click...click...

HITS

Followers

Sunday, November 07, 2010

TIPS UNTUK KEMPISKAN PERUT SELEPAS BERSALIN

Tips2 ini ayu perolehi hasil dari pembacaan ayu dari forum SUSUIBU.com .. ada tips2 yang dinyatakan di sini ayu pernah try n berkesan..nanti ayu berikan tips yang pernah ayu buat plak..HAPPY READING !!!!!
  1. Melangsingkan badan,cara paling mudah dan murah ialah:
    1-Dua biji lobak merah dipotong
    2-Sebiji mentimun segar,
    3-Sebiji limau nipis,
    Kemudian ketiga-tiga bahan ini dikisar dan diperah airnya untuk diminum.Amalkan dua kali sehari setiap pagi dan malam. Insyaallah badan akan beransur langsing dan menarik.

  2. minum air suam tak minum sejuk.

  3. elakkan mengambil mkanan yang bergoreng dan berlemak.

  4. minum jus pengaga tiap2 pagi.

  5. Bengkung 2x seminggu (malam sahaja) ---> selepas kembali bekerja.

  6. Untuk mengelakkan perut dari mengelembir (lurus ke ejanya)maka, boleh buat sits up sebanyak 50 - 100x waktu pagi2.

  7. minum air asam jawa (sederhana pekat) secawan sebelum sarapan benda lain.

  8. Pastu bersihkan perut dgn air suam untuk bukak liang2 roma dan sapukan campuran limau nipis dan kapur sireh. paling cantik kalau baru deliver (belum sampai 6 bln) sebab perut tengah lembut.

  9. makan yogurt 3 kali sehari.. pilih low fat yg kurang gula.... sekali makan, 1 bekas kecik yang biasa jual tu... sebab kata org dia bantu penghadaman (dan lain2 khasiat)... jangan lupa cari yang ada live culture atau kultur hidup.... yogurt ni boleh gak tampung keperluan kalsium utk ibu menyusu... so ok la kan... 2 dalam 1....

  10. kurangkan minum during eating and kalau minum make sure warm and plain water and minum sikit2 cos nanti lemak makanan susah hadam. after half hour baru minum byk.

  11. Sebenarnya hal2 pengempisan perut ini seelok-eloknya dibuat semasa dalam pantang. Barut perlu digunakan selama 44 hari atau sepanjang pantang terutama sebelum makan. Ini adalah kerana pada masa dalam pantang urat-urat semuanya kembang. Bila tak dijaga dengan baik semasa pantang, perut akan terus membuncit sebab urat2 x kecut dengan sempurna.

  12. cara paling best nak FIT kan perut, BELLY DANCING. sambil senaman boleh menghiburkan hati. buat la sendiri2 dlm bilik tidur or shower. hihihihi..kalau dibuat betul caranye, sakit2 pinggang pun boleh hilang.

  13. nak kempiskan perut paling sempoi dan menyeronokkan anda dan anak anda.sambil baring ,bengkok kan kaki ..letak anak kat kaki tu..pas tu angkkat kan baby tu pakai kaki sambil nyanyikan lagu tuk nenek kita"cuk² keduk keladi we² sape yang busuk anak mummy (nama) ni"...buat selalu confirm perut boleh flat...and enjoy...

  14. Selain daripada senaman tuk nenek kita tu.. boleh juga buat sebelum tidur....Untuk perut bahagian atas:-baring atas katil,bengkokkan lutut ,pastu angkat kepala dan badan selari/serentak setinggi yang boleh pastu tahan dalam kiraan 8..Ulang 8 kali 1 sesi .

    Untuk Perut bahagian bawah(area rahim)-ni yang paling susah lemaknya nak dibuang...baring kaki diluruskan pastu angkat kaki keatas(badan akan jadi bentuk L kalau di lihat dari tepi)...Ulang 10-20 kali satu sesi..Buat setiap hari sebelum tidur..Pasti perut kita flat walaupun berbadan gempal...Tujuan senaman ini untuk mengetatkan otot perut supaya perut tak melendut/mengeleber/berlipat...

    Selamat mencuba..Tak kuar duit and menjimatkan...cuma kalau terlebih vitamin M(malas) memang tak jadi..

  15. jagan mandi lepas mkn. nanti suhu badan sejuk and penghadaman kurang efectif.

  16. bagun pagi the first thing yang boleh buat ialah minum plain water. tak tau apa kebaikan tapi buat since ramai bagi that tip. mungkin so that body tak terkejut sgt kut. siap ader yg bagi tip minum b4 berus gigi.

  17. kunyah very slow. so badan tak penat nak process food yg besar2.

  18. this one sangat2 penting. pastikan makan at least 4 hrs b4 go to sleep. obvious reason is makanan tak sempat digest b4 that.

  19. jangan lupa plak untuk exercise. tak kira la apa2 pun..boleh juga berjogging di kala hujung minggu, berbasikal (tak kira kat dlm rumah atau di luar rumah), naik tangga turun tangga (pun dikira exercise juga) n pada yang surirumah tu, sibukkan diri anda dengan hal2 di rumah..pun dikira exercise juga...sapu sampah, mop lantai, bersihkan bilik air , bla..bla..bla..banyak kan kerja kat rumah..kalau hari2 buat, tu pun dikira exercise juga tu.. lagi best, senang tak payah keluar belanja untuk pergi gym ke apa ke..

  20. dan yang paling ayu suka ialah BREASTFEED BABY ^_^

16 comments:

alfa juliet said...

byk nya tips ayu..memang bf leh kurus bdn....sy dulu emmang risau la..tapi after bf anak pertama n kedua memang maintain je..tq bf

Cery said...

wahh..best tip ni..saya share kat blog ye

umialya said...

akak paling suker bab nyusukan bb.. yg lain tu, cuma 50% je tercapai.. he3

ashra said...

wahh..anak dua badan anak dara lagi..hehe.
tu la kan..bagus tips2 ni. esp bf kan baby.baby n kita pun sama2 dapat benefitnya.hehe

Cikgu ILi said...

Ayu, aku rasa faktif genetik pun penting.
Ko beruntung sebab ko ada genetik kurus drpd parents...bertuah..bertuah....

mamaiman said...

salam..
best tips kak ayu nie..
saya preggie 2nd baby..
nanti pas besalin leh la try..
hehe..

ayu said...

alfa : tips tu ayu dapat dari si.com, kumpul semua2 tips yang diberi oleh ibu2 yang lain..yup, bf memang bagi ayu cara yg agak berkesan...




cery : ye, silakan..



kak tini : hehe..tu tips2 yg tradisional pun ada...kena displinkan diri kalau betul2 nak buat kan..ayu pun suka tang bf baby tu..^_^



ash : anak dah dua la ash..hehe.. tak de la kadang2 tu penat pun memainkan peranan juga...hehe..



ili : ooo..ye ke..genetik pun main peranan gak ek..huhu..ikutkan family belah mak aku genetik diaorg besar2 juga ...



mamaiman : boleh la try nanti ye..selamat beramal

~ ms julie ~ said...

sungguh i jeles dgn kelangsinganmu itew :( jue ni ms pas bsalin dulu sempat BF muiz tu setakat 3months jerk.gara2 ibuku suruh campur FM.sedey banget..ku berazam insyaAllah ada rezki anak kedua nak full BF.tapi ms jue lepas misscarriage bln march lepas, kurus kejap.Oleh krn tension,asek mkn jerk.Akibatnya,naek mdadak..ni mau usaha turunkan berat :) thanks for the tip's :)

ummu said...

salam Ayu
wah banyaknya tips nya
tq Ayu
akak pun bolehlah amalkannya...

amirah said...

45 kg je ayuuuu??kurusnyaaa..bila nak dpt berat camtu? *berangan*

ayu said...

ms julie : tak pe, insyaallah ada rezeki utk fully bf anak kedua nanti ye...sama2 berusaha nanti...sambil2 tu boleh la cuba tips yg diberi ni..^_^



ummu : salam ummu, tips2 ni ayu kumpul dari SI.com..banyak tips2 yg ibu2 kat sana beri...so, ayu kumpul la..sebab mcm menarik kan..aahh.akak pun boleh juga try

ayu said...

ami : boleh je ami.caiyok..caiyok..

Iryani Noor said...

heheheh terima kasihkerana sudi berkongsi tips nie...

sedih bile tgk perut skrg.. kuss semangat.... hehehe =p

ayu said...

iryani : ur welcome..try la...mana tau lepas ni berkesan plak ke..^_^

kedaivitaminfatimah said...

tip yang menarik. :)

ayu said...

ur welcome