Followers

HITS

Monday, November 22, 2010

Macam mana nak transfer EBM ketika pantang??

jum kita cerita mengenai ebm stok pula..
sejak ayu menulis entri KENAPA PERLU SIMPAN STOK BANYAK2, ada beberapa kenalan baru yang bertanya macam mana ayu transfer EBM STOK tu dari TAIPING ke KL..
mula2 apa yang penting :
  • kena standby kan bekas dulu untuk letak ebm stok tu tadi..
  • boleh guna politstrin kotak ikan @ coleman box @ tong periuk nasi tu..
  • pastikan ais mencukupi (boleh beli kat 7E je..)
  • letak ais dulu kat dalam bekas tersebut..
  • taburkan garam sikit ke atas ais2 itu ..ais ni tujuannya untuk lambatkan suhu ais tu cair
  • kemudian boleh letak stok2 susu itu tadi..
  • selang selikan dengan ais yang ada..
  • make sure stok2 susu tersebut di kelilingi dengan ais ye..
  • lepas tu boleh tutup rapat2 bekas tersebut..
  • selamat untuk dibawa pulang ke rumah..
tips yang lain :
  • elok mulakan perjalanan seawal pagi yang boleh..
(macam taiping - KL dalam 3 -4 jam, so kalau bertolak dalam pukul 7 pagi, at least sampai KL pun tak la panas sangat)
  • ataupun mulakan perjalanan agak lewat petang sikit..
(yang ni kalau tak melibatkan baby bersama2..tak elok kan bawa baby baru2 lepas habis pantang ni berada di kawasan luar lagi2 time2 nak magrib & lalu di kawasan hutan (highway kan, hutan je la..)
  • kalau perjalanan tu memakan masa lebih dari 6 - 7 jam, boleh check tengok samada ais tu cair atau tak ...boleh isi ais kalau nampak macam nak cair..ais boleh beli kat kawasan R & R
  • YANG PENTING, STOK2 SUSU itu tadi berada di dalam keadaan BEKU ye kawan2 sekalian..kalau bawa yang cair, lain plak cara nak handlenya..
  • sebab tu pastikan STOK2 itu tidak berada di dalam keadaan cair ketika di dalam perjalanan n sampai ke destinasi..
UNTUK PANDUAN PENUH SERTA ILUSTRASI GAMBAR, (sebab ayu tak de snap gambar masa transfer EBM ke KL) meh la beramai2 klik kat sumber inspirasi ayu mengenai hal ini, iaitu tak lain tak bukan ialah blog FARAH - sarakids didalam entri beliau yang memindahkan stok2 susu beliau ketika di dalam pantang (baru je nak habis pantang puan farah kita ni)

3 comments:

yangyuyu said...

saya gunakan techni ice

KasehKu said...

Saya tag Ayu.
http://kasehku-hidupku.blogspot.com/2010/11/tag-istilah-bahasa-dengan-anak.html

ayu said...

ummi : kalau sikit ok la guna techni ice..tapi kalau banyak, aduhai...invest mahal la sikit kalau guna techni ice je..hehe


lynd : thanks dear...ayu dah jawab ye..