Followers

HITS

Monday, March 21, 2011

:: Perbandingan Kandungan Lemak Dalam Susu Ibu dan Lain-lain Susu ::

SUMBER : RATU HATI.com 





Ada ibu yang risau. Susu perahannya nampak cair berbanding dengan susu formula. Kata orang tua, susunya kurang khasiat. Tidak cukup lemak. Jangan risau ya ibu-ibu, susu ibu terbaik. Kandungan lemaknya lebih tinggi daripada susu-susu lain. Tidak percaya?

Kandungan lemak dalam susu ibu ini adalah anggaran.
Ada beberapa faktor yang mempengaruhinya, antaranya lebih lama seseorang ibu itu menyusukan anaknya, maka susu itu menjadi semakin pekat dan berlemak. Oleh itu susukan anak selama yang mungkin di sebelah payudara, dan tukar kepada payudara sebelah jika dia masih mahu selepas dia berhenti menyusu sebelah dan disendawakan.

Cara lain untuk menambahkan kandungan lemak dalam susu ibu antaranya adalah:
  • kerap menyusu
  • sesi penyusuan yang lebih lama.
  • urutan
  • breast compression
  • memerah susu sebelum menyusukan anak
  • dan akhir sekali mengubah diet ibu
Cik puan juga boleh mencuba petua ini. Kisar susu segar bersama buah badam dan kurma. Boleh tambah ais jika mahu ianya sejuk. Dan minumlah. Mungkin ia sesuai untuk cik puan. Keberkesanannya bergantung kepada keserasian masing-masing.

8 comments:

ashra said...

samalah kita RH feveret.hehe

bagus gak ayu selitkan dlm blog juga,kdg2 kita tak terbaca sbb tak masuk semua thread kan atau artikel2 kat luar RH tu.hehe..

sya said...

haa, lepas ni boleh tunjuk je carta dekat sape2 yang merungut anak kita tak cukup zat sebab minum susu ibu... hehehe...

ayu said...

Ash : RH tempat suka lepak2 tapi SI tetap forum kesayangan…hehe.. Wpn lately ni ayu jarang2 nak join korang bergebang2 di RH,
tapi kalau masuk tang artikel tu memang ayu suka ….sbb banyak ilmu boleh diperoleh di situ..^_^




Sya : hehe…kita print siap2 ye gambar tu..then buat preparation je kan..hehe..btw, suka kata2 dari sya..

♥ Mrs.Eady ♥ said...

tq for sharing info :)

yangyuyu said...

tq for info...baru tau

ayu said...

izwa : ur welcome



umi : ur welcome..sama la..aku pun baru tau..^_^

amirah said...

mcm sedap je air susu campur kurma ngan badam

ayu said...

ami : sesuai sangattttt kan..lagi best kalau minum time bulan puasa kan..