click...click...

HITS

Followers

Friday, January 07, 2011

~Kenapa Pam Sampai 7-8 kali sehari???~


Sumber : KAK E-CAR
BREASTFEEDING PART IV-
Ape yg kita perlu tahu/sedia utk jd BF-ibu??



1. BF is not easy klu x cukup ilmu di dada..tp ia xde lar susah mana pun..
2. setiap pmpuan ade hormon prolaktin (hormon susu) approx. 5nml (right me if wrong)..then, hormon prolaktin ini trus mngkt kpd 200nml once got pregnant..so, tipu lar klu ade yg kata dia xde susu..(fyi, even lelaki pun ade hormon prolaktin)
3. since preggie juga kite kena lngkpkn all BF-gadjets esp. breastpump, storage bottles, cooler bag, ice pack..optional, leh sediakn warmer, sterilizer etc..(aku sedih ble tgk mom-to-be byk sediakn keperluan utk FM like milk container, pacifier, feeding bottles instead of BF-gadjets)
4. rite after deliver..dunt ever expected yg susu akn kluar memancut2 mcm pili bomba..ape yg perlu kita tahu, fr the 1st 3 dys, yg kluar hnyalah KOLOSTRUM..lps tu barular susu akn keluar..wpun kite x nmpk susu tu kluar, tp percaya lar susu itu ada dgn syarat BF+BF+BF yr baby..hnye hisapan bby yg mmpu meransangkn susu keluar pd ketika ini..wpun susu yg kluar hnye lar sbyk 1 sudu teh skalipun, tp ia cukup memadai bg newborn bby krn perut dorang kecil sgt ms nie..yg nie rmai yg silap ingt susu xde..ended up bg FM laks..
5. BF concept is demand vs supply..BF bby sekerap yg mngkin coz bby is the best pump
6. besides, kerapkn juga pumping gune breastpump or tangan
7. BF exclusively for 6 mths (no FM, no pacifier, no air masak, no solid foods, BF at least 10x per day)
8. slps exclusive BF (after 6 mths), still teruskn fully-BF (no FM) hngga 2 yrs..time ni bby dh blh diperkenalkn dgn solid food..
9. bby below 1 yr, wpun bby dh mkn solid foods, tp susu ibu still mkanan utama bby..solid food hnya diperkenalkn utk bg bby merasa tekstur makanan..
10. BF-bby still blh truskn BF tnpa solid foods hngga 1 yr++ or 2 yrs sekalipun
11. mkn lar byk mana pun segala bnda penambah susu, tp tak kerapkn BF/pump -->> susu tetap kurang
12. utk maintain milk supply, BF+pump at least 8x per day (klu anda x snggup nk buat cmnie, jgn nk komplen susu kurang hokeyy)
13. pump tgh mlm hngga pagi buta sgt bagus sbb time ni hormon prolaktin plg byk..
14. jgn stress/tension..nie blh buat susu merundum
15. amalkn mnum segelas air suam b4 & after BF/pump
16. jika rasa susu kurang, kerapkn BF+PUMP+BF+PUMP.. bukannye stop BF!
17. rmai slalu anggp bile bby nangis sbb susu x cukup (cmne kite leh tau laks ek..bby bgtau ke??)..bby mnangis bkn sbb x ckup susu semata2..mybe bby kembung perut, nk didukung, nk dipeluk, t'lalu panas, t'lalu sejuk etc..
18. start buat stock EBM since dlm pntang sbb time ni susu kita mewah
19. stiap ibu itu Allah dh kurniakn susu yg ckup utk anknya provided ibu itu perlu berusaha lebih
20. org yg ade PCOS pun ade yg still leh BF anknya..inikn pula kita yg xde sakit kronik ape2..
21. FM boleh merosakkn usus bby krn FM ade gula yg b'lbhn didlmnya..so, usus bby kena b'keja keras utk singkirkn gula
22. BF-bby mmg akn kerap nk susu sbb susu ibu mudah dihadam compared to FM yg lmbt dihadam..dats y BF-bby akn mnyusu within 1-2 hrs instead of FM-bby 3-4 hrs..
23. jgn bg botol t'lalu awl pd bby..tends to nipple confusion (the earliest after a mth)
24. BF do not sag your breast..pregnancy does..
25. kuantiti susu ibu x b'gntung pd body size or breast size (fyi, i'm a petite-ibu wif 34.5kg & 152cm..bra size 32 cup A.. but then, i've managed to fully BF fr 2 yrs and 4 mths++)
26. mengapa still nk bg FM kt bby walhal kita ade susu sndiri yg sgt hebat..yg tiada tndingan dgn mane2 FM di pasaran..?? sudahkh kita b'ikhtiar dgn b'sungguh2 sblm bg FM pd bby..??
Ni adalah kisah penyusuan kak ecar part ke 4..kalau korang nak baca dengan lebih mendalam lagi dari Part 1 hingga akhir, jum la sama2 kita baca kat SINI ...time tu memang rasa semangat berkobar2 bila membaca entri dari kak e-car. walaupun hanya membaca sahaja, tapi dari situ sedikit sebanyak ayu dah mula memahami konsep asas penyusuan..walaupun ketika itu ayu juga ada makan makanan tambahan tetapi pada asasnya semakin kerap kita mengosongkan Breast, semakin banyak susu yang akan dihasilkan..nanti ayu akan share artikel anatomi dan fisiologi asas penyusuan daripada sumber rujukan ayu sendiri, tak lain tak bukan dari kak nieza

14 comments:

umialya said...

no.13.. akak suka sgt time ni sbb mengepam tanpa gangguan...

bunga_ros said...

tu la kan ayu.. Ros dlu pnah susu merudum teruk..!! pastu trus tukar jadual pam disamping amik supplement yg betul2 membantu Ros..

amirah said...

thanks for sharing ayu

mimi said...

Adush! "12. utk maintain milk supply, BF+pump at least 8x per day (klu anda x snggup nk buat cmnie, jgn nk komplen susu kurang hokeyy)"
Terkene kat batang idung lak bab2 malas tu.. hehehe

Nyway, Tq for sharing Ayu.... Susu asik turun naik skang ni... Kuman 'M' tu dah menular luas dlm idup ini.;)BANGUN3x!

ayu said...

kak tini : ayu pun rindu sangat saat2 itu...dulu selalu je bangun tengah malam utk pam...gara2 danial menyusu sekejap sangat then tidur..so, nak tak nak kena bangun gak sebab kalau tak bangun, mengalirlah susu macam tu je..indah sungguh memori itu..



ros : tepat sekali ros..kalau susu nampak macam makin kurang, kita kaji dulu corak jadual pam kita macam mana..jangan terus cari apa2 makanan tambahan utk upkan susu.. sebabnya, kalau kita makan la macam2 pun, tapi, jadual pam kurang + teknik pam tak betul ke apa ke, maka tak berkesan juga kan..


ami : ur welcome dear...suka baca blog kak ecar..inspirasi ayu...



mimi : hehe..dah terkena eekkk..apa lagi, lepas ni tukar jadual pam ye..upkan sessi pam di samping try apa2 teknik utk tingkatkan pengeluaran susu..ada 3 teknik yang boleh kita amalkan, Power pumping, tandem nursing & intensive pumping... semangat kak e-car ni la yg membuatkan perjalanan penyusuan ayu bergerak sampai ke hari ini...

kuntumz said...

ayu, point yg no 4 tu kene kat btg idung aku sendiri...aah aku mmg tak der iliu pasai BF...ingtkan lahirkan baby susu terus ada, alih2 susu kurang terus bagi FM kat baby...last2 anak pun tak mo dh isap nenen sendiri sbb dh biasa ngan botol...huhh nyesalnyaaa

Liza said...

Good tips. Liza pun susu kurang mulanya. Tapi lps bagi Adam isap, hari ke3 baru susu makin byk..

Puting memang pantang dari tok nenek.. Nanti gigi jongang katanya...

mimi said...

intensive pumping?
cam 1st time lak dgrnye.
uhuuu..

ayu said...

jia : tak pe jia, kita belajar dari kesilapan lalu...aku pun mcm tu juga masa time hariz dulu...^_^



liza : thanks liza..tips2 ni dari sumber inspirasi ayu...ayu pun tak beri danial hisap puting..^_^


mimi : intensive pumping ni memerlukan seorg ibu utk mengepam setiap 2 jam..mmm, kena kerja keras sikit la..ayu pernah juga buat intensive pumping tapi bukan dengan pam, dengan perah tangan masa mula2 awal2 guna tangan...masa tu nak latih diri guna tangan..asyik hilang je setiap sejam..hehe..lagi la kan..tapi, tak ambik masa lama pun..5-10 minit je..masa tu dapat berapa pun tak kisah..asalkan dapat keluarkan susu secara manual (tangan)...

guna pam lagi la berkesan sebenarnya..

ni link ayu pernah cerita mengenai 3 teknik di atas..


http://ezurin.blogspot.com/2010/10/teknik-pam-susu-badan-untk-banyak-hasil.html

mimi said...

oo... Thanks Ayu. Sebab mmg biasa dgr tendem nursing ngn power pumping jek. tq tq tq... Masih byk kene belajarla.. ;)

Mrs.Eady said...

ayu : izwa sedih sbb tadi BS sufiya bg dia susu tepung nestle utk org besar..dia bg sebotol..alasan dia sufiya mcm lapar jek...

huwaaaaaaaaaa....;(

ayu said...

mimi : tak pe mimi, ayu pun still lagi belajar lagi ni dengan rakan2 senior yg lain...ilmu PSI ni luas, syok kan belajar..makin lama, makin nak menggali sepuas2nya..^_^




izwa : laaa...apsal la BS buat mcm tu..siannya sufiya... apa kata lepas ni izwa standby apa2 minuman utk sufiya , contoh macam fresh milk ke atau susu kotak yg kecil2 tu.. at least biarla BS tanya dulu pada izwa kan..

sya said...

ayu,
walaupun rasa macam dah ada sikit2 ilmu BF, tapi, tetap rasa kena timba ilmu sebanyak2 sebelum baby keluar nanti... ada lagi 3 bulan lebih ni nak timba ilmu ni.... suka baca blog ayu ni... penambah semangat.. :)

ayu said...

sya : tq dear support ayu.. ayu pun suka juga baca blog2 ibu menyusu ni...lagi2 blog kak e-car...selamat menimba ilmu sya..^_^