Tuesday, November 30, 2010

~WEANING PROCESS - BABY LED WEANING~

 • Apabila kita sebut cerai susu, apakah perkara pertama yang bermain di fikiran anda?? Adakah cerai susu selepas habis tempoh penyusuan 2 tahun?? Apa yang diperolehi ketika menghadiri SGM baru2 ini, yang sebenarnya proses cerai susu ini berlaku apabila bayi sudah berumur 6 bulan lagi. Ini adalah kerana ketika itu proses pengenalan “eating skill” telah mula diperkenalkan kepada bayi. Proses untuk bercerai susu ini dilakukan sedikit demi sedikit apabila ibu mula memperkenalkan makanan mengikut PANDUAN PEMAKANAN YANG LENGKAP yang telah disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Keutamaan tetap juga diberikan kepada Penyusuan Susu Ibu walaupun sudah diperkenalkan dengan solid food. Ketika ini, baby akan diajar sedikit demi sedikit merasa pelbagai makanan dalam pelbagai tekstur dan bentuk..ada yang berbentuk bubur atau puri diblend halus, kemudian apabila baby menginjak umurnya, bubur akan diberi dalam bentuk blend kasar @ dilenyek2, ada makanan yang boleh dihisap, dipegang, digigit2 , dicarik2 dan sebangainya. Itu adalah proses pembelajaran baby dan akan meningkatkan perkembangan IQ mereka.
 • Apabila baby mula menginjak umurnya ke 1 tahun pula, makanan seimbang adalah menjadi KEUTAMAAN manakala Penyusuan Susu Ibu pula adalah pelengkap kepada makanan seimbang tersebut. Ini dinamakan proses cerai susu & bukan putus susu. Pastikan setiap hidangan makanan seimbang itu lengkap dengan segala protein, lemak, kalsium & juga tidak ketinggalan dengan jenis2 vitamin yang lain apabila diperkenalkan makanan seimbang kepada baby.
 • Menurut Puan Rita di dalam Segmen Chak  & juga hasil perbincangan yang telah dibentangkan pada SGM ahad lepas, terdapat beberapa kaedah @ teknik susu yang boleh diamalkan oleh ibu dimana ia memerlukan ibu itu mempunyai daya kreatifnya tersendiri :-
 • Tips yang paling penting sekali :
“don’t offer don’t refuse”
“jangan pelawa & jangan menolak”
 • Proses cerai susu seharusnya dilakukan secara berperingkat demi peringkat, sebagai contoh :
  1. minggu pertama -> kurangkan sessi penyusuan daripada 5 kali sehari ke 4 kali sehari
  2. minggu kedua -> kurangkan lagi sessi penyusuan daripada 4 kali sehari ke 3 kali
  3. sampai ke minggu2 seterusnya & ini akan menyebabkan proses cerai susu ini tidak akan berlaku secara mendadak
 • Apa yang penting, ibu jangan pula melakukan proses cerai susu ini secara sekaligus pada waktu siang & malam. Seharusnya buatlah satu2 dahulu, maknanya boleh kurangkan sessi penyusuan ketika hari siang dahulu kemudian yang terakhir barulah pula di waktu malam.
 • Cara yang lain pula, gantikan sessi penyusuan itu dengan kaedah yang lain. Sebagai contoh, sekiranya baby itu sudah mula makan, maka berilah makanan kegemaran mereka. Ataupun, ibu boleh masak makanan kegemaran mereka untuk menggantikan sessi penyusuan tersebut.
 • Tips yang lain pula adalah dengan cuba menangguhkan sessi penyusuan tersebut dengan mengajak baby anda bermain bersama @ sibukkan baby anda dengan pelbagai aktiviti sehingga mereka terlupa dengan sessi penyusuan tersebut.
 • Boleh juga menetapkan penyusuan bagi satu2 sessi sahaja @ mengurangkan waktu ketika tempoh penyusuan. Sebagai contoh, menyusu di malam hari sahaja, atau menyusu ketika hari cuti sahaja @ menyusu di dalam rumah sahaja.
 • Baby yang menyusu ni suka mengempeng kan, maka ada sesetengah baby ni merasakan apabila mereka sudah tidak menyusu lagi, maka ibu tidak akan menyayangi mereka lagi. Maka, dalam hal ni, gantikan dengan pelukan, ciuman setiap kali bersama anak, jadi mereka tahu walaupun mereka tidak menyusu lagi, ibu masih sayang lagi pada mereka. Anak yang menyusu ni sangat cerdik sebenarnya.
Menurut Puan Kamariah pula ,
 • Seharusnya Penyusuan Susu Ibu harus diteruskan sekiranya ada lagi keinginan antara ibu dan anak
 • Tidak seharusnya bergantung kepada tempoh waktu yang diberikan oleh orang lain
 • Keinginan citarasa untuk menyusu lahir daripada hati masing2 antara ibu dan anak & untuk menentukan bila mereka betul2 mahu putus susu itu adalah bergantung kepada KESEDIAAN IBU DAN ANAK ITU SENDIRI.
 • Ia boleh berlaku pada umur 2 tahun, 2 setengah tahun, 3 tahun malah kadang2 4 tahun pun masih ada.
 • Sebagai nota tambahan,
kawan2 boleh juga refer ke artikel yang dikeluarkan oleh babycenter yang
bertajuk,

9 comments:

ibudhani said...

Ayu, bestnye info ni ayu! Thx!

ayu said...

leni : ur welcome..no prob..sharing is caring ^_^

wannorashikin said...

Bagus info Ayu ni. Pada mulanya memang terasa nak wean kan anak kita. Tapi lama kelamaan kita boleh hadapinya.

Macam Wan, Najwa sendiri yang berkata tidak mahu menyusu kerana dah besar. Tapi klu gian sgt dia hisap main-main je.

ashra said...

good info ayu!

ayu said...

wan : thanks wan..alhamdulillah, berguna sungguh info2 yg diberi ketika pergi sgm baru2 ni..baru la ayu faham juga..sebelum ni , ayu pun tak berapa faham juga tajuk weaning ni...


ash : hehe..ur welcome ^_^

Ummu Raja said...

salam perkenalan, kita satu group masa SGM-8 tu, cuma sy tak aktif. anak dah 3, heheh..sibuk je kan.

ayu said...

ummu raja,

salam perkenalan..
rasa macam kenal je..hasni kan..^_^
selamat menyusukan anak

Ummu Raja said...

ya betul..saya ni baru belajar2 nak blogging. boleh kongsi2 ilmu ek.

ayu said...

hasni : insyaallah..kita sama2 belajar ye..ayu pun still lagi belajar..ilmu bf ni luas sebenarnya..tak jemu2 untuk belajar..nanti ayu follow blog hasni ye..^_^