click...click...

HITS

Followers

Wednesday, August 18, 2010

~BENGKAK SUSU ~


SUMBER : SUSUANIBU


BENGKAK SUSU

Masalah bengkak susu akan berkurangan jika ibu menyusu sendiri bayi sejak lahir. Bengkak susu boleh dielak dan senang diurus.

Simpton
  • payu dara - nampak berkilat, sakit, tegang dan keras, rasa agak panas bila dipegang.

  • Puting - leper, bengkak atau merekah.

  • Bayi - sukar menyusu, hisapan kurang efektif kerana pengaliran susu yang tidak lancar, Susu tidak keluar

  • Let-down - mungkin rasa sakit

  • Ibu - mungkin demam
Punca
Faktor penyusuan
  • jarang menyusu

  • mengehadkan masa menyusu atau penyusuan yang terlalu singkat

  • tidak menyusu waktu malam

  • tidak rapat dengan ibu/bayi

  • hisapan kurang efektif

  • bercerai susu

  • beri anak minuman lain pada awal kelahirannya
Faktor hubungan
  • ibu - tekanan

  • psikologi - muda, tidak mendapat sokongan, takut, letih, enggan menyusu ditolak oleh bayi.

  • rutin hospital - memisah ibu dan anak, lewat dan mengehadkan penyusuan ibu, pemberian susu formula (prelacteal feeds).
Masalah pengeluaran oksitoksin
  • Hubungan dengan bayi - sukar menyusu kerana tidak normal, masalah cara hisapan

  • Sakit - Tidak cukup bulan, Guna botol susu atau puting kosong
Rawatan yang relevan
  • perbetulkan posisi dan kemesraan dakapan

  • galak penyusuan yang lebih kerap dan tanpa had malam dan siang (sekurang-kurangnya 8 - 12 kali termasuk dua kali di sebelah malam ) dan memerah susu ibu jika berpisah sekurang-kurangnya 6 kali sehari dan sekali pada waktu malam

  • galak ibu mengejutkan bayi yang sedang tidur untuk menyusu sekurang-kurangnya tiga jam sekali

  • guna analgesik bagi jangka masa yang singkat jika ibu berasa sakit

  • ubati puting yang bengkak dan merekah
Pengurusan yang terbaik ialah mencegah & memberi Cadangan Yang Praktikal
  • rangsangan pengeluaran oksitoksin dan let-down, demah payu dara sebelum menyusu dan urut payu dara dan puting perlahan-lahan.

  • Cadangkan kepada ibu berkenaan supaya meminta suami atau sesiapa untuk mengurut bahagian tengkoknya sebelum menyusu.

  • Cadangkan teknik releks yang sesuai untuk si ibu.

  • Perah susu secukupnya sebelum menyusukan bayi bagi melembutkan areola dan bayi dapat didakap lebih rapat.

  • Mulakan menyusu sebaik saja rasa payu dara penuh.

  • Biarkan bayi habis menyusu di payu dara pertama sebelum tukar kepada payu dara kedua

  • Demah dengan air sejuk selepas menyusu untuk keselesaan mengurangkan masalah vaskular bengkak dan kembang.

  • Perah sedikit susu ibu di antara waktu menyusu untuk keselesaan

  • Jika berlaku bengkak susu, si ibu perlu lebih bantuan untuk perbetul posisi menyusu dan pengaliran susu.

  • Bengkak susu yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah penyusuan, laktasi menekan dan boleh menyebabkan berlakunya komplikasi lain seperti saluran susu tersumbat, mastitis dan breast abscess. (dua perkara yang juga hampir2 sama dgn bengkak susu)
Ayu nak share apa yang ayu akan buat bila dah mula rasa simpton2 di atas yeah :
  • boleh letakkan ice pack di tempat yang sakit- utk melegakan kesakitan..ni utk sementara je ye

  • tuam ngan air panas - caranya adalah dengan letak air panas dalam botol air @ botol susu n golek2kan kat bahagian yang ada ketulan @ bengkak tersebut..

  • mandi dengan air panas - sambil tu urut2 kat tempat yang bengkak

  • ubah cara posisi penyusuan anda...
  • cara yang paling efektif adalah dengan mengurut2 & juga memerah di tempat yang bengkak @ ketulan sampai la dah berkurang ketulan tersebut.

  • kalau rasa 4 cara di atas tidak juga berkesan, sila la berjumpa dengan doc utk mendapatkan rawatan ye..CEGAH SEBELUM PARAH
Ni ada 2 link yang ayu nak share mengenai BENGKAK SUSU: