click...click...

HITS

Followers

Monday, May 17, 2010

KENAPA PERLU SIMPAN STOK SUSU BANYAK2??

Antara sebab perlunya simpan stok susu banyak-banyak adalah :-
  • ayu target untuk danial ni biarlah menyusu selama 2 tahun...untuk itu, ayu memang perlukan stok yang banyak supaya anak terjamin boleh dapat khasiat susu ibu 100%..
  • sekiranya berlaku apa2 kecemasan : kerja luar atau pergi training 3-4 hari dan tempat jauh daripada baby, maka suami ayu atau pengasuh danial dapat memberi danial minum susu ibu walaupun ianya daripada STOK FROZEN.
  • tiba2 sekiranya ayu jatuh sakit atau dimasukkan ke hospital dimana keadaan itu membuatkan ayu tidak mampu untuk menyusu secara terus, maka ketika itulah perlunya STOK FROZEN.......
  • bila dah start kerja ni, baru la nampak ada perubahan dari segi pengeluaran susu, dimana kalau kita pam ikut jadual (cth : 5 kali sehari) dan tiba2 plak hari tu hanya dapat pam 3 kali sehari, sudah tentu hasil pengeluaran yang dapat pada hari tersebut juga berkurangan.. kalau tidak mencukupi, boleh la di top up dengan STOK FROZEN...
  • perlu diambil perhatian, tidak semua ibu mampu menghasilkan susu sebanyak mana yang baby perlukan dalam sehari..jadi, dalam hal ni, simpanan STOK FROZEN sangat2 la membantu ibu itu sendiri..
  • ketika susu tengah meriah ni, memang rasa semangat sangat2 untuk membuat stok.. lagi2 la ketika baru habis pantang dan start masuk kerja.. nanti bila tibanya sampai satu peringkat di mana production mula menurun atau merundum, kita dah ada simpanan susu yang mencukupi..jadi, tidak perlulah rasa stress sangat bila susu tak cukup... ni memang terjadi sendiri pada ayu...kalau masa 3 bln pertama tu, sekali pam memang boleh dapat 10-11oz , tiba2 drop hingga 7-8oz sekali pam memang dah mula rasa risau sangat.....tu baru 7-8oz, macam mana plak la kalau drop sampai 2-3oz kan???huh..tak dapat dibayangkan laaaa....
  • Apabila berlakunya period atau pun stress atau pun penat menguasai jiwa , maka sememangnya akan ada efek pada pengeluaran susu...ayu belum period lagi, so tak dapat nak cerita bagaimana efek ketika period..tapi, stress dan penat menguasai jiwa ni memang BENAR sangat2...selalu boleh dapat 7-8oz sekali pam, tapi bila pam dalam keadaan macam tu hanya boleh dapat 3-4 oz sahaja..kadang2 tu pernah je dapat 1-2 oz...uisshhhhh...tensen sangat time tu...---> mujur la STOK FROZEN ada...
  • Apabila terjadinya GROWTH SPURT 6 bulan, 1 tahun , 1 1/2 tahun...di mana ada sesetengah kes apabila baby melepasi usia sebegini, pengeluaran susu akan mula merudum...ayu sudah melepasi fasa pertama iaitu 6 bulan, so far apa yang ayu boleh katakan memang ada perubahan kecil dalam pengeluaran susu..tapi, yang sebenarnya ianya bergantung juga pada "KERAJINAN" ibu itu sendiri..kalau rajin memerah mengikut jadual dan dalam masa yang sama kerapkan penyusuan, rasanya GROWTH SPURT tidak akan terjadi....teringat ketika awal2 masuk bekerja, ayu memang pam at least 5-6 kali sehari...termasuk la bangun di tengah2 malam untuk pam kerana B membengkak..tapi, sekarang ni hanya dapat pam 3 - 4 kali sehari...kena makan balik la vitamin R ni..

Jadual Ketika Berpantang..

Jadual ni ketika selepas minggu pertama, iaitu selesai berurut...
  • 6.45 - 7.00 pagi
mak ayu dah hantar tungku dah...
tapi selalunya ayu akan start lambat skeet...
dlm kul 7.20 ke 7.30 ke...hehe..
tapi selalunya bertungku awal2 pg ni kejap2 je..
sebab lebihnya ayu selalu tertido balik..(penat kadang2 berjaga 2-3 kali utk bf danial)
waaaa..kalau mak tau ni, bahaya tul..sbb mak ayu pukul 7.45 pagi dah pergi ofis, so tak ada la org nak check ayu bertungku ke tidak..hehehe..korang jangan pulak tiru macam ayu ye..

  • 8.30 - 9.00 pagi
selalu time ni ayu dah start mengepam utk sesi pertama...
selalunya pagi2 ni ayu guna avent manual bpump je..sbb senang skeet...
n biasa boleh dpt dlm 4-5 oz..

  • 9.00 - 9.30 pagi
siap2 kan air suam utk mandikan danial...
time ni hariz mmg dah bangun..
so, akan kelam kabut skeet kalau ayah ayu tak ada...
kalau ayah ayu keluar pergi mana2 pagi tu,nak tak nak ayu kena handle la dua2 anak sekali..
biasa kena mandikan danial + siapkan dia dulu n bf dia dulu sampai dia tido balik..
nak lagi cepat, selalu pagi2 yg ayu pump tu, ayu akan stand by kan 2 oz utk beri danial minum melalui botol..(mujur la danial tak ada konfius dengan botol..)
klu ayah ayu ada, ayu akan siap kan danial n lepas tu ayu cepat2 mandi n siap2kan diri dulu (pakai gel sireh + bengkung)..bengkung moden ayu beli kat
SINI
biasanya time2 ni ayah ayu yang mandikan hariz unless la dia keluar, ayu la kena mandikan hariz...
kena bersabar la skeet sbb hariz ni suka betul main air dan ayu pula tak boleh kena sejuk2 ni...mmm...

  • 10.00 pagi
selalunya time ni la baru ayu bfast bersama2 hariz (klu danial dah tido laaaa...)
bfast ayu n hariz selalunya roti + milo panas sambil layan cerita p.ramlee (astro 105, kul 10 pg)..peminat setia cerita2 P.RAMLEE..
kalau cerita tak best baru layan emel + fb jap..hehee..sempat je kan..

  • 11.00 - 12.00 tgahari
time ni ayu dah siap2 prepare barang2 nak masak utk lunch...
simple2 je...lauk utk ayu biasanya jenis kering2 je..ikan kering ke, ikan goreng ke, ayam masak kicap ke...ikan bilis ke..semuanya ayu layan..
n sayur plak kalau tak sawi, kucai tak pun lobak putih..
utk mak n ayah ayu pun selalu gak masak klu sempat la....
(ngan syarat danial n hariz ayah ayu tengok2 kan)klu danial jaga time2 ni, ayu akan bf dia je dulu...

  • 12.00 - 1.00 ptg
ayu mkn tghari..
klu ayah atau mak ayu tak suap hariz mkn, ayu akan suapkan dia..
lps mkn nasi, selalu ayu akan lepak kat bilik bersama2 danial....tukar pampers dia n bf dia..

  • 2.00 - 5.00 ptg
mula la plak aktiviti mengepam guna spectra 3...hehe..best2..
mmg take time tapi byk gak dpt..selalu boleh dpt dlm 5-6 oz.
selalu nya lps tghari je ayah ayu la yg handlekan hariz, dari tukar pampers dia sampai la bancuh susu dia n tidokan dia ptg tu...
so, ayu mmg tak risau sgt la pasal hariz ni...
klu danial jaga lagi, ayu akan bf sampai dia tertido balik..
klu ptg tu ayu ngantuk sgt ayu akan tido juga la..klu tak ayu akan tgk tv atau check emel atau fb..pantang kali kedua ni, sempat je dok layan emel n fb..

5.00 - 6.00ptg

mandikan danial (klu ptg tu tak hujan)..
siap2kan danial, n tidokan danial balik...
lepas tu ayu plak pergi mandi n siap2kan diri...
ayah ayu akan mandikn hariz petang n kalau tak hujan, ayah ayu akan bawa hariz g meronda2 kat sekitar kawasan perumahan ngan naik moto atau naik keta...hariz memang manja sangat dengan ayah ayu...pantang diajak keluar...

  • 6.00 - 8.00 mlm
mak ayu balik keje, so akan bakarkan tungku utk ayu...kalau mak balik lambat, ayah ayu bakarkan tungku ...
selalu ayu akan start bertungku dlm kul 6.30 ptg...
sambil bertungku sambil layan drama "CINTA BALQIS"mak ayu akan jaga plak danial, main2 ngan dia...
kul 7 lebih tu, ayu pump lg guna avent manual..selalu boleh dpt dlm 3-4 oz..

  • 8.30 mlm
mkn mlm...suapkan hariz sama, mak ayu jaga danial...
  • 9.00 -11.00 mlm
tgk tv la...kalau tak best, layan internet la plak...
sambil tu tengok2 gak hariz n danial...
hariz biasanya akan tido ngan ayah ayu je..
mak akan temankan ayu n danial..
sblm tido, ayu akan pastikan pampers hariz n danial kena tukar dulu...tidak lupa juga untuk mengepam sebelum ayu tidur...biasa boleh dapat 5-6 oz guna Spectra 3..