Followers

HITS

Tuesday, October 12, 2010

::Kisah Penyusuan Meor Imran Danial - PART 1::

Setahun dah berlalu...rasanya macam segar lagi diingatan ketika bersalinkan danial setahun yang lepas...mujur la ketika mengandungkan danial , ayu telah mula menimba ilmu mengenai Penyusuan Susu Ibu (PSI) melalui forum Susuibu.com, menyertai kelas penyusuan susu ibu anjuran Susuibu.com dan juga melalui pengalaman kawan2 yang menyusukan anak...

ketika di labour room lagi, ayu telah menyusukan danial tak sampai sejam pun selepas danial lahir...(ni kira kes excited sgt2 la ni...ahakss) lepas tu dalam 3 hari pertama, mmg agak mencabar juga...lagi2 bila orang dok bertanya, ADA KE SUSU SELEPAS BERSALIN?? ye la, kita dah diberitahu susu yg ada ketika itu adalah KOLUSTRUM je...so, apa yang ayu buat, setiap kali orang tanya ada ke susu, ayu akan cakap, YE ADA...n bila orang tanya, kuatnya menyusu baby ni ----> ni kes bila tengok ayu menyusukan danial pada hari ke3 selang sejam-2jam sekali... ayu akan kata, baby yg menyusu badan mmg akan menyusu sekerap yang mungkin.. biasanya bila org bertanya ayu akan jawab je...haha..ni kes tak makan saman la katakan...

Dalam pantang plak, lagi la..pengalaman berpantang anak pertama, tu tak boleh makan..tu tak boleh minum..bla..bla..bla...so, apa yang ayu buat...sebelum bersalin lagi, cari dulu info2 yg berkaitan tentang makanan apakah yg boleh ayu makan ketika dalam pantang + menyusukan anak ni....dari situ bila mak @ org2 tua kata tak boleh minum air banyak2 nanti urat kembung + bla..bla..ayu akan kata balik, menyusu kena banyak minum air, kalau tak macam mana nak produce susu...so, utk berlaku adil, minum la sikit2 tapi kerap..ahakss...kena la jaga hati orang tua juga kan...


Alhamdulillah, walaupun danial dah diperkenalkan terlalu awal dengan penggunaan botol (korang jangan follow ye, kang berlakunya NIPPLE CONFUSION, susah plak nak handle nanti..) unless korang kena usaha lebih utk atasi prob tersebut..danial mula minum dalam botol pada hari ke5 kerana ketika itu en suami membawa danial ke hospital untuk buat check up jaundis.. so, ayu tak boleh keluar ikut sama...maka, en suami & ayah ayu la yg bawa danial ke sana..so, nak tak nak ayu pun perah la...masa tu ingat lagi...perah ngan tangan (tak tau pun itu TEKNIK MARMET masa tu) dapat la 1 oz..jenuh gak la..dah suruh en suami guna syringe @ sudu, tapi, dia tak mau...katanya takut leceh & susah...so, tak pe la..TAWAKAL je la bekalkan 1 oz susu yg diperah di dalam botol MAM.... sepanjang tempoh berpantang adalah waktu yang sangat menyeronokkan...seronok??? seronok dari segi memerah susu la...dari segi kebebasan, rasanya mmg tak seronok pun berpantang ni...tak tau la korang seronok ke idak...rasa bosan je.

BEGITU LA SERBA SEDIKIT KISAH PENYUSUAN AYU KETIKA DALAM PANTANG..AYU AKAN SAMBUNG LAGI KISAH PENYUSUAN AYU BILA KEMBALINYA MASUK BEKERJA.. ADA CABARAN2 YANG MENANTI AYU KETIKA ITU...