click...click...

HITS

Followers

Tuesday, November 02, 2010

::Isu Susu Kurang @ Tidak Cukup Susu::

Isu "susu kurang @ tidak cukup susu" adalah salah satu masalah yang sering ditimbulkan oleh para ibu apabila diajukan kenapa berhenti menyusu...Ibu akan mengatakan bahawa "stok susu tak cukup", "hasil bila pam terlalu sikit", "baby tak puas menyusu" serta alasan2 lain.. Sama ada tanggapan ini adalah betul atau salah, yang sebenarnya hal ini boleh kita atasi..Sebenarnya, apabila hal ni berlaku, kita boleh cuba mengkaji corak penyusuan ke atas bayi kita dengan melihat faktor2 di bawah:

  1. apakah yang anda faham mengenai Konsep Penyusuan Susu Ibu?

  2. Bagaimana konsep SUPPLY vs DEMAND dalam Konsep Penyusuan?

  3. adakah cara latching kita itu betul?

  4. adakah anda menyusu sekurang2nya 8-12 kali sehari ?

  5. adakah anda berada di dalam keadaan stress ketika pumping?

  6. adakah anda mengikuti jadual pam anda setiap hari?

  7. adakah anda mengandung?

  8. adakah anda mengamalkan makan pil2 perancang yang boleh menyebabkan susu kurang?

  9. bagaimanakah kualiti breastpump tersebut? lain orang lain hasilnya.

  10. apakah tips2 @ amalan2 yg ibu itu lakukan sebelum melakukan pemerahan?

  11. berapakah usia bayi pada waktu itu?

    Jawapan yg berbeza akan memberikan hasil yg berbeza...

  1. Merujuk kepada DUNIASUSUIBU.com, terdapat Pengertian Penyusuan Susu Ibu mengikut syarak..(sila terjah ke sana ye)

  2. Entri yang menarik dari farah - Sarakids - BAGAIMANA KONSEP SUPPLY & DEMAND DALAM PENYUSUAN . Kekerapan menyusu badan dan juga mengepam juga akan mempengaruhi pengeluaran susu ibu, sekaligus mempengaruhi juga banyak atau sedikitnya susu ibu. Dalam hal ini, kita akan gunakan ianya sebagai istilah selagi adanya DEMAND, maka adalah SUPPLY. Selagi ada yang mahu, selagi itula susu itu akan setiasa ada untuk dikeluar. Sekiranya ibu itu bekerjaya & jauh daripada anak (7-8 jam tidak bersama baby) maka kekerapan mengepam di pejabat amatlah digalakkan kerana ia akan memberi signal kepada badan dan otak untuk menghasilkan pengeluaran lebih banyak susu. Sebaiknya di rumah pula, lebihkan pada menyusu badan secara direct kepada baby kerana suction dari baby adalah yang PALING MUJARAB bagi penambahan susu ibu. lagi bagus dapat buat tandem nursing dimana sebelah menyusu n sebelah lagi pam. Lebih banyak susu dihasilkan sebab kedua2 belah breast akan lebih cepat kosong dan apabila kosong, maka susu akan produce lebih banyak susu.

  3. Jum kita kaji balik cara latching kita betul ke tidak , terjah ke TEKNIK LEKAPAN DAN PENYUSUAN SUSU IBU - dari kak nieza - momschoice

  4. Kenapa 8-12 kali?? sememangnya bayi yang menyusu badan memang kerap menyusu..ini adalah disebabkan susu ibu memang mudah dihadam, maka semakin banyak baby itu menyusu, sebenarnya lagi bagus utk pertumbuhbesarannya..macam mana kita nak tau baby kita cukup menyusu ke tidak?? sila la terjah ke PENYUSUAN SUSU IBU YANG BERKESAN

  5. Dinasihatkan supaya jauhi lah stress kerana stress akan menyebabkan hormon oksitosin terencat yang mana ia akan menyebabkan pemancutan susu juga akan terencat. Tip yang boleh dicuba adalah ketika di tempat kerja @ ketika mengepam susu, cuba bayangkan wajah anak @ pun lihat dulu gambar anak @ video anak melalui hp ke ...dipercayai ia juga dapat merangsang pengeluaran susu jika kita teringat pada anak. Sama juga sekiranya ibu itu juga sedang datang bulan (period). ada kawan ayu yang tiba2 sahaja susunya drop daripada 20oz sehari ke 12 oz sehari sedangkan baby beliau baru berusia 5 bulan lebih..tengok2 2-3 hari lepas tu beliau telah period..so, time period dinasihatkan makan minum makanan2 yang boleh menambahkan susu & sekiranya berpeluang, bolehlah makan pil2 kalsium atau sewaktu dengannya..yang penting, JANGAN PANIK. Seeloknya biarlah ibu itu berada di dalam keadaan tenang dahulu sebelum meneruskan sessi mengepam. (ayu tak period lagi, so tak boleh la nak cerita pengalaman ayu sendiri)

  6. Kalau anda seorang yang begitu berdisplin dalam mengikuti jadual pam di tempat kerja, maka seharusnya anda tidak lah begitu akan menghadapi masalah kekurangan susu ni..ini adalah kerana, badan anda dah begitu konsisten dengan jadual pam harian anda.. ayu bagi contoh rakan blogger ayu , INTAN AZMIRA yang mempunyai baby dah setahun lebih tapi masih lagi mampu produce susu sebanyak yang mungkin. malah kini, beliau juga dah mempunyai anak susuan. Sangat kagum dengan Intan kerana beliau sangat konsisten ikut jadual pam hariannya..

  7. Sekiranya anda hamil lagi dan masih lagi menyusu badan, memang ia adalah salah satu faktor yang menyebabkan susu itu berkurangan..namun, adalah ibu itu masih lagi boleh menyusu?? sila la terjah ke entri ini, MENYUSU BADAN KETIKA HAMIL, BOLEH KE TIDAK? - info yang dikongsi bersama oleh Hasmah

  8. Penggunaan pil perancang juga boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Tidak semua pil perancang yang boleh dimakan oleh ibu yang menyusu. Sila dapatkan khidmat nasihat daripada doktor sebelum anda makan ye..(yang ayu tau pil perancang yang sesuai dimakan oleh ibu yang menyusu adalah noriday sahaja)

  9. Alat untuk mengeluarkan susu ibu adalah breastpump. BP ni ada pelbagai jenis di mana ada yang mahal, ada yang murah, ada yang manual, ada yang bateri, ada yang electrik dan ada juga combination kesemuanya. Harganya juga berbeza2 bergantung kepada cara BP itu berfungsi. Setakat ini bagi ibu bekerjaya seperti ayu yang menyusukan anak ayu sepenuhnya, menggunakan brand Spectra 3 adalah yang paling best pernah dicuba. (ini bukan bertujuan untuk promote barang ye, sekadar contoh) Harganya juga tidaklah begitu mahal berbanding BP yang lain dan ia sangat2 la berbaloi. Ada juga yang sesuai memakai brand biasa seperti Pureen, Anakku etc. Namun, kalau ada ibu2 yang rajin , boleh la cuba TEKNIK MARMET..lagi la best sebab ia FREE dan menyenangkan..

  10. Ibu2 yang menyusu perlulah minum banyak air masak..lagi2 ketika di dalam pantang..boleh refer entri ayu mengenai ADAKAH PEMAKANAN SEMASA BERPANTANG PENGARUHI PENGELUARAN SUSU.. tidak lupa juga dengan usaha ibu2 untuk memakan makanan2 yang dapat MENAMBAHKAN SUSU BADAN.. 

  11. Baby baru lahir perutnya amatlah kecil. Boleh baca entri ANAK LAPAR, SUSU TIDAK CUKUP.(siap ada carta saiz perut baby lagi). Kekerapan menangis belum tentu sebab dia lapar. Boleh refer ke Entri AIR SUSU IBU - dari farah (sarakids).. Tapi jika baby yang growth spurt (beralih bulan) kadang-kala memerlukan susu yang banyak lebih dari biasa. (macam danial, walaupun dah berumur 1 tahun, permintaan dia terhadap susu ada kalanya memang tinggi ---> kalau duduk dengan babysitter laa, kalau duduk ngan mak ayu, tak la banyak sgt minum susu pun)

Sebenarnya, untuk bercakap dari segi teori memang mudah, namun dari segi praktis memang memerlukan ketabahan dan kecekalan naluri seorang ibu.Ibu yang menyusukan bayi memerlukan sokongan dari suami serta semua yg terlibat; dan paling penting berdoa dan bertawakkal moga Allah mudahkan.


Sebagai selingan bersama, marilah kita sama2 baca entri2 yang menarik ini :