with a hospital-grade pump. Nurse first on the breast with the milk blister, directly after applying heat.

Before you nurse, it can be helpful to use breast compression and attempt to hand express back behind and down toward the nipple to release any thickened milk that has backed up in the duct. Sometimes clumps or strings of hardened milk (often of a toothpaste consistency) can be expressed from this duct.

4. Treat the milk blister after nursing to aid healing.

Additional treatment for recurring milk blisters

Lecithin supplements can help to heal and prevent recurrent plugged ducts

Massaging the breast, areola and nipple with a massage oil containing grapefruit seed extract (GSE) can help to heal recurrent milk blisters. To make the massage oil: mix a few drops of grapefruit seed extract or citrus seed extract into olive oil.

Another treatment for persistent milk blisters: Once per day, spray breast and nipple area with a solution consisting of 5 drops of grapefruit seed extract, 1/4 cup vinegar, and 2 cups water.

Vitamin E ointment - applied very sparingly and wiped off before feedings (too much vitamin E can be toxic to baby) - can also help.

Further suggestions for healing

Some suggest that you continue with a daily saline soak and brisk rub with a washcloth for a couple of weeks after the bleb resolves, to prevent recurrence.

call your doctor if any of the following occurs: fever, inflammation (redness), swelling, oozing, pus, etc.

Between feedings, you can use ice packs and/or pain relievers (such as ibuprofen or tylenol) to relieve discomfort. Wearing breast shells, which will relieve the pressure from clothing, can also help with the pain and possibly aid healing.

Don't forget to treat the underlying cause (if you know it) of the milk blister - oversupply, yeast, pressure on an area of the breast, etc.


Kawan2 juga boleh baca entri yang ditulis oleh dr. ezzura mengenai pengalaman beliau merawat atau mengatasi masalah milk blister tersebut di dalam entri beliau iaitu " i'having milk bleb"

Friday, March 25, 2011

TIPS : APA NAK BUAT KALAU LEPAS BERSALIN , SUSU LAMBAT KELUAR ??

Ayu nak share sedikit mengenai thread2 lama di SI.com..satu ketika dahulu, ayu suka menggali ilmu di sana..n antara thread YANG PALING AYU SUKA BACA ialah thread : APA NAK BUAT KALAU LEPAS DELIVERY SUSU LAMBAT KELUAR?? 

Saya nak beri pendapat ikut pengalaman saya...sebenarnya kita perempuan Allah jadikan semuanya sama, x ada org tu lebih susu, org tu kurang susu, org ni x ada susu....saya percaya Allah maha Adil, kalau x macamana org dulu2 x ada susu formula semuanya mampu menyusukan anak mereka tanpa apa2 makanan...ni semua tanggapan je, yang merasakan diri susu x ada, susu lambat keluar, susu sikit…Sebenarnya mengikut pengalaman saya, susu kita terhasil mengikut demand, kalau anak kita kuat and kerap menyusu insyaAllah mmg banyak susu kita....Sebenarnya bukan susu puan lambat keluar, masa kita lahirkan anak seelok2nya dalam labour room tu kita bagi pada anak kita latch on pada breast walaupun sekejap, untuk stimulate pengeluaran susu tu, bila kita dah masuk wad, anak kita pun tido dlm beberapa jam sebelum die lapar nak menyusu, jadi masa beberapa jam tula susu kita baru mule terhasil sebab stimulation tadi...susu kita x akan keluar dgn sendrinya tanpa stimulation tambah2 anak yg pertama sebab breast kita x pernah terhasilnya susu...jadi lepas anak kita dah bangun masa tu susu kita dah pun ada nak bagi pada anak...bukan bila bersalin terus susu akan terhsil dan keluar dgn sndiri, byk org tanggapan macam tu...saya pun pada mulanye berfikiran macam tu...rupanye bila saya alami sendiri dan dpt pendapat dari ramai org2 tua yg dah berpengalaman barulah saya tau...Actually masa pregnant pun saya penrah terkeluar air susu smpai bengkak2 kerana masa saya pregnant, saya slalu tarik inverted nipple saya smpai terstimulate susu tu, tp lepas 2 - 3 hari dah x bengkak sebab mengandung belum masanye lagi kite hasilkan susu...kalau masa kite pregnant ade kuar air mcm putih2 skit tu biasa dan dia x akan terhasil banyak sebab masa kita pregnant hormon tu x berubah lagi...saya harap puan pikir2 yg +ve je...jgn pikir yg -ve sbb tanggapan yg negative boleh membantutkan pengeluaran susu...Saya berharap dapat membantu sedikit sebanyak, salam mesra” - izanisah
Mommies lain dah bagi info cukup ttg peneluaran susu. I bagi input on kaedah hospital pulak yek. Time deliver yg jaga anak kita are the nurses. Kena bagitau nurse jugak yg u intend to exclusive bf. Lepas tu selagi baby tak habis nyusu selagi tu kena selalu rajin tukar sides. Waktu baby nyusu belah kiri belah kanan B will keep on producing. Kena ingat badan hanya akan prodcue biler ada demand and susu kosong dlm B. Nanti akan adalah nurse yg cakap 'susu u sikitlah'. Tapi cuba u try picit B sikit and usually akan ada sikit liquid (colostrum) or susu yg keluar. Maksudnya adalah susu. Jgn use pump as guidance. Direct feeding all the time. Then pastikan jugak baby bukan nyonyot jek but actually telan susu. Jgn ambik pot kalau diorang cakap nanti bb masuk angin etc. As long as u hear gulping wounds and u can see tekak dia bergerak maksudnya adalah susu yg ditelan. Always insist, nak feed baby. so make sure nurse panggil u everytime baby bangun. tak nangis pun takpe. asalkan bangun jek kena nyusu. kalau tunggu spi nangis nanti baby dah penat utk nyusu.” – kak novias
saya baru je dgr talk fr Pn Kamariah semlm .. lepas deliver cuma ade kolostrum je pd ibu, not real susu yet.. lagi la susu ibu lepas bersalin masa tu mmg tak banyak... new born baby only need around 7ml (haa skit jer) in their first day.. apa nak risau mau kasi keluar susu banyak2 baru lepas deliver.. perut baby kecik je, lagi kecik dari sebiji guli tu.. ha cuba bayangkan, buat apa nak bagi dia banyak2 minum .. kalau ada ibu2 yg dah start bagi baby minum banyak (ie bg botol lepas lahir terus), haa masalah akan datang selepas itu,where baby will demand more... n kerana susu ibu belum terhasil dengan byk (plus simulation pn tak buat)..maka terjadi la ibu2 yg anggap susu dia tak banyak n end -up supply wit FM.. huhu..tapi masih banyak lagi ibu2 di luar sana sering kata n percaya susu tak cukup.. sedey jugak kan..” - amanda

1 ayat yg sntiasa ku set dlm kepala otak ku ialah BF IS ALL IN MY MIND..ALWIZ THINK +VE.. since preggie lg, ku NEVER EVER t'pikir lngsung psl bnda2 nie:ade tak susu ku nanti??
cukup ke susu ku??
mcm mana nk BF fr the 1st time..bby pndai x nnt??

ape yg ku slalu fikir & percaya:susu ku sentiasa ada..
susu ku cukup utk 10 thn akn dtg
baby pasti pndai hisap..
ku percaya pd rezeki anak

sepanjang ku preggie, ku sntiasa b'doa agr Allah permudahkn niat ku utk BF Eiymann sekurang2nya utk 2 thn..ku juga b'doa agr Allah bykkn air susu ku..

Alhamdulillah, berkat doa & b'fikiran +ve, ku dpt BF Eiymann setengah jam lps dia dilahirkn..tanpa perlu diajar, Eiymann pndai sndiri cari B ibu dia..ni lar pngalaman t'indah yg x mmpu diungkapkn dgn kata2..walaupun ku diduga dgn pngalaman b'salin yg agk mengerikan (vacuum + jahit byk + tumpah darah + dmam panas 3 ari sjurus lps Eiymann dilahirkn), tp ku x pnh patah smgt utk trus BF Eiymann dr dlm LR hngga lar ke ward..sbb jahit byk, seminggu gaks ku tdo ngereng jer.. BF pun kena ngereng jer..huhu..
my advice, x payah lar dok pikir susu x cukup ker..susu kurang ker..baby belum keluar lagi dh fikir -ve..macammana nak jd BF-ibu utk 2 tahun kalau asyik dok pikir -ve, kan?? kalau asyik duk pikir susu x ada, maka jadi x ada lar..kalau dok pikir susu kurang, maka akan jadi kurang lar..


apa yg salalu ku perhatikn, antara kesilapan ibu2 yg baru b'salin ni selalu buat:

- dah set dlm mind dorang yg susu x cukup
- dok serabut kan kepala otak pikir susu x cukup lar / x keluar lar
- dok bayangkan susu akan kaluar memancut2
- so, ibu jadi stress
-->> ganggu milk production
- x tahu yg hisapan pertama baby AMAT penting utk meransang susu keluar..
- x tahu yg biasanye hanya kolostrum yg keluar from the 1st 3 days.. (yerp, susu mmg tiada utk 3 ari pertama nie yer)
- bila duk pikir susu x kaluar, tidak berusaha untuk kerapkn hisapan baby lagi..ended up bg FM kt bby (KESILAPAN TERBESAR)
- asyik duk dengar cakap2 org yg susu x cukup, so baby kena top up ngn FM (ibu2 sekalian kena kuat semangat utk menangkis ckp2 mereka yg x support BF nie..ingat, nie PERJUANGAN UTK ANAK!!)

kunci kejayaan utk jd BF-ibu kena lar
BERFIKIRAN POSITIF, KERAPKAN BF, KERAPKAN PUMPING.. makanan2 penambah susu tu hanya lar pelengkap setelah ketiga2 benda di atas dilakukan..makan lar banyak mana pun makanan penambah susu, tapi tak kerapkn BF+pumping -->> SUSU TETAP AKAN KURANG

bear in mind, Allah dah kurniakan setiap ibu itu susu yg cukup utk anaknya..PROVIDED IBU ITU PERLU BERUSAHA LEBIH.. ibu yg baik sanggup buat ape saja demi anak walau terpaksa serah nyawa sekali pun..x kan lar setakat nak bagi susu ibu pun kita x boleh, kan??”kak e-car

Kalau ikutkan polisi hosptal BFHI, breastfeeding boleh dilakukan serentak sambil doktor dok jahit luka epi tu. Tapi biasanya yg setakat saya tahu, diorang akan at least, tunggu sampai doktor habis jahit (biasanya tak lama pun, dlm 15 min aje), sementara diorang cuci dan timbang baby, dan lepas tu awak dah boleh minta nurse utk beri baby kat awak. Hmm, saya yg staff hospital ni pun, kena buka mulut dan mintak kat nurse utk bfkan baby. Ikut rezeki la, utk anak yg first dan second, diorang datang serah terus. Tapi utk anak yg third, saya bagitau kat doktor yang check saya tu, yg saya nak bf. doktor tu bagitau nurse then diorang pass kat saya the baby.” – Dr. Shiha

"Utk anak first, nurse tu tunggu dan tengok cara saya latch on. Utk anak kedua dan ketiga, dia just tanya saya tahu ke tak nak bf. bila saya kata ya, diorangpun tak tunggu tgk saya latch. So, kalau utk awak, saya cadangkan, boleh inform siap2 kat nurse yg incharge kat LR tu yg awak nak bf just after deliver. Lepas deliver tu, agak dah settle down sekejap (bagi masa 15 min ke 30 min after deliver. Kalau within 1 hour pun still okay), boleh cakap elok2 kat nurse yg kita nak bf the baby (mcm gentle reminder la, sbb tadi dah pesan awal2 b4 deliver, kan). Boleh jugak cakap kat nurse tu, mintak dia tengokkan baby awak latch okay ke tak.”

“Harap dpt membantu - contoh ayat,

"Akak, kalau boleh, saya nak bf baby skarang, boleh tak?"

ataupun,
"Sorry Nurse, saya rasa, saya dah sedia nak bf baby skarang la, takut kalau lambat sgt nanti, baby tido pulak"

atau,

"Erm.. semua dah settle ke? boleh tak saya nak bf baby? Mekasih"

really help me, ilmu yg saya dpt sbelum masuk LR “ – umisyifa06


Sebaik sahaja bayi dilahirkan, letakkan pada puting susu ibu kerana proses penghisapan akan mempercepatkan dan mempermudahkan pengeluaran air susu. Biasanya pada hari pertama atau hari kedua selepas kelahiran, air susu belum banyak keluar, malah kadang-kadang tidak ada langsung. Saya ingin menegaskan penghisapan puting perlu dilakukan berulang-ulang kali untuk mempercepatkan proses pembentukan air susu.Biasanya susu keluar pada hari kedua atau ketiga, namun demikian ada sesetengah ibu susunya keluar lebih lambat seperti tiga hingga lima hari kemudian. Kelambatan ini tidak perlu dibimbangkan kerana susu pasti akan keluar juga akhirnya. Bagi ibu yang melahirkan anak sulung, proses penyusuan adalah satu pengalaman baru. Ibu mungkin terasa kekok pada mulanya. Sedutan atau hisapan bayi yang terlalu kuat mungkin menimbulkan rasa sakit. Jika percubaan pertama atau berikutnya masih gagal untuk memberi hisapan yang sepuasnya kepada bayi, kita tidak perlu putus asa dan terus memberhentikan usaha untuk menyusukan bayi. Seperti yang saya nyatakan tadi, jika kita berulang-ulang kali meletakkan bayi pada puting buah dada, dia akan cuba menghisap. Kadangkala bayi berasa hampa dan menangis kerana tidak ada susu yang keluar pada hari pertama dan kedua. kita mmg andaikan bbay tu lapar, sebab tu dia akan nangis..tapi sebenarnya, banyak sbb ain..masa bb baru lahir, bygkan perut dia besar mana..tuhan dah tentukan rezeki aby...so, kalau hanya setitik dua(sebenarnya, kita x sedar masa bfeed tu banyak mana yg keluar - kita assume je setitik dua) sebenarnya dah mencukupi..selain dari lapar, baby baru je kenal dunia, baru je ada di dunia ni berapa hari..sama la kalau kita ke tempat baru. macamana perasaan kita..takut, gelisah, bimbang, tidak selesa..semua ada...bayi juga perlukan belaian...samada pelukan manja ke, dodoian ke..sbb dia perlukan seseorang yang dia "percaya" - KITA SENDIRI!!! biasanya mmg org tua akan assume baby nangis sbb lapar - tu yg sampai ada yg dah bagi nestum kat baby yg baru lahir tu!!!!tapi itula..nak tukarkan mindset seseorg bukan sng..sampai saya sendiri pon menangis2 (ikut pengalaman peribadi la) - sbb tu kena timba ilmu banyak2 b4 terjadi pada diri sendiri..ada org yg x menjadi perah pakai tangan(even saya sediri!!), so cari la alternatif lain..pam - tapi kalau boleh cari pam yg sesuai - mahal sikit x per asal tujuan terlaksana (lagipon blh simpan utk adik2 dia nanti)saya anak sulung, hubby pon..so cucu sulung - semua org akan sibuk nak ambil kisah hal baby - semua tunjuk pandai...saya x der tempat lain nak refer..tapi hendak seribu daya, x hendak seribu dalih!” - shnurulain
mula - dpt baby, terus jer bagi bfeed!!!biasanya, hospital rakan bayi akan memberi tunjuk ajar kepada para ibu mengenai cara penyusuan yang paling baik.kita juga boleh menentukan bayi baru lahir tidak diberi minuman atau makanan selain daripada susu ibu, melainkan atas sebab-sebab perubatan.hosp rakan bayi juga mengamalkan "Rooming-In", di mana bayi dan ibu Diletakkan bersama setiap masa (24 jam sehari)kita kena galakkan penyusuan ibu mengikut kehendak bayi.yang penting, tidak diberi puting tiruan atau puting kosong.konsep pam ni adalah bertujuan bagi pengosongan breast..(SUPPLY VS DEMAND) di mana lagi banyak kali pengosongan berlaku, lagi banyak susu terhasil..Selain itu, ibu harus mengepam regularly utk meransang breast menghasilkan lebih bnyk susu. Lebih banyak ibu feed baby, mengepam dan mengosongkan payudara, lebih bnyk susu akan dihasilkan.” - shnurulain

Keperluan bayi amat sedikit diawal kelahiran especially 3 hari pertama. jangan risau banyak. Susu tu ada cuma kuantitinya sedikit. Itulah namanya kolostrum. kemudian pada hari yang seterusnya susu peralihan mula keluar, jadi breast ibu akan mula bengkak. sebab tu ramai ibu kata lepas 4-5 hari baru susu keluar..sebenarnya susu dah ada dan sangat cukup untuk keperluan bayi yang baru lahir. cuba tengok balik tanda-tanda baby cukup susu. Menangis bukanlah signal yang susu ibu tak cukup. tangisan bayi ada pelbagai makna. especially dalam minggu pertama kelahiran. Masa ni, bayi akan banyak menangis kerana belum sesuai dengan perubahan persekitaran barunya, dunia barunya. Dulu masa dalam rahim ibu, dunia dia sunyi & tak bising sangat sebab hanya dia jer dalam tu, aman, selesa, suhu ngam-ngam ajer dan sesuai dengan dia serta suasana masa tu tak terang benderang.. Lampin tak yah pakai, sakit perut tak ada.. So bila berlakunya perubahan (bila lahir ke dunia ni), maka bayi tu ambil masa la untuk sesuaikan diri dia dengan suasana baru ni.. Insya Allah, lepas seminggu dah ok dah baby ni..Cam kita gak orang dewasa ni..ambil masa untuk sesuaikan diri dengan suasana baru, kan? Apa yang perlu susukan bayi seawal mungkin. Seawal mungkin tu, bila ya? seawal 1 jam pertama kelahiran. Masa dalam labor room tu kalau boleh..sebab masa 1 jam pertama tu baby memang very alert dan aktif.. kalau tak dapat susukan baby dalam 1 jam pertama, seeloknya seawal yang mungkin la.. kemudian kerapkan jarak antara penyusuan dan biar baby tu sendiri lepaskan breast. Jangan lupa offer breast yang sebelah lagi. kalau baby tak mahu tak apa..tapi kena offer juga..” – kak zatul


Penting untuk mempastikan bahawa bayi tidak diberi apa jua penyusuan jenis lain kerana ia akan mengganggu penyusuan susu ibu. Jumlah kolostrum yang sedikit dan susu awal yang diperolehi oleh bayi dari payudara adalah mencukupi untuk tempoh beberapa hari sehingga susu ibu keluar sepenuhnya dalam kuantiti yang lebih banyak. Pada peringkat awal, bayi kelihatan ingin menyusu dengan kerap dan ibu menjadi letih untuk melayan permintaannya. Pada waktu ini, peranan dan sokongan anda dan ahli keluarga sangat-sangat diperlukan. ibu perlu yakin bahawa dia perlu meluangkan banyak masa dengan menyusu bayi dalam tempoh dua, tiga atau empat hari yang pertama. Jika dalam tempoh berkenaan, dia kerap melayan permintaan bayi untuk menyusu, susunya akan menjadi semakin banyak dan bayi akan lebih mudah menghisap di kemudian hari. Jika ibu hendak menjarakkan masa antara penyusuan, tempoh maksimum yang biasa dicadangkan ialah tiga jam. Jika jarak antara penyusuan terlalu lama iaitu melebihi empat jam, bayi akan kelihatan meragam dan tidak senang.- shnurulain

Thursday, March 24, 2011

::ISTIMEWANYA PENYUSUAN SUSU IBU::

SUMBER : IPISLAM.edu.my
Oleh DIYANA ROSE KAMALLUDEEN
KEHAMILAN merupakan antara tempoh paling sensitif dan kritikal bagi golongan wanita terutama yang bakal melahirkan anak pertama.

Ketika ini wanita hamil dihantui pelbagai perasaan tidak yakin, bimbang dan ragu-ragu tentang keselamatan bayi dalam kandungannya.

Soalan-soalan seperti “Adakah tubuh saya terlalu kecil untuk menampung anak” atau “adakah tubuh saya mampu membekalkan nutrien mencukupi untuk bayi”, adalah antara yang mengusik naluri bakal ibu.

Ia menjadi masalah apabila persoalan tersebut mendorong mereka mencuba segala jenis makanan tambahan, susu formula, vitamin dan jamu di samping pelbagai ramuan tradisional sama ada ubat-ubatan herba mahupun jamu.

Ketua Perunding Unit Uroginekologi, Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Seri Suniza Sufian berkata, lebih mengelirukan apabila mereka terpaksa mematuhi pula berbagai-bagai pantang larang setelah selamat melahirkan anak.

“Salah satu contoh, wanita selepas bersalin sepatutnya minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang dalam badan.

“Tetapi sesetengah masyarakat Melayu percaya, selepas melahirkan anak wanita tidak boleh minum air kerana takut ‘kembang’ atau vagina tidak segar dan longgar,’’ katanya.

Dr. Seri Suniza menjelaskan juga bahawa pengambilan makanan tambahan, suplemen dan jamu tidak semestinya bagus untuk kesan jangka panjang bagi ibu mahupun bayi yang dikandungnya.

Menurutnya, ibu hamil hanya perlu tambahan 10 peratus daripada zat nutrien diperlukan manakala ibu yang mengamalkan diet normal (seimbang) pula tidak perlu mengambil suplemen atau makanan tambahan setiap hari.

Ini kerana, suplemen banyak mengandungi multi-vitamin yang boleh menambahkan lagi berat badan.

Yang penting, kata beliau lagi, adalah menambahkan zat besi atau ferum dalam diet seharian agar tubuh badan sentiasa segar dan sihat sepanjang kehamilan.

Salah satu cara untuk mengekalkan kesihatan tubuh dan mengembalikan bentuk badan asal selepas bersalin serta turut diamalkan oleh pelakon Hollywood terkenal, Catherine Zeta Jones, adalah menyusukan bayi.
“Mengikut kajian, ibu yang menyusu sekurang-kurangnya enam bulan pertama selepas kelahiran akan lebih langsing berbanding ibu-ibu yang tidak memberi susu badan kepada bayi mereka.

“Namun jika ibu menyusu itu masih kekal dengan berat badan sewaktu hamil adalah disebabkan mengambil suplemen berlebihan kerana ibu terlalu bimbang dan kurang yakin lalu makan lebih daripada sepatutnya,’’ ujarnya lagi.

Dr. Seri Suniza memberitahu, manfaat penyusuan di kalangan ibu tidak terbatas lebih-lebih lagi dalam membantu mengurangkan risiko pendarahan selepas bersalin yang merupakan penyebab kematian materniti utama di dunia.

Jelas beliau, ia mengurangkan risiko anemia yang disebabkan oleh kehilangan darah selepas tempoh dua jam pertama bersalin.

Di samping itu, proses penyusuan juga terbukti 98 hingga 99 peratus berkesan mencegah kehamilan pada tempoh enam bulan pertama selepas kehamilan jika ibu menyusukan bayi secara eksklusif sepanjang tempoh itu.

Ia juga dapat mengurangkan risiko kanser payu dara, ovari dan endometrial yang dipengaruhi ketidakstabilan hormon estrogen serta mengawal kolesterol.

Justeru, golongan ibu seharusnya tidak berhenti menyusu sewaktu awal usia bayi kerana banyak manfaatnya kepada kedua-dua mereka.

Bagi ibu bekerja pula, alasan sibuk kini tidak lagi relevan kerana terdapat banyak kemudahan dan kelonggaran khusus untuk mereka demi menggalakkan amalan menyusu.

Lebih-lebih lagi pemakanan yang diterima oleh bayi pada enam bulan pertama akan mempengaruhi kesihatannya sepanjang hayat. Ibu merupakan sumber khasiat bayi yang utama, oleh itu adalah penting untuk ibu meneruskan diet yang tinggi nutrien melalui pemakanan secara sihat.

Monday, March 21, 2011

:: Perbandingan Kandungan Lemak Dalam Susu Ibu dan Lain-lain Susu ::

SUMBER : RATU HATI.com 




Ada ibu yang risau. Susu perahannya nampak cair berbanding dengan susu formula. Kata orang tua, susunya kurang khasiat. Tidak cukup lemak. Jangan risau ya ibu-ibu, susu ibu terbaik. Kandungan lemaknya lebih tinggi daripada susu-susu lain. Tidak percaya?

Kandungan lemak dalam susu ibu ini adalah anggaran.
Ada beberapa faktor yang mempengaruhinya, antaranya lebih lama seseorang ibu itu menyusukan anaknya, maka susu itu menjadi semakin pekat dan berlemak. Oleh itu susukan anak selama yang mungkin di sebelah payudara, dan tukar kepada payudara sebelah jika dia masih mahu selepas dia berhenti menyusu sebelah dan disendawakan.

Cara lain untuk menambahkan kandungan lemak dalam susu ibu antaranya adalah:
  • kerap menyusu
  • sesi penyusuan yang lebih lama.
  • urutan
  • breast compression
  • memerah susu sebelum menyusukan anak
  • dan akhir sekali mengubah diet ibu
Cik puan juga boleh mencuba petua ini. Kisar susu segar bersama buah badam dan kurma. Boleh tambah ais jika mahu ianya sejuk. Dan minumlah. Mungkin ia sesuai untuk cik puan. Keberkesanannya bergantung kepada keserasian masing-masing.

Thursday, March 17, 2011

:: Awasi Anak2 Anda Jika Ada Masalah Ini ::



Mesin Penyedut Khas yang digunakan bagi mengeluarkan kahak yang mula melitup paru-paru


KAHAK LITUPI PARU-PARU

Oleh : Faten Saphilla Mohamed Isa


PADA malam itu anak perempuan Hanisah, Mia yang baru berusia enam bulan setengah tidak lena tidur. Sekejap-sekejap dia terjaga dan terbatuk.

Keesokan paginya selepas memandikan Mia, Hanisah menyusukan anaknya seperti biasa. Tetapi Mia kelihatan gelisah seakan-akan sukar untuk bernafas.

Mia menolak susu yang diberi Hanisah. Hanisah mula risau. Dia kemudian membawa anaknya ke hospital dan berjumpa doktor pakar.

Mia didiagnosis penyakit bronkiul akut. Nasib baik Hanisah cepat bertindak sementelah kahak telah berkumpul di hidung dan paru-paru Mia.

Keadaan lebih teruk berlaku pada Chacha. Bayi lelaki berusia lima bulan itu tidak tidur sepanjang malam. Nafasnya mengah dan dadanya berombak-ombak.

Kepalanya panas, batuknya kerap dan kadangkala tidak putus. Sesekali berbunyi nafas berdehit.

Muntah

Ubat demam dan antibiotik yang dibekalkan sebuah klinik tidak dapat ditelan Chacha. Semuanya dimuntahkan semula.

Chacha kemudian dibawa ke hospital. Doktor memberitahu Chacha dijangkiti penyakit bronkiul akut pada tahap yang teruk.

Dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dan diberikan bantuan pernafasan.

Lima hari Chacha berada di ICU dan tidak sedarkan diri. Setiap hari dia diberi Nebulizer (ubat cairkan kahak) sebelum kahaknya disedut menggunakan pam penyedut melalui hidung dan mulut.

Selepas seminggu, Chacha dapat bernafas seperti biasa dan dipindahkan ke wad biasa.

Namun, batuknya masih teruk dan berkahak. Selepas dua minggu, barulah Chacha dibenarkan pulang ke rumah.

“Penyakit bronkiul akut terjadi disebabkan jangkitan beberapa jenis virus pada paru-paru. Paling kerap ia disebabkan oleh virus sinsitium pernafasan (RSV).

“Virus itu menyebabkan paru-paru berkahak dan saluran pernafasan menjadi sempit.

“Ia biasanya menyerang kanak-kanak yang berusia di bawah dua tahun,” kata Pakar Kanak-Kanak, Hospital Pakar Al-Islam, Kuala Lumpur, Dr. Noor Aziah Mohd. Saari kepada Jurnal.

Ujarnya, jangkitan virus tersebut disebabkan oleh beberapa faktor.
Anak yang dihantar ke pusat penjagaan kanak-kanak memang lebih kerap mendapat jangkitan respiratori melalui batuk dan selesema secara tidak langsung daripada kanak-kanak lain.

“Ini kerana mereka terdedah kepada lebih ramai kanak-kanak daripada pelbagai peringkat umur dan latar belakang.

“Cara yang paling baik untuk mencegahnya ialah dengan mengasingkan kanak-kanak yang menghidap demam dan batuk di bilik berasingan dan dijaga oleh penjaga yang berlainan.

“Penyusuan susu ibu secara eksklusif juga lebih menguatkan antibodi seseorang bayi daripada dijangkiti pada usia yang sangat muda,” katanya yang berpengalaman selama 19 tahun dalam bidang perubatan kanak-kanak.

Berulang
Jelasnya, bronkiul akut juga sangat berkait rapat dengan persekitaran yang berhabuk, selain pendedahan kepada asap rokok serta binatang peliharaan di dalam rumah seperti kucing dan hamster.

Malah, pendedahan kepada asap rokok semasa di dalam kandungan mendedahkan bayi kepada risiko bronkiul akut dan asma.

Aziah memberitahu, penyebab penyakit ini adalah virus, jadi pengambilan antibiotik tidak berkesan kecuali jika terdapat jangkitan bakteria.

Namun, antivirus tidak digunakan secara meluas memandangkan ia mempunyai kesan sampingan.

Ditanya sama ada penyakit tersebut boleh berulang, Aziah memberitahu, bronkiul akut boleh berulang disebabkan radang yang menyerang paru-paru.

“Jika simptomnya berterusan selama lebih tiga bulan, keadaan mungkin menjadi kronik. Lebih lazim lagi, bronkiul akut sering berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai sejarah alergi atau asma dalam keluarga.

“Dengan itu, simptom berpanjangan mungkin berkait rapat dengan masalah asma penghidap bronkiul akut.

“Penyakit ini boleh pulih sepenuhnya kalau dirawat pada peringkat awal terutama jika kanak-kanak itu tidak mempunyai sejarah asma atau alergi dalam keluarganya,” katanya.

Ulas Aziah lagi, bronkiul akut juga boleh menjadi lebih rumit jika berlaku jangkitan radang paru-paru disebabkan bakteria.

“Dalam keadaan yang lebih parah lagi, ia boleh mengakibatkan kegagalan respiratori akut, iaitu keadaan paru-paru tidak dapat berfungsi dengan baik dan paras oksigen dalam darah turun ke tahap yang berbahaya.

“Dalam keadaan ini, bantuan dengan mesin pernafasan adalah perlu,” katanya.

Wednesday, March 16, 2011

INFO ketika SGM 2 : Preparing for Birth and Breastfeeding



Contoh Breastfeeding Plan dari

Sumber: SUSUIBU.com

Antara perkongsian maklumat daripada ketiga-tiga kumpulan mengenai persediaan awal kelahiran dan penyusuan ialah:

1. Persediaan sebelum kelahiran dan penyusuan.
  • Ilmu pengetahuan.
  • Bakal ibu dan bapa perlu menyediakan diri dengan ilmu mengenai kelahiran dan penyusuan setelah mendapat berita bahawa mereka akan menimang cahaya mata.
  • Mereka juga boleh menghadiri pelbagai majlis ilmu seperti Perjumpaan Kumpulan Sokongan, Kelas Kelahiran / Penyusuan.
  • Pelbagai laman sesawang yang boleh dijadikan sumber rujukan.
  • Mental.
  • Persediaan mental sangat penting kerana bayi yang bakal dilahirkan merupakan seorang insan yang tidak mengerti apa-apa dan memerlukan penjagaan rapi oleh ibu dan bapa – kita perlu bersedia untuk menjaga bayi tanpa mengira waktu.
  • Jika kita tidak kuat, kita mungkin akan melakukan sebaliknya, contohnya dalam penyusuan, kita mungkin akan memberikan susu formula jika anak kerap menangis.
  • Pemilihan hospital.
  • Ini juga penting untuk kemudahan kita sendiri – pilihlah hospital yang kita tahu akan membantu kita terutamanya dalam penyusuan.
  • Buat pilihan serta cari maklumat seperti bertanya kepada kawan-kawan yang pernah bersalin di hospital tersebut
  • Pelan kelahiran/Birth Plan. (seperti gambar2 di atas)
  • Pelan kelahiran ialah perjanjian bertulis di antara kita dan doktor.
  • Di dalam pelan tersebut, kita boleh senaraikan apa yang kita kehendaki semasa dan selepas proses kelahiran.
  • Dan pelan ini perlu dipersetujui oleh kedua-dua pihak dan kita sebagai pengguna, ada hak untuk menulis permintaan kita.
2. Persediaan semasa kelahiran dan penyusuan.
  • Memulakan penyusuan dalam tempoh satu jam pertama selepas kelahiran.
  • Memulakan penyusuan dalam satu jam pertama amat penting untuk bayi.
  • Bayi akan memperolehi kolustrum yang pertama untuk dirinya kerana kolustrum ini akan memberikan perlindungan maksimum kepada bayi daripada sebarang jangkitan.
  • Pelan kelahiran boleh digunakan untuk menekankan kemahuan ibu untuk mengalami peristiwa penting ini .
  • Semasa di dalam dewan bersalin, kita juga boleh mengingatkan jururawat atau doktor tentang keinginan ibu untuk menyusukan anak pada jam pertama tersebut.
  • Sokongan.
  • Sokongan padu daripada suami amat diperlukan oleh isteri semasa proses kelahiran dan sepanjang tempoh penyusuan berlangsung.
  • Saling faham memahami tentang peranan masing-masing akan menjadikan proses ini berlangsung dengan harmoni.
  • Sokongan ibu bapa, keluarga dan orang sekeliling juga penting supaya kita tidak terbabas dengan mitos-mitos yang diberikan.
  • Kuantiti susu.
  • Kita tak perlu bimbang tentang kuantiti susu semasa awal kelahiran kerana secara lazimnya, kuantiti kolustrum memang sangat sedikit tetapi cukup untuk keperluan bayi yang baru lahir
3. Persediaan selepas kelahiran dan penyusuanan.
  • Mitos.
  • Mitos sememangnya sebati dengan adat dalam setiap masyarakat.
  • Jadi bagi menjayakan penyusuan ibu, kita perlu tahu membezakan antara mitos dan fakta.
  • Emosi.
  • Kawalan emosi juga penting agar kita tidak terjerumus dengan apa yang dikatakan oleh orang sekeliling
  • Menangani cabaran.
  • Sediakan mental dan fizikal dalam mengharungi segala cabaran yang datang.
  • Ambil langkah yang terbaik agar kita berjaya dalam misi penyusuan ini

Friday, March 11, 2011

::USAH MALU MENGEPAM SUSU BADAN ::

SUMBER : KOSMO 

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my



MENYUSU badan kini sudah kembali sebagai trend malah, ramai ibu muda pada masa kini tanpa mengeluh tetap akan mencari sudut privasi bagi menyusukan anak walaupun di pusat beli-belah, kedai makan mahupun dalam majlis keramaian.

Jika tidak diberi menyusu terus dari payu dara, lambakan jenama dan jenis pam susu badan manual mahupun elektrik menjadikan wanita yang berkerjaya juga mampu memberikan susu badan secara eksklusif kepada bayi mereka.

Menyusukan anak secara eksklusif bermakna bayi disusukan dengan susu ibu sahaja tanpa diberi air masak, susu formula atau makanan tambahan lain selama enam bulan dan meneruskannya sehingga dua tahun.

Justeru itu, pemilihan pam susu yang bersesuaian perlu dititikberatkan untuk mengelakkan proses mengeluaran susu tidak terganggu akibat kejutan terutama dari segi sedutan.

Menurut Kaunselor Laktasi dan Pengarah Urusan Sarakids, Nor Farah Farhan Abdul Fattah, pemilihan pam yang bergred hospital amat penting kerana ia lebih selesa digunakan, mengikut sedutan seperti mulut bayi selain tidak menyakitkan.

Menceritakan lebih lanjut, wanita yang mesra disapa Farah, 30, mencadangkan supaya ibu-ibu yang bekerja membuat kaji selidik menerusi Internet, rakan-rakan yang berpengalaman ataupun berjumpa dengan pakar laktasi sebelum membeli gajet tersebut.

Katanya, sekiranya tersilap memilih kerana mahu yang murah, mungkin pam tersebut tidak bergred hospital sekali gus membantutkan proses pemerahan susu apabila payu dara ibu berasa sakit dan tidak selesa.

“Pemilihan pam yang betul sangatlah penting kerana ciri-ciri pam yang sepatutnya dipilih adalah sedutan yang menyerupai hisapan mulut bayi,” jelasnya.

Tambahnya, bagi ibu yang bekerja, lebih mudah sekiranya mereka memilih pam berganda (double-pumping) kerana ia amat menjimatkan masa, iaitu mereka boleh memerah susu pada kedua-dua belah payu dara secara serentak untuk tempoh 20 hingga 30 minit.

Kelengkapan pam

Selain pemilihan pam susu, ibu juga sudah boleh mula mencari produk penyusuan susu ibu di pasaran seperti beg penyejuk, gel ais dan beg yang bersesuaian untuk memudahkan ibu semasa hendak mula bekerja nanti.

Kata Farah, susu ibu boleh disimpan dalam peti sejuk dua pintu (pintu atas) selama tiga bulan, peti sejuk satu pintu selama dua minggu dan peti sejuk beku selama enam bulan.

Bagi wanita yang bekerja, memang diakui, pada mulanya pasti ramai yang agak malu untuk melakukan proses mengepam di tempat kerja yang sudah tentu menarik mata nakal rakan lelaki yang memandang.

“Sebenarnya mudah sahaja untuk mengepam di pejabat, yang paling penting pemilihan baju serta pakaian dalam yang mudah untuk diselak untuk mencekup corong pam susu dengan mudah.

“Selain itu, pemilihan pam elektrik yang kurang mengeluarkan bunyi, malah boleh juga ditempatkan motor pam itu di dalam beg khas untuk mengurangkan gegaran dan juga bunyi pam,” katanya yang turut mereka pam elektrik jenama sendiri, Modu hasil kerjasama dengan Insan iaitu sebuah syarikat di Korea.

Kelebihan susu badan
Bagi ibu yang meninggalkan anak di rumah pengasuh, oleh kerana kebanyakan pengasuh sudah terbiasa memberikan susu formula kepada bayi di bawah jagaan mereka, ia menyebabkan kemungkinan bekalan susu perahan yang disediakan tidak mencukupi selama di rumah pengasuh.

Ini kerana ramai yang keliru mengenai kuantiti susu diperlukan oleh bayi yang membesar dari bulan ke bulan.

Ia menyebabkan ramai ibu berada dalam dilema sama ada terus memberi anak susu badan apabila si kecil di bawah jagaan pengasuh.
Nasihat Farah, konsep permintaan dan pembekalan perlu difahami ibu supaya mereka tidak tersalah anggap dengan kebolehan badan menghasilkan susu untuk anak-anak.

“Sebenarnya ramai ibu yang tidak tahu bahawa pengambilan susu perahan oleh bayi dari umur satu bulan hingga 6 bulan adalah sama dan tidak berubah. Ia adalah lebih kurang tiga auns sekali minum dengan empat hingga lima kali dalam tempoh ibu bekerja.

“Diakui pada awalnya, bayi akan merengek dan memberi isyarat seperti mahu menghisap susu lagi, namun ibu boleh melatih pengasuh untuk mendukung, bermain dan memberi lebih perhatian kepada bayi.

“Ini kerana kebiasaannya ramai yang beranggapan susu badan harus ditambah untuk bayi seiring dengan peningkatan usia sehingga 6 bulan.

“Bagaimanapun, pendapat itu mungkin hanya sesuai untuk susu formula sebagaimana yang tercatat pada label pada tin.

“Keunikan susu ibu adalah apabila Allah telah pun menetapkan khasiatnya mengikut keperluan umur,” jelasnya sambil menerangkan bayi sememangnya mempunyai naluri menghisap namun, keadaan ini bukanlah bermakna bayi tidak cukup susu.





SUSU badan yang dipam boleh disimpan di dalam peti sejuk dan boleh bertahan antara tiga hingga enam bulan.


Pengalaman sendiri
Berkongsi pengalaman sebagai wanita yang bergelar ibu, Farah juga menginginkan yang terbaik buat tiga orang buah hatinya, Puteri Sara Azalea, 4, Puteri Syasya Adalea, 3, dan Putera Shafik Adrian, 4 bulan.

Isteri kepada seorang jurutera, Saiful Azwan Rasidi itu sedar perkara asas yang terbaik untuk anak-anaknya sejurus selepas dilahirkan adalah dengan memberi susu ibu secara eksklusif.
Lulusan bidang Mikrobiologi dari Universiti Teknologi Mara itu sanggup meninggalkan jawatan sebagai pensyarah di salah sebuah institusi pengajian tinggi swasta selepas dia melahirkan anak sulungnya.

“Saya akui dulu semasa anak sulung, saya kurang pengalaman dan persediaan. Malah, ketika anak saya berumur 8 bulan, saya diberikan rezeki untuk mengandungkan anak kedua pula, ketika itulah saya berhenti memberi susu badan kepada anak sulung kerana mendengar cakap orang yang lebih tua.
“Ada yang kata tidak elok untuk kesihatan bayi yang dikandung kerana bimbang, khasiat makanan ibu yang sepatutnya diambil bayi dalam kandungan, ‘dicuri’ anak yang sedang menyusu,” katanya yang berjaya melengkapkan kursus penyusuan yang melayakkannya bergelar kaunselor laktasi dari Pusat Perubatan Universiti Malayia (PPUM).

Enggan mengulangi kesilapan pertama, Farah memilih menyusu secara eksklusif bagi anak kedua dan ketiganya.

“Ia adalah nikmat tak ternilai bagi seorang ibu, malah sokongan daripada orang tersayang iaitu suami amat saya hargai,” katanya yang ternyata puas kerana dapat menyusukan anak-anaknya tanpa susu formula.

Dengan kesedaran yang ada, Farah bertekad menubuhkan sebuah pusat sehenti bagi barangan bayi dan gajet lengkap untuk penyusuan susu ibu yang diberi nama Sarakids.

Sarakids kini mempunyai lima cawangan utama seluruh negara dan turut melebarkan sayapnya ke Brunei, Singapura dan Korea.

Tuesday, March 08, 2011

::Rahsia Farah Farhan Mempunyai Stok Susu Yang Banyak::

SUMBER : FARAH FARHAN
Ramai yang selalu tanya, bagaimana saya boleh mengumpul stok susu terlalu banyak.

Mungkin mereka tak tahu, ada yang laaggiii banyak dari saya.

Blog ini bukan saja diikuti oleh ibu2 muda, malah bapa2, adik2 yang masih belum berkahwin dan makcik2 yang telah berusia.

Ada yang pernah tanya mama saya “mcm mana ye cikyong (nama panggilan manja di rumah) tu boleh simpan susu banyak mcm tu. Memang susu dia banyak kot.”

Tak kurang “dia kaunselor laktasi, boleh la simpan banyak2″
atau “anak dia baby lagi, mmg susu tgh banyak”
atau “dia mmg jenis susu banyak”
dan mcm2 lagi.

Saya terima setiap pendapat semua
Tapi tahukah anda saya juga seorang ibu dalam erti kata lain manusia seperti semua?

Jadi, kita serupa. Kita dikurniakan kelenjar susu yang sama. Mungkin saiz kita berbeza, tapi proses fisiologi kita sama. Secara anatomi nya sama.

Apa yang membezakannya?

Teknik kita. Mind Set kita. Pemahaman kita. Dan yang lain2.

Antara tips yang saya nak kongsikan melalui pengalaman saya:

1) Mula memerah dari hari ke 4 selepas kelahiran Adrian. Ini bergantung kepada pada hari keberapa susu matangnya keluar. Semasa awal kelahiran dan susu masih dalam colostrum form, susukan bayi sekerap yang mungkin. setelah susu matang keluar, dah boleh mula memerah susu selepas bayi tidur selama 3 jam sekali. Jika bayi terjaga dalam semasa memerah, utamakan bayi. Berhenti memerah dan susukan bayi terlebih dahulu. Setelah selesai, barulah sambung semula.

2) Tidak memberikan anak saya susu perahan semasa tempoh berpantang dan dia hanya disusukan secara terus. Stok susu yang disimpan hanyalah untuk kegunaan jika ada perpisahan sementara dgn bayi (bekerja, keluar sebentar dan lain2). Bayi tidak didedahkan dengan botol susu seawal 50 hari kelahiran bayi.

3) Percaya pada konsep supply and demand. Semakin banyak saya mengosongkan payudara, semakin banyak susu dihasilkan. Susu tidak akan dihasilkan semula jika tiada permintaan dari bayi. ----> ni mesti la SANGAT2 SETUJU kan

4) Lihat gambar di bawah: (SILA REFER KE BLOG BELIAU)
Setiap kali memerah susu di sebelah kanan, saya akan pakai milk collecter/milk collection shell di sebelah kiri. Begitu juga sebaliknya.

Semasa kita menyusukan bayi, atau memerah, selepas beberapa ransangan oleh bayi atau pam, hormon oksitosin (hormon yang memancutkan susu) akan dibebaskan ke dalam darah ke kelenjar susu. hormon ini akan meransang semua otot di sekeliling payudara untuk memancutkan susu secara tiba2. Ia dipanggil

Let Down Reflex atau Milk Ejection Reflex.
Antara contoh Let Down Reflex.
1-2 oz boleh dapat. Sayangnya kalau kita biarkan ianya basah di baju begitu saja. 1 oz kalau di kumpul 3 kali, bukankah dah lengkap utk sekali penyusuan untuk anak?

Ini sewaktu kami keluar bersiar2. Saya susukan adik adrian di sebelah kiri dan di sebelah kanan, saya menakung susu semasa Let Down reflex. Indah betul ciptaan Allah, mmg tak boleh nak cerita! Dan bila saya menyusukan anak, saya takkan sampai hati nak buang begitu saja. Saya akan simpan.

Susu yang terhasil semasa Let Down Reflex adalah lebih CAIR kerana minit2 pertama menyusukan anak, susu yang terhasil adalah FOREMILK, yang mana susu ini lebih tinggi kandungan air, rendah protein dan rendah lemak. Susu inilah AIR untuk menghilangkan dahaga bayi. Itu sebabnya, sepanjang 6 bulan pertama umur anak, mereka tidak perlukan AIR MASAK kerana dah ada air di dalam susu ibu itu di awal2 penyusuannya

5) Displin dalam penyusuan.
Bila ckp pasal displin, ianya melibatkan diri sendiri. Cara mengurus penyusuan. Waktu memerah. Tidak skip waktu memerah. Memerah 3 jam sekali. Kalau tinggalkan stok susu untuk anak 12 oz (waktu siang), ibu seharusnya membawa pulang sekurang-kurangnya 12 oz atau lebih. Andaikata mmg hari tersebut terlalu sibuk, ibu seharusnya mengganti waktu memerah waktu malam (bangun malam) supaya tiada stok NEGATIF (contoh: anak minum 13 oz, ibu bawa balik 10 oz, ibu digalakkan bangun malam untuk mendapat lagi 3 oz).

Kunci: Jangan LEKA, jangan LALAI.

6) Pengurusan EBM yang betul
Ini penting untuk memastikan stok susu cukup sehingga penyusuan boleh berlangsung selama 2 tahun.

Saya menerima banyak kes, pengasuh/ibu/ibu mertua meminta susu lebih kerana anak tak cukup susu. Contoh: Ada yang minum sampai 18-20 oz waktu siang (ibu bekerja) sedangkan ibu hanya boleh bawa pulang 15 oz (memerah secara konsisten). Kalau begini, setiap hari negatif, stok susu 1 peti pun akan habis cepat.

Latihan yang berterusan kepada individu yang ingin menjaga anak-anak amat penting.

Beritahu pengasuh, ibu, pembantu rumah:

Keperluan susu ibu untuk anak sejak 1 bulan hingga 6 bulan adalah SAMA dan TIDAK BERUBAH.

Malah, selepas umurnya 6 bulan, keperluan susu nya makin berkurang kerana bayi perlu belajar makan .

2-3 oz sekali minum, dan dalam 5- 6 kali sepanjang siang, dan tidak lebih dari itu!

Ketahuilah, perut bayi dari 1-6 bulan adalah sebesar telur puyuh dan dia kenyang bila minum amaun yang ditinggalkan oleh ibu.

Saya faham, kadang2 sukar untuk memberitahu ibu/pengasuh tentang hal ini, kerana mereka seringkali berkata “baby mcm nak lagi, tak cukup 3 oz. dia asyik menangis mcm nak menyusu”, tetapi kita cuba pendekatan lain. Beritahu ibu, pengasuh, susu untuk bayi adalah cukup dan anak telah kenyang. Mungkin dia mahukan perhatian, dia mahu bermain dan bosan ditinggalkan seorang diri, dia mahu didukung dan lain2. Mungkin boleh provide flash cards, rattle dan toys atau dukung bayi.

Anda lebih kenal ibu/pengasuh/pembantu rumah anda. Cari cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej ini

** Kdangkala, lebih baik menjadi sedikit ‘kedekut susu’ daripada anda beri ikut corak yang diminta oleh pengasuh – bimbang jika kita terlalu mengikut, lama kelamaan bukit yang ditarah hari kehari akan menjadi gondol dan stok susu HABIS kesemuanya dan end up terpaksa mengalah pada susu formula. Saya tak mahu itu terjadi jadi kita harus manage betul2 stok susu.

Dan, itu antara RAHSIA bagaimana ibu berjaya menyusukan sehingga umur anak 2 tahun.

7) Makan makanan penambah susu – ini adalah salah satu alternatif jika ibu mahu menambah susu (provided jika anda menyusu sepenuhnya dan memerah susu mengikut jadual anda).

8) Doa yang tidak putus. Baca surah Hujurat dan sapukan kedua2 payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.

9) Percaya pada diri. Redha. Bertenang dan bersabar jika ditimpa dugaan semasa dalam tempoh menyusukan. Sentiasa berfikiran positif. Kita menyusukan anak untuk anak kita, bukan sebab terpaksa, atau trend atau hina atau untuk membandingkan dengan sesiapa. semuanya kerana Allah.

10) Berjumpalah dgn rakan2 yang menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kita lebih bersemangat waja dalam misi kita