click...click...

HITS

Followers

Wednesday, June 01, 2011

Persediaan Menyusu ketika Berpuasa

Ok, apa persediaan awal yang ibu2 boleh buat untuk menghadapi bulan puasa di kala ibu2 masih lagi menyusu ??

- Lengkapkan diri dahulu dengan membaca artikel2 mengenai Hukum Berpuasa dan Penyusuan susu ibu serta motivasikan diri dengan membaca kisah2 kawan2 atau rakan2 blogger yang menyusu serta mengerjakan puasa. Jangan jadikan alasan anda tidak berpuasa kerana menyusu anak walaupun sebenarnya ianya dibenarkan (tetapi ada syarat2 terterntu) , sekurang2nya cubalah dulu berpuasa walaupun anda menyusu anak..

- Sekiranya anda tidak mempunyai bekalan stok ebm atau rasa2 macam kurang je stok ebm ketika ini, apa kata mulai hari ini dan saat ini, tanamkan niat n cuba buat stok dari sekarang..at least, ibu2 ada masa sekurang2nya 2 bulan awal sebagai persediaan.. sedikit tips dari ayu ketika mengumpul stok satu masa dahulu…sekiranya hasil perahan anda cukup2 je untuk keesokkan hari, maka hasil perahan pada hari jumaat dijadikan stok TETAPI dengan syarat hari sabtu n hari ahad, jangan plak lupa untuk mengepam untuk dijadikan bekalan pada hari isnin plak ye.. perlu ke stok ni ?? bagi ayu memang perlu la.. kita harus bersedia dari sekarang supaya ianya akan menyenangkan kita pada masanya tiba… yang ni PRAKTIKAL pada ibu2 yang mempunyai baby 1 tahun ke bawah ..Kalau baby yang dah 1 tahun ke atas, susu bukan lah satu keperluan lagi, maka ibu2 haruslah kenalkan sedikit demi sedikit makanan seimbang yang berkhasiat untuk anak..susu ibu itu hanyalah untuk melengkapi makanan seimbang itu sahaja..

- Boleh juga untuk cuba praktis puasa dahulu sebelum tibanya bulan ramadhan.. bagi ayu memang berbeza seseorang yang tidak menyusu berpuasa dengan seseorang yang menyusu berpuasa..sebab bila menyusu , bagi ibu2 yang berkejaya, maka mereka kenalah pam kan..so, time tu air sudah dikeluarkan dari badan kita.. maka, badan kita akan alami penat, letih dan dahaga.. apakah cara untuk mengekalkan tenaga ketika berpuasa ?? tak lain tak bukan ialah dengan amalkan makan buah2an yang mengandungi air, dan juga buah kurma ..larat tak korang makan kurma 7-8 kali sehari ?? kalau tak larat, sila la mencupa ICE BLENDED KURMA..tak nak buat ais, buat suam pun ok….minum sebelum tidur ataupun ketika bersahur..

- Yang penting, mind setting kena betul..jangan terlalu fikir yang susu akan kurang ketika berpuasa…dan jangan sesekali TIDAK BERSAHUR.. at least makan la sedikit kalau rasa tak lalu sangat pun…

24 comments:

ajumohit said...

wahh gud info ayu...good reminder utk aju jugak

♥Mrs.Eady♥ said...

ku pun risau gak bab posa posa nie...sb dah 2 kali menempuh nyer...hurm...

ramizah said...

a'ah la dah nak masuk bulan puasa...harap2 kali ni dapat berpuasa penuh disamping teruskan bf baby aufa....thanks sharing resepi milk booster tu :)

yangyuyu said...

durrani pun besday bulan jun:)

puasa sambil bf aku dah penah rasa masa bf durrani dulu...dlm sebulan tu 5 hari ponteng puasa sebab haus sgt..tapi bekalan susu aku alhamdulillah tak drop pun..sebab byk mkn kurma masa sahur..thn ni pun kena maintain cenggitu la harapnya

wannorashikin said...

Tak lama lagi tamatlah PSI kepada Danial kan. Semoga berjaya

risa said...

tahun lepas dapat le penuh sebab mia fully bfeed..tahun ni tak dapat le..sob sob

ayu said...

aju : peringatan untuk diri ini juga aju utk ready bila tiba bulan puasa nanti..^_^

ayu said...

izwa : huhu..2 kali ekk..ayu baru sekali je..tapi hari pertama tu selalunya lemah sikit la..lepas tu baru ok sikit..

ayu said...

mizah : ur welcome...sama2 kita usaha ye mizah...resipi tu ayu dapat dari susuibu.com..^_^

ayu said...

umi : wahh..bila besday durani ni..hehe..ko dah ada pengalaman kan masa bf durani dulu..aku masa danial je la..mmg betul kata ko..kena pulun makan kurma banyak2 kan..

ayu said...

wan : terima kasih wan..^_^

ayu said...

kak risa : wahh..bestnya akak...ayu tahun lepas tak berkesempatan..tahun ni plak mmm..tak tau la kan..cik P pun dah menjelma dah..

lydzar said...

saya pon nk puasa ak next week..kena ganti 2 hari, tak setel2 lagi..harap2 everything ok je masa puasa nnt.. :D

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

ayu,
fiza pun ada misi sampai Hijaz 2 tahun bulan 10 nanti. harap2 tak termengandung... hahahha, dan dapat menyusukan Hijaz sampai dia 2 tahun.

umialya said...

Habis ramadhan bermakna lengkap sudah perjuangan 2 thn menyusukan Alya

tapi...

Sanggupkah akak hadapi "cerai susu"?

ayu said...

lydzar : all the best..selamat ganti puasa ye...

ayu said...

fiza : sama2 lah kita usaha utk jayakannya ye..excited pun ada ni..hehe..all the best..

ayu said...

kak tini : ye..itulah persoalan yg akan timbul nanti kan..ayu pun tak tau lagi perancangan macam mana.. mm, tapi dalam hati ini akan cuba cari jalan bgmana nak hadapi selepas 2 tahun nanti..kita sama2 tawakal ye kak..

ashra said...

good info ayu..
bulan posa pun da dekat kan..

sori,bz sket lately ni.baru nak BW.eehe

amirah said...

amie pun sama ayu..ahmad dah minum air macam2 kaler dah..sampai minum air oren untuk tido. yela, mana taknya, kita minum dia pun nak jugak

ayu said...

ash : thanks ash..tu la..tak sedar kan..kejap je masa berlalu..ohh..tak apa..ayu pun skrg tgh bz juga sejak akhir2 ni..

ayu said...

ami : hehe..sama la dengan danial...waahhh..air oren lagi..

siti muhaimin jamal said...

wahh tak lama lagi dah nak complete PSI.... saya duk ada 14 bulan lagi untuk ketahap itu... such a long journey. setiap bulan selalu berdebar2... mampukah aku??, selalu baca entry ayu.. bila hasil susu merundum... google blog ayu untuk perbetulkan apa yang salah. i hope you will not stop writing about BF eventhou you mission have been completed. caiyok ayu :)

ayu said...

siti : alhamdulillah...tinggal beberapa bulan je lagi ni..tapi lepas tu ada cabaran lain plak yg menanti iaitu cabaran utk hadapi ketika bercerai susu plak ..huhu.. untuk siti , tahniah ayu ucapkan...ye, perjalanan penyusuan susu ibu ni bukanlah mudah kan..ibu tu sendiri kena bekerja keras utk pastikan ianya berjalan seperti yg kita mahukan..apa2pun, kita usaha setakat mana yang kita mampu untuk berikan hak yg terbaik utk anak2 kita .. tak pe siti, jangan terlalu fikir sangat ye.. tunggu je bila anak dah 1 tahun nanti, bila dah perkenalkan dgn pelbagai makanan yg seimbang, susu ibu ni bukanlah satu keutamaan utk anak..sentiasa kena ingatkan yg itu...so, kita boleh beri kalsium itu daripada pelbagai sumber yg lain plak ye..all the best.. btw, thanks ye kerana sudi membaca blog ini..insyaallah, nanti ayu akan cuba selit2kan entri mengenai bf lagi ye..^_^