Wednesday, January 19, 2011

Bagaimana Penyusuan Susu Ibu Terjadi???

SUMBER : MOMSCHOICE


Prolaktin dan oksitosin adalah hormon-hormon yang berperanan penting dalam penyusuan ibu di samping hormon-hormon utama wanita iaitu estrogen dan progesteron.


Semasa kehamilan, aras estrogen yang tinggi meningkatkan penghasilan prolaktin. Pada ketika ini prolaktin berperanan untuk kematangan kelenjar mamari (mamogenesis) bagi menyediakannya kepada penyusuan ibu apabila bayi lahir kelak. Namun begitu aras progesteron yang tinggi ketika itu merencat peranan prolaktin untuk merembeskan susu dalam waktu kehamilan ini.

Sebaik sahaja kelahiran berlaku, aras prolaktin akan berkurangan kerana pencetus dalamannya (iaitu plasenta) telah tiada. Oleh itu hisapan bayi akan memainkan peranan penting untuk merangsang penghasilan prolaktin selepas kelahiran ini.

Hisapan bayi akan merangsang reseptor pada puting dan areola ibu untuk mencetuskan impuls yang akan dibawa oleh sistem saraf ke otak (hipotalamus). Ini seterusnya merangsang kelenjar pituitari (anterior) merembeskan hormon prolaktin. Hormon prolaktin seterusnya dibawa oleh aliran darah ke payudara. Di payudara, reseptor yang terdapat di sekeliling alveolus akan mengesan kehadiran prolaktin dan seterusnya merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu ibu untuk persediaan penyusuan seterusnya.Apabila alveolus penuh terisi dengan susu ibu, dinding sel mioepitelia akan mengembang dan menghalang prolaktin sampai ke reseptor di alveolus. Oleh itu apabila reseptor pada dinding alveolus mengesan kekurangan prolaktin, penghasilan susu oleh kelenjar mamari juga akan berkurangan. Sebaliknya apabila alveolus telah dikosongkan (susu telah dikeluarkan/dihisap oleh bayi), sel mioepitelia akan kembali ke bentuk asal dan seterusnya membenarkan prolaktin melaluinya untuk merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu semula. Perembesan prolaktin ini dikenali sebagai refleks prolaktin.

Untuk memahami refleks ini dengan mudah, saya ringkaskan begini:
  • Bayi menghisap puting payudara dan mengosongkan stok susu dalam payudara

  • Prolaktin dirembes oleh kelenjar pituitari

  • Prolaktin merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu

  • Payudara diisi dengan susu semula

  • Kehadiran susu dalam payudara merencat tindakan prolaktin

  • Jika susu di dalam payudara tidak dikeluarkan, aras prolaktin kekal rendah, maka susu baru tidak dihasilkan

  • Jika susu di dalam payudara dikeluarkan, proses penghasilan susu akan berlaku semula
  • Kesimpulannya: lebih kerap payudara dikosongkan lebih banyak prolaktin akan berjaya merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu.

  • Namun begitu prolaktin hanya berperanan dalam penghasilan susu (laktogenesis) tetapi pancutan susu dikawal oleh hormon oksitosin yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari (posterior).Hisapan bayi pada puting payudara ibu mencetuskan impuls yang dibawa oleh neuron ke otak untuk merangsang kelenjar pituitari (posterior) merembeskan oksitosin. Oksitosin seterusnya dibawa oleh aliran darah ke payudara ibu. Kehadiran oksitosin merangsang sel mioepitelia mengecut dan seterusnya merangsang pancutan susu melalui duktus laktiferus ke arah areola dan puting payudara. Tindakan ini dinamakan refleks oksitosin atau lebih dikenali sebagai let-down reflex.

Sumber: wikipedia.org, kellymom.com, colorado.edu

9 comments:

Momma Mia said...

Good Info Ayu!!
Thanks !! refresh semula ilmu asas penyusuan.

i like!!!

amirah said...

chaiyok ayu..amie ada lagi 11 bulan ni..hehe

ayu said...

momma mia : thanksss.. kena faham dulu asas penyusuan ni mcm mana kan?? ^_^


ami : thanks dear...caiyok caiyok utk amie juga...^_^

mamaqaireen said...

ilmu yg bagus..sy nak share boleh tak..nk hebahkan kepada ibu2 semua ;)

ibudhani said...

tq ayu...daku siap salin nota lagik nk phm kan betul2...sbb asek lupe je anatomi ni...

ayu said...

mamaqaireen : sila kan..ilmu bf memang utk dikongsi bersama2..leni : hehe...bagusnya...teruskan usaha...beberapa bulan je lagi kan..^_^

mimi said...

Go! Go! =)

sya said...

ayu,
terasa macam masuk kelas semula je... sambil baca, sambil teringat suara lecturer bersyarah pasal susu ni.... hehehe...

ayu said...

mimi : thanks dear...jum kita sama2 berusaha ye..^_^


sya : hehe..alahai, tu la..nak jadi cikgu tak lepas2 la sya...jadi cikgu dalam blog je la ye..^_^