click...click...

HITS

Followers

Tuesday, October 05, 2010

~LET DOWN REFLEX : Masih Ada Lagikah??~

Pejam celik pejam celik dah hampir setahun dah ayu menyusukan danial... sejak balik dari cuti raya baru2 ni pengeluaran susu pun ada pasang surutnya..kejap2 macam ok & stabil macam biasa tapi, bila anak2 sakit n ayu sendiri jatuh sakit, pengeluaran susu plak macam tak ok sangat la...tapi still lagi mencukupi...sebabnya?? masih ada lagi stok2 susu yang ada..syukur..
cuma, bila anak makin meningkat umurnya, dah makin kurang la sikit dapat LDR ni.. Refer kepada blog noraherni dalam entry beliau yang bertajuk "TEKNIK MARMET", 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak. (Suka sangat time ni)

sejak dah tidak menggunakan pam ni, ye ayu sekarang ni menggunakan teknik marmet sepenuhnya , LDR memang senang sangat nak dapat compare bila menggunakan pam ni.. besar kemungkinan adalah disebabkan sentuhan "kulit ke kulit" maka, rangsangan untuk menghasilkan pengeluaran susu tu cepat sikit.... tapi, ayu tau bila makin baby kita meningkat usianya, makin kurang kita akan dapat LDR ni..(hasil dari pembacaan ayu laa..)

di sini ayu nak share 2 lagi entry yang boleh rakan2 baca mengenai LET DOWN REFLEX ,