Followers

HITS

Wednesday, October 13, 2010

:::Kisah Penyusuan Meor Imran Danial - Part 2:::

Sambung lagi Kisah Penyusuan Meor Imran Danial @ MID.

Berkat kesabaran & juga kenyakinan, habis je pantang ayu berjaya mengumpul banyak juga stok2 EBM… siap 2 kali trip hantar stok2 EBM dari Taiping ke KL.. Selepas itu, bermulalah episod “ Freezer tak muat” ..ye, disebabkan stok2 susu danial sangat2 la banyak sampai mmg tak muat dah letak bahan mentah dalam freezer..hampir 1-2 bulan juga la, kitaorg tapau makan @ kadang kala je baru keluar makan..tapi, ye la..baby kan, tak elok sangat bawa keluar.. 

Ketika itu, ayu dah start masuk bekerja..Jadual Pam ayu ketika itu adalah 5-6 kali sehari :


6 pagi, 9 pagi, 1 tghari , 4 ptg, 7 mlm & 10 mlm… tu tak masuk lagi kadang2 tu sedang elok2 je tidur, tiba2 B memberi signal @ membengkak…so, bangun la pergi pam… & tidak dinafikan ketika baru habis pantang hasil pengeluaran sehari SGT2 meriah..ayu berjaya dapat antara 30-36 oz sehari malah utk setiap sessi pula purata ayu boleh dapat antara 8-9 oz..paling banyak adalah 11-14 oz utk satu sessi…(uhhhh…really miss this moment) 

Apabila terjadinya sebegitu, membuatkan stok memang makin banyak…lagi2 ayu tak la hantar semua susu fresh…ada kala 5 botol fresh + 1 susu frozen, n ada juga 4 botol fresh + 2 susu frozen… Sampai la satu ketika, ayu memikirkan mau membeli Deep Freezer…akhirnya, awal bulan 2 ayu beli juga la deep freezer bila mengenangkan jangka hayat DF ni lagi lama berbanding Freezer 2 pintu..

Bila dah berada di dalam keadaan zon selesa (ye, rasa selesa sangat2 & rilek je) mula la, ayu telah skip 1-2 sessi pam…dari 3 kali pam kat ofis, telah bertukar ke 2 kali je… kat rumah plak , tak pam dah jam 7 malam tu..so, mmg pam sebelum tidur je.. tapi, alhamdulillah, hasil pengeluaran susu masih lagi mencukupi …masa tu walaupun dah skip 1-2 sessi pam, dalam sehari ayu boleh dapat antara 26-30 oz sehari.. Ia berterusan sehinggalah ayu berjaya melepasi STAGE PERTAMA ..

Ketika MID berusia 7 bulan, terjadi la satu peristiwa iaitu ayu telah mengalami KELUKAAN di Cik N…huhu…masa tu danial baru nak tumbuh gigi..suka betul menyusu sambil menarik2 & mengigit2 ni…sampai membuatkan ayu terpaksa “GANTUNG” Spectra 3 untk sementra waktu….ketika itu, nak tak nak memang terpaksa perah dengan tangan.. masa tu hasil pengeluaran memang DROP sungguh..daripada 7-8 oz untuk sekali sessi, terus drop ke 4-6 oz..malah, kadang2 tu maintain 4-5 oz je pun ada… Malah, danial plak sejak berlakunya kelukaan tu, danial makin kuat menyusu…mula2 ayu antar 6 botol x 4 oz still tak cukup juga…tu dah start solid food tu.. bila refer ngan kawan2 seangkatan yang lain, ada yg kata ia mungkin disebabkan GROWTH SPURTS.. yang menyebabkan permintaan danial meningkat walaupun dah start solid food..maka, ayu telah upkan 3 kali sessi makan danial di rumah pengasuh daripada 2 sessi..kadang2, kalau rajin, ayu suap juga danial makan time dinner..

Apabila memerah dengan menggunakan tangan ni, ada risikonya..yang ketara ialah tidak dapat mengosongkan sepenuhnya …maka, ia akan menyebabkan berlakunya BENGKAK SUSU.. Simptom yang dapat dikenalpasti ialah bahagian payudara berasa hangat, merah dan bengkak & ada kalanya susu tidak dapat mengalir @ keluar. Ada kalanya kemungkinan ia berpunca daripada ayu tidak dapat mengosongkan sepenuhnya payudara malah kadang2 telah abaikan @ skip jadual pam ketika hujung minggu…ye la, time hujung minggu ni klu dok kat rumah gagah gak la pam ikut jadual..tapi, kalau dah keluar berjalan2..mmmm…ada kala nya pam n ada kala nya tak pam jugaaaa… Sepanjang setahun menyusukan danial ni, rasanya bengkak susu ni dah 3 kali gak la ayu kena…ada sekali tu kena time bulan puasa..memang DUGAAN DI DALAM BULAN RAMADHAN...siap demam2 lagi..alahai…mmg sakit tak ingat laaaaa….itu adalah salah satu cabaran yang ayu hadapi ketika itu..Bila alami perkara2 sebegini (KELUKAAN DI NIPPLE & BENGKAK SUSU), cari penyelesaian dengan secepat yang mungkin…yang penting, jangan tangguh2..lagi2 bila kena bengkak susu..takut ia melarat sampai boleh jadi MASTITIS .. tu bahaya tu..

Sekarang ni, rasanya ayu nak aktif balik menggunakan Spectra 3..rindu rasanya akan pam kesayangan ni…baru2 ni try guna balik dapat la 9 oz utk satu sessi…tu pun sebab hampir seharian tidak pam (balik je dari tengok teater muzikal tu terus je pam, tu pun sebab dah rasa bengkak sangat2..) 2 hari ni pun, dah guna dah S3 kat ofis..hasil mcm perah ngan tangan gak…malah, sbb dah biasa perah ngan tangan, lepas je pam guna S3, mesti nak perah lagi guna tangan utk betul2 kosongkan Breast..

Maka, bermula la perjalanan yang seterusnya pula…ada 1 tahun lagi untuk ayu menamatkan misi penyusuan ini…sekarang ni, sedang Menggali ilmu tentang TEKNIK2 PAM DALAM MENGHASILKAN SUSU YANG BANYAK… gali + gali + gali lagi ye ayu…..

Memetik dari kata2 Puan Rita Rahayu (Pengasas MomsLittleOnes) didalam BUKU PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJAYA,


Tiada sebab untuk ibu2 bekerja memberhentikan penyusuan susu ibu setelah kembali bekerja. Sebenarnya, sudah ramai ibu2 bekerja yang berjaya dalam penyusuan di samping meneruskan kerjayanya. Ketahuilah bahawa apa yang betul seperti perahan, penyimpanan dan penyusuan perahan susu, perancangan yang rapi, sikongan keluarga terutamanya suami dan akhir sekali adalah latihan. Percayalah, bahawa ILMU , SOKONGAN dan LATIHAN adalah tiga perkara yang anda perlukan untuk memastikan penyusuan susu ibu yang berjaya!