click...click...

HITS

Followers

Tuesday, August 17, 2010

:::TEKNIK MARMET @ perah dengan menggunakan tangan:::

SUMBER : kak NIEZA

Memerah dengan tangan
  1. memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari 1-3 selepas kelahiran

  2. basuh tangan dengan bersih sebelum memerah

  3. sediakan bekas yang bersih dan steril

  4. lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa

  5. boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa

  6. buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)

  7. melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks

  8. tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu

  9. buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)

  10. tekan payudara ke belakang ke arah dada

  11. perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan

  12. teruskan memicit sehingga susu keluar

  13. perah ke dalam bekas yang bersih dan steril

  14. buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar

  15. tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)

  16. ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu

  17. tukar ke payudara yang satu lagi

  18. urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi

  19. perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir

  20. setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara
BILA BOLEH GUNA TEKNIK MARMET
  • ketika awal2 kelahiran bayi (ayu dulu mula2 perah dgn tangan juga..lepas dah lama2 sikit baru la guna breastpump)
  • ketika terlupa membawa aksesori breastpump di pejabat (cth:breastshield utk Spectra3) ----> tak perlu risau, boleh perah dengan tangan
  • ketika mengalami kelukaan (cth : macam diri ayu sekarang ni, mmg guna tangan je since bila guna bp ni lagi memburukkan keadaan ----> lagipun senang sikit, pergi ke ofis tak perlu la usung dah beg S3 ni, bawa handbag + cooler bag je)
  • ketika keluar kemana2 tanpa membawa bayi (cth : ketika pergi shopping tak bawa baby, mcm baru2 ni pergi sogo members day, juz bawa botol + nursing cover je, cooler beg mmg letak dalam kereta...time solat boleh perah & hasil perahan tu simpan dalam botol yang boleh tahan dengan suhu luar bilik selama 4 jam ye kawan2 sekalian...)