click...click...

HITS

Followers

Thursday, October 21, 2010

~Barang Apa Yang Diperlukan Untuk Fully BF??~

So, untuk permulaan, barang2 yang asas yang perlu ada bagi ayu la kan ialah: 
  • Alat untuk mengepam @ Breastpump (BP) -----> kalau rasa macam nak beli BP ini macam mahal, so boleh la guna atau mencuba memerah dengan menggunakan tangan di mana ianya FREE ..cuma, memerlukan sedikit latihan untuk mencuba TEKNIK MARMET ni..Malah, kalau di dalam awal2 selepas bersalin, cara ini lagi berkesan daripada menggunakan BP..cuma lambat sikit la kan..Tetapi, kalau untuk ibu2 yang berkejaya & mahukan BP yang senang + mudah + cepat untuk mengepam, boleh lah mencuba BP samada menggunakan manual atau elektrik.. Perbezaan antara BP manual ialah kebanyakan BP manual ni hanya single sahaja , manakala BP yg menggunakan elektrik pula kebanyakannya adalah double pumping.. ada gak BP yang guna bateri pun ada..so, sila la GOOGLE untuk mencari ye..^_^
Contoh BP Manual & Elektrik : boleh la rujuk ke SINI ye.. Untuk pengetahuan, sekarang ni kat online ada juga yang menyediakan skim kutu untuk pembelian BP macam ayu dulu, memang beli SPECTRA 3 sekali ngan cooler bag + aksesori2 yang lain dengan Haza , boleh jenguk ke SRISURI atau mana2 ibu yang berminat dengan MEDELA FS secara kutu, boleh juga tanya pada aja dari MYBREASTPUMPSHOP

  • Alatan Untuk Menyimpan susu seperti botol susu, plastic liner @ bekas dadih ----> Boleh lihat di SRISURI @ SARAKIDS
Apa beza guna botol susu, plastic liner n bekas dadih???
  • Botol susu (yg ada BPA free) - blh guna selama 6 bulan, n kadang2 lebih pun ada sbb tengok kat botol tu ada tak bertukar warna ...klu bukan BPA free, tak silap 3 bulan je..klu pakai botol sahaja, memang makan space utk menyimpan di dalam freezer peti ais...boleh juga simpan ikut kuantiti baby minum, ada botol yg 4 oz n ada gak yg 5 oz..
  • Plastic liner - boleh guna sekali SAHAJA ye..so, lepas pakai, terus buang...bagusnya sebab boleh jimat ruang ketika menyimpan..& boleh juga simpan ikut kuantiti baby minum.. ada yg boleh simpan sampai 8 oz pun ada..
  • bekas dadih - boleh guna antara 3-4 kali sahaja...tak la begitu jimat space sangat...tapi , utk ibu2 yg baru bersalin mmg sesuai guna bekas dadih ni.. sebab selalunya baby tak la minum ebm banyak sangat ...kena try n error gak.. so, untuk permulaan, boleh simpan 2 oz - 2.5 oz ke dalam bekas dadih tu..
  • Dan yang ketiga adalah Cooler bag & Ice pack - guna ketika untuk menyimpan susu2 yang diperah ketika di pejabat..so, ketika travel balik dari ofis ke rumah boleh la guna cooler bag serta ice pack untuk membawa pulang susu2 yang telah diperah pada hari bekerja...senang cerita, meh la terjah kat SARAKIDS ni..ada macam2 pilihan..so, selamat survey yeah...