click...click...

HITS

Followers

Thursday, August 19, 2010

:::SUSU FORMULA YANG TERBAIK UNTUK BAYI???:::


Salam,



tertarik baca thread REASONS WHY I HAD TO RESORT TO FORMULA yang terdapat di website MBFPC membuatkan ayu ingin share dengan rakan2 sekalian mengenai isu2 yang dihadapi oleh ibu2 muda sampai mereka terpaksa beri susu formula kepada anak2 mereka. antara isu yang sering dihadapi ialah :
  • susu tak cukup
  • menyusu badan sangat penat (kena mengempeng je --->nanti baby manja)
  • susu formula yang "MAHAL" lagi banyak khasiat
  • susah nak buat kerja2 lain di rumah kalau asyik melekat dengan baby je
  • nanti dah masuk kerja susah la nak pam2 ni
  • hadapi masalah kewangan nak beli breastpump @ alat2 menyusu (cooler bag & sebagainya)
  • iklan mengenai susu formula lagi hebat berbanding dengan susu badan
Bila baca plak komen2 dari ramai para ibu di Fan Page Pa & Ma ni mengenai SUSU FORMULA YANG TERBAIK DARI BAYI, tertarik dengan kata2 yang ditulis oleh 2 orang PC, iaitu Suhaili & Kak Zatul...antara kata2 yang menarik itu ialah :
Di negara pengeluar susu formula sendiri, susu formula tak dijual secara meluas macam di negara kita. Di negara itu sendiri, mereka tidak boleh mengiklankan susu formula secara KETERLALUAN seperti di negara kita. Di sana, kebanyakan ibu memberikan susu badan. Bukan seperti di negara kita ~ Suhaili
Sebahagian nutrien yang ada dalam susu ibu tetapi tidak dapat ditiru dan sudah tentu tiada dalam susu formula memandangkan ibu2 semua mencari susu apa yang terbaik untuk anak anda. Antaranya ialah :
1- Antibodi
2- Hormon
3- Anti Virus
4- Growth Factor (Faktor Pertumbuhan)
5- Enzim
6- Anti Parasit
7- Anti Alergi
dan banyak lagi. Dalam susu ibu ada lebih 400 nutrien dan akan bertambah jumlahnya bila kajian demi kajian dibuat. DHA, AA, Vitamin A, B, C, D, K, Protien, Lemak, Karbohidrat, Mineral, Air, Probiotic, Prebiotic dan lain2 semua ada dalam susu ibu ~ Kak Zatul Hijanah