click...click...

HITS

Followers

Friday, January 07, 2011

~Kenapa Pam Sampai 7-8 kali sehari???~


Sumber : KAK E-CAR
BREASTFEEDING PART IV-
Ape yg kita perlu tahu/sedia utk jd BF-ibu??



1. BF is not easy klu x cukup ilmu di dada..tp ia xde lar susah mana pun..
2. setiap pmpuan ade hormon prolaktin (hormon susu) approx. 5nml (right me if wrong)..then, hormon prolaktin ini trus mngkt kpd 200nml once got pregnant..so, tipu lar klu ade yg kata dia xde susu..(fyi, even lelaki pun ade hormon prolaktin)
3. since preggie juga kite kena lngkpkn all BF-gadjets esp. breastpump, storage bottles, cooler bag, ice pack..optional, leh sediakn warmer, sterilizer etc..(aku sedih ble tgk mom-to-be byk sediakn keperluan utk FM like milk container, pacifier, feeding bottles instead of BF-gadjets)
4. rite after deliver..dunt ever expected yg susu akn kluar memancut2 mcm pili bomba..ape yg perlu kita tahu, fr the 1st 3 dys, yg kluar hnyalah KOLOSTRUM..lps tu barular susu akn keluar..wpun kite x nmpk susu tu kluar, tp percaya lar susu itu ada dgn syarat BF+BF+BF yr baby..hnye hisapan bby yg mmpu meransangkn susu keluar pd ketika ini..wpun susu yg kluar hnye lar sbyk 1 sudu teh skalipun, tp ia cukup memadai bg newborn bby krn perut dorang kecil sgt ms nie..yg nie rmai yg silap ingt susu xde..ended up bg FM laks..
5. BF concept is demand vs supply..BF bby sekerap yg mngkin coz bby is the best pump
6. besides, kerapkn juga pumping gune breastpump or tangan
7. BF exclusively for 6 mths (no FM, no pacifier, no air masak, no solid foods, BF at least 10x per day)
8. slps exclusive BF (after 6 mths), still teruskn fully-BF (no FM) hngga 2 yrs..time ni bby dh blh diperkenalkn dgn solid food..
9. bby below 1 yr, wpun bby dh mkn solid foods, tp susu ibu still mkanan utama bby..solid food hnya diperkenalkn utk bg bby merasa tekstur makanan..
10. BF-bby still blh truskn BF tnpa solid foods hngga 1 yr++ or 2 yrs sekalipun
11. mkn lar byk mana pun segala bnda penambah susu, tp tak kerapkn BF/pump -->> susu tetap kurang
12. utk maintain milk supply, BF+pump at least 8x per day (klu anda x snggup nk buat cmnie, jgn nk komplen susu kurang hokeyy)
13. pump tgh mlm hngga pagi buta sgt bagus sbb time ni hormon prolaktin plg byk..
14. jgn stress/tension..nie blh buat susu merundum
15. amalkn mnum segelas air suam b4 & after BF/pump
16. jika rasa susu kurang, kerapkn BF+PUMP+BF+PUMP.. bukannye stop BF!
17. rmai slalu anggp bile bby nangis sbb susu x cukup (cmne kite leh tau laks ek..bby bgtau ke??)..bby mnangis bkn sbb x ckup susu semata2..mybe bby kembung perut, nk didukung, nk dipeluk, t'lalu panas, t'lalu sejuk etc..
18. start buat stock EBM since dlm pntang sbb time ni susu kita mewah
19. stiap ibu itu Allah dh kurniakn susu yg ckup utk anknya provided ibu itu perlu berusaha lebih
20. org yg ade PCOS pun ade yg still leh BF anknya..inikn pula kita yg xde sakit kronik ape2..
21. FM boleh merosakkn usus bby krn FM ade gula yg b'lbhn didlmnya..so, usus bby kena b'keja keras utk singkirkn gula
22. BF-bby mmg akn kerap nk susu sbb susu ibu mudah dihadam compared to FM yg lmbt dihadam..dats y BF-bby akn mnyusu within 1-2 hrs instead of FM-bby 3-4 hrs..
23. jgn bg botol t'lalu awl pd bby..tends to nipple confusion (the earliest after a mth)
24. BF do not sag your breast..pregnancy does..
25. kuantiti susu ibu x b'gntung pd body size or breast size (fyi, i'm a petite-ibu wif 34.5kg & 152cm..bra size 32 cup A.. but then, i've managed to fully BF fr 2 yrs and 4 mths++)
26. mengapa still nk bg FM kt bby walhal kita ade susu sndiri yg sgt hebat..yg tiada tndingan dgn mane2 FM di pasaran..?? sudahkh kita b'ikhtiar dgn b'sungguh2 sblm bg FM pd bby..??
Ni adalah kisah penyusuan kak ecar part ke 4..kalau korang nak baca dengan lebih mendalam lagi dari Part 1 hingga akhir, jum la sama2 kita baca kat SINI ...time tu memang rasa semangat berkobar2 bila membaca entri dari kak e-car. walaupun hanya membaca sahaja, tapi dari situ sedikit sebanyak ayu dah mula memahami konsep asas penyusuan..walaupun ketika itu ayu juga ada makan makanan tambahan tetapi pada asasnya semakin kerap kita mengosongkan Breast, semakin banyak susu yang akan dihasilkan..nanti ayu akan share artikel anatomi dan fisiologi asas penyusuan daripada sumber rujukan ayu sendiri, tak lain tak bukan dari kak nieza

::Siapa Suka Minum Air Kosong???? ::

Sumber : I LUV ISLAM

Kajian para saintis mendapati amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai banyak manfaat.

Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.
Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun amalan minum air kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu mengikut beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.
  • Minum empat gelas air (160 ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum memberus gigi.

  • Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit.

  • Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.

  • Selepas 15 minit mengambil sarapan, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.

  • Bagi pesakit yang lanjut usia dan tidak larat minum empat gelas air sekali gus diperingkat permulaan, mereka boleh memulakan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu:

  1. Tekanan darah tinggi - 30 hari

  2. Gastrik - 10 hari

  3. Diabetes - 30 hari

  4. Sembelit - 10 hari

  5. Kanser - 180 hari

  6. tibi - 90 hari.
Pesakit artritis hanya perlu mengikuti rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali diperingkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.