click...click...

HITS

Followers

Tuesday, November 30, 2010

~WEANING PROCESS - BABY LED WEANING~

  • Apabila kita sebut cerai susu, apakah perkara pertama yang bermain di fikiran anda?? Adakah cerai susu selepas habis tempoh penyusuan 2 tahun?? Apa yang diperolehi ketika menghadiri SGM baru2 ini, yang sebenarnya proses cerai susu ini berlaku apabila bayi sudah berumur 6 bulan lagi. Ini adalah kerana ketika itu proses pengenalan “eating skill” telah mula diperkenalkan kepada bayi. Proses untuk bercerai susu ini dilakukan sedikit demi sedikit apabila ibu mula memperkenalkan makanan mengikut PANDUAN PEMAKANAN YANG LENGKAP yang telah disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Keutamaan tetap juga diberikan kepada Penyusuan Susu Ibu walaupun sudah diperkenalkan dengan solid food. Ketika ini, baby akan diajar sedikit demi sedikit merasa pelbagai makanan dalam pelbagai tekstur dan bentuk..ada yang berbentuk bubur atau puri diblend halus, kemudian apabila baby menginjak umurnya, bubur akan diberi dalam bentuk blend kasar @ dilenyek2, ada makanan yang boleh dihisap, dipegang, digigit2 , dicarik2 dan sebangainya. Itu adalah proses pembelajaran baby dan akan meningkatkan perkembangan IQ mereka.
  • Apabila baby mula menginjak umurnya ke 1 tahun pula, makanan seimbang adalah menjadi KEUTAMAAN manakala Penyusuan Susu Ibu pula adalah pelengkap kepada makanan seimbang tersebut. Ini dinamakan proses cerai susu & bukan putus susu. Pastikan setiap hidangan makanan seimbang itu lengkap dengan segala protein, lemak, kalsium & juga tidak ketinggalan dengan jenis2 vitamin yang lain apabila diperkenalkan makanan seimbang kepada baby.
  • Menurut Puan Rita di dalam Segmen Chak  & juga hasil perbincangan yang telah dibentangkan pada SGM ahad lepas, terdapat beberapa kaedah @ teknik susu yang boleh diamalkan oleh ibu dimana ia memerlukan ibu itu mempunyai daya kreatifnya tersendiri :-
  • Tips yang paling penting sekali :
“don’t offer don’t refuse”
“jangan pelawa & jangan menolak”
  • Proses cerai susu seharusnya dilakukan secara berperingkat demi peringkat, sebagai contoh :
    1. minggu pertama -> kurangkan sessi penyusuan daripada 5 kali sehari ke 4 kali sehari
    2. minggu kedua -> kurangkan lagi sessi penyusuan daripada 4 kali sehari ke 3 kali
    3. sampai ke minggu2 seterusnya & ini akan menyebabkan proses cerai susu ini tidak akan berlaku secara mendadak
  • Apa yang penting, ibu jangan pula melakukan proses cerai susu ini secara sekaligus pada waktu siang & malam. Seharusnya buatlah satu2 dahulu, maknanya boleh kurangkan sessi penyusuan ketika hari siang dahulu kemudian yang terakhir barulah pula di waktu malam.
  • Cara yang lain pula, gantikan sessi penyusuan itu dengan kaedah yang lain. Sebagai contoh, sekiranya baby itu sudah mula makan, maka berilah makanan kegemaran mereka. Ataupun, ibu boleh masak makanan kegemaran mereka untuk menggantikan sessi penyusuan tersebut.
  • Tips yang lain pula adalah dengan cuba menangguhkan sessi penyusuan tersebut dengan mengajak baby anda bermain bersama @ sibukkan baby anda dengan pelbagai aktiviti sehingga mereka terlupa dengan sessi penyusuan tersebut.
  • Boleh juga menetapkan penyusuan bagi satu2 sessi sahaja @ mengurangkan waktu ketika tempoh penyusuan. Sebagai contoh, menyusu di malam hari sahaja, atau menyusu ketika hari cuti sahaja @ menyusu di dalam rumah sahaja.
  • Baby yang menyusu ni suka mengempeng kan, maka ada sesetengah baby ni merasakan apabila mereka sudah tidak menyusu lagi, maka ibu tidak akan menyayangi mereka lagi. Maka, dalam hal ni, gantikan dengan pelukan, ciuman setiap kali bersama anak, jadi mereka tahu walaupun mereka tidak menyusu lagi, ibu masih sayang lagi pada mereka. Anak yang menyusu ni sangat cerdik sebenarnya.
Menurut Puan Kamariah pula ,
  • Seharusnya Penyusuan Susu Ibu harus diteruskan sekiranya ada lagi keinginan antara ibu dan anak
  • Tidak seharusnya bergantung kepada tempoh waktu yang diberikan oleh orang lain
  • Keinginan citarasa untuk menyusu lahir daripada hati masing2 antara ibu dan anak & untuk menentukan bila mereka betul2 mahu putus susu itu adalah bergantung kepada KESEDIAAN IBU DAN ANAK ITU SENDIRI.
  • Ia boleh berlaku pada umur 2 tahun, 2 setengah tahun, 3 tahun malah kadang2 4 tahun pun masih ada.
  • Sebagai nota tambahan,
kawan2 boleh juga refer ke artikel yang dikeluarkan oleh babycenter yang
bertajuk,

Thursday, November 25, 2010

::Caj Rawatan DI Hospital Swasta Terlalu Mahal??::




Ramai akui bil rawatan, ubat hospital swasta mahal, melampau

KUALA LUMPUR: Orang ramai mengakui kadar caj rawatan dan ubat-ubatan yang dikenakan hospital swasta mahal, tidak munasabah dan melampau walaupun perkhidmatan yang diberikan tidak jauh berbeza dengan hospital kerajaan.

Ini berdasarkan pengalaman mereka selepas mendapatkan rawatan atau perkhidmatan kesihatan di hospital swasta dan menganggap tindakan operator hospital swasta itu membebankan pesakit.
Beberapa pembaca Berita Harian juga berpendapat ada hospital swasta mengambil kesempatan dengan mengeksploitasi jenama hospital dan doktor pakar yang bertugas di hospital berkenaan untuk mengenakan kadar caj yang tinggi kepada pesakit. Justeru, mereka meminta kerajaan mengambil tindakan tegas berhubung perkara ini, termasuk memantau dan mengawal kadar caj serta kos perubatan yang dikenakan hospital swasta kepada pesakit.

Seorang pembaca dalam komennya menerusi laman web Berita Harian Online (www.bharian.com.my) semalam, menggesa Kementerian Kesihatan memantau operator hospital swasta yang `menjaja status pakar dengan tujuan menarik pesakit mendapatkan rawatan dan dikenakan caj yang mahal.

Hospital swasta kerap menggunakan status pakar untuk menaikkan caj perubatan, walhal doktor yang merawat adalah doktor sambilan dari hospital kerajaan. Saya harap kerajaan benar-benar serius kerana orang ramai memilih hospital swasta bukan kerana mereka ada duit banyak, tetapi mahukan keselesaan, cepat dan perkhidmatan berkualiti, kata pembaca yang menggunakan nama Ali Abi Talib.

Doreyfien Yohanes pula menyokong jika kerajaan mengambil tindakan terhadap hospital swasta yang menjual ubat tidak diperlukan pesakit kerana ia menyebabkan kos yang perlu dibayar pesakit meningkat.
Pembaca yang menggelarkan dirinya Pak Cik Din pula berkata, kementerian perlu memantau
hospital swasta terutama pemberian ubat kerana pesakit biasanya tidak mengetahui jenis ubat yang mereka perlukan untuk rawatan penyakit yang dihidapi.

Apa yang diberi hospital itulah yang diambil. Harga ubat dan kos rawatan pun pesakit tidak tahu. Mereka terpaksa melunaskan bil yang dikenakan hospital swasta, katanya.

Sementara itu, tinjauan Berita Harian mendapati orang ramai berpendapat tidak semua pesakit mampu menampung caj hospital swasta, namun tidak mempunyai pilihan kerana tidak sanggup menunggu lama bagi mendapatkan rawatan di hospital kerajaan.

Mereka mendapatkan rawatan di hospital swasta kerana lebih mementingkan kualiti perkhidmatan berikutan sukar memperoleh perkhidmatan rawatan dalam kadar segera di hospital kerajaan.

Pesara, Murtapiah Ahmad Subari, 60, berkata beliau menghantar ahli keluarganya menjalani rawatan di hospital swasta kerana tidak mahu menunggu giliran terlalu lama di hospital kerajaan.

Tidak semua pesakit mampu menampung caj hospital swasta, namun mereka tidak mempunyai pilihan kerana tidak sanggup menunggu lama bagi mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, katanya.

Bagaimanapun, pekerja swasta, Mohd Hasrul Hamidan, 23, berpendapat tidak salah mendapatkan rawatan di hospital swasta jika mempunyai sumber kewangan atau berpendapatan tinggi.

Caj perkhidmatan rawatan di hospital swasta walaupun mahal tetapi setimpal dengan mutu rawatan yang diberikan. Persepsi gagal membayar caj yang dikenakan tidak wajar kerana pesakit dibenarkan berunding dan berhak mengemukakan pertanyaan mengenai jumlah yang dimaklumkan doktor sebelum menjalani rawatan di mana-mana hospital swasta, katanya.

Monday, November 22, 2010

Macam mana nak transfer EBM ketika pantang??

jum kita cerita mengenai ebm stok pula..
sejak ayu menulis entri KENAPA PERLU SIMPAN STOK BANYAK2, ada beberapa kenalan baru yang bertanya macam mana ayu transfer EBM STOK tu dari TAIPING ke KL..
mula2 apa yang penting :
  • kena standby kan bekas dulu untuk letak ebm stok tu tadi..
  • boleh guna politstrin kotak ikan @ coleman box @ tong periuk nasi tu..
  • pastikan ais mencukupi (boleh beli kat 7E je..)
  • letak ais dulu kat dalam bekas tersebut..
  • taburkan garam sikit ke atas ais2 itu ..ais ni tujuannya untuk lambatkan suhu ais tu cair
  • kemudian boleh letak stok2 susu itu tadi..
  • selang selikan dengan ais yang ada..
  • make sure stok2 susu tersebut di kelilingi dengan ais ye..
  • lepas tu boleh tutup rapat2 bekas tersebut..
  • selamat untuk dibawa pulang ke rumah..
tips yang lain :
  • elok mulakan perjalanan seawal pagi yang boleh..
(macam taiping - KL dalam 3 -4 jam, so kalau bertolak dalam pukul 7 pagi, at least sampai KL pun tak la panas sangat)
  • ataupun mulakan perjalanan agak lewat petang sikit..
(yang ni kalau tak melibatkan baby bersama2..tak elok kan bawa baby baru2 lepas habis pantang ni berada di kawasan luar lagi2 time2 nak magrib & lalu di kawasan hutan (highway kan, hutan je la..)
  • kalau perjalanan tu memakan masa lebih dari 6 - 7 jam, boleh check tengok samada ais tu cair atau tak ...boleh isi ais kalau nampak macam nak cair..ais boleh beli kat kawasan R & R
  • YANG PENTING, STOK2 SUSU itu tadi berada di dalam keadaan BEKU ye kawan2 sekalian..kalau bawa yang cair, lain plak cara nak handlenya..
  • sebab tu pastikan STOK2 itu tidak berada di dalam keadaan cair ketika di dalam perjalanan n sampai ke destinasi..
UNTUK PANDUAN PENUH SERTA ILUSTRASI GAMBAR, (sebab ayu tak de snap gambar masa transfer EBM ke KL) meh la beramai2 klik kat sumber inspirasi ayu mengenai hal ini, iaitu tak lain tak bukan ialah blog FARAH - sarakids didalam entri beliau yang memindahkan stok2 susu beliau ketika di dalam pantang (baru je nak habis pantang puan farah kita ni)

Sunday, November 07, 2010

TIPS UNTUK KEMPISKAN PERUT SELEPAS BERSALIN

Tips2 ini ayu perolehi hasil dari pembacaan ayu dari forum SUSUIBU.com .. ada tips2 yang dinyatakan di sini ayu pernah try n berkesan..nanti ayu berikan tips yang pernah ayu buat plak..HAPPY READING !!!!!
  1. Melangsingkan badan,cara paling mudah dan murah ialah:
    1-Dua biji lobak merah dipotong
    2-Sebiji mentimun segar,
    3-Sebiji limau nipis,
    Kemudian ketiga-tiga bahan ini dikisar dan diperah airnya untuk diminum.Amalkan dua kali sehari setiap pagi dan malam. Insyaallah badan akan beransur langsing dan menarik.

  2. minum air suam tak minum sejuk.

  3. elakkan mengambil mkanan yang bergoreng dan berlemak.

  4. minum jus pengaga tiap2 pagi.

  5. Bengkung 2x seminggu (malam sahaja) ---> selepas kembali bekerja.

  6. Untuk mengelakkan perut dari mengelembir (lurus ke ejanya)maka, boleh buat sits up sebanyak 50 - 100x waktu pagi2.

  7. minum air asam jawa (sederhana pekat) secawan sebelum sarapan benda lain.

  8. Pastu bersihkan perut dgn air suam untuk bukak liang2 roma dan sapukan campuran limau nipis dan kapur sireh. paling cantik kalau baru deliver (belum sampai 6 bln) sebab perut tengah lembut.

  9. makan yogurt 3 kali sehari.. pilih low fat yg kurang gula.... sekali makan, 1 bekas kecik yang biasa jual tu... sebab kata org dia bantu penghadaman (dan lain2 khasiat)... jangan lupa cari yang ada live culture atau kultur hidup.... yogurt ni boleh gak tampung keperluan kalsium utk ibu menyusu... so ok la kan... 2 dalam 1....

  10. kurangkan minum during eating and kalau minum make sure warm and plain water and minum sikit2 cos nanti lemak makanan susah hadam. after half hour baru minum byk.

  11. Sebenarnya hal2 pengempisan perut ini seelok-eloknya dibuat semasa dalam pantang. Barut perlu digunakan selama 44 hari atau sepanjang pantang terutama sebelum makan. Ini adalah kerana pada masa dalam pantang urat-urat semuanya kembang. Bila tak dijaga dengan baik semasa pantang, perut akan terus membuncit sebab urat2 x kecut dengan sempurna.

  12. cara paling best nak FIT kan perut, BELLY DANCING. sambil senaman boleh menghiburkan hati. buat la sendiri2 dlm bilik tidur or shower. hihihihi..kalau dibuat betul caranye, sakit2 pinggang pun boleh hilang.

  13. nak kempiskan perut paling sempoi dan menyeronokkan anda dan anak anda.sambil baring ,bengkok kan kaki ..letak anak kat kaki tu..pas tu angkkat kan baby tu pakai kaki sambil nyanyikan lagu tuk nenek kita"cuk² keduk keladi we² sape yang busuk anak mummy (nama) ni"...buat selalu confirm perut boleh flat...and enjoy...

  14. Selain daripada senaman tuk nenek kita tu.. boleh juga buat sebelum tidur....Untuk perut bahagian atas:-baring atas katil,bengkokkan lutut ,pastu angkat kepala dan badan selari/serentak setinggi yang boleh pastu tahan dalam kiraan 8..Ulang 8 kali 1 sesi .

    Untuk Perut bahagian bawah(area rahim)-ni yang paling susah lemaknya nak dibuang...baring kaki diluruskan pastu angkat kaki keatas(badan akan jadi bentuk L kalau di lihat dari tepi)...Ulang 10-20 kali satu sesi..Buat setiap hari sebelum tidur..Pasti perut kita flat walaupun berbadan gempal...Tujuan senaman ini untuk mengetatkan otot perut supaya perut tak melendut/mengeleber/berlipat...

    Selamat mencuba..Tak kuar duit and menjimatkan...cuma kalau terlebih vitamin M(malas) memang tak jadi..

  15. jagan mandi lepas mkn. nanti suhu badan sejuk and penghadaman kurang efectif.

  16. bagun pagi the first thing yang boleh buat ialah minum plain water. tak tau apa kebaikan tapi buat since ramai bagi that tip. mungkin so that body tak terkejut sgt kut. siap ader yg bagi tip minum b4 berus gigi.

  17. kunyah very slow. so badan tak penat nak process food yg besar2.

  18. this one sangat2 penting. pastikan makan at least 4 hrs b4 go to sleep. obvious reason is makanan tak sempat digest b4 that.

  19. jangan lupa plak untuk exercise. tak kira la apa2 pun..boleh juga berjogging di kala hujung minggu, berbasikal (tak kira kat dlm rumah atau di luar rumah), naik tangga turun tangga (pun dikira exercise juga) n pada yang surirumah tu, sibukkan diri anda dengan hal2 di rumah..pun dikira exercise juga...sapu sampah, mop lantai, bersihkan bilik air , bla..bla..bla..banyak kan kerja kat rumah..kalau hari2 buat, tu pun dikira exercise juga tu.. lagi best, senang tak payah keluar belanja untuk pergi gym ke apa ke..

  20. dan yang paling ayu suka ialah BREASTFEED BABY ^_^

Tuesday, November 02, 2010

::Isu Susu Kurang @ Tidak Cukup Susu::

Isu "susu kurang @ tidak cukup susu" adalah salah satu masalah yang sering ditimbulkan oleh para ibu apabila diajukan kenapa berhenti menyusu...Ibu akan mengatakan bahawa "stok susu tak cukup", "hasil bila pam terlalu sikit", "baby tak puas menyusu" serta alasan2 lain.. Sama ada tanggapan ini adalah betul atau salah, yang sebenarnya hal ini boleh kita atasi..Sebenarnya, apabila hal ni berlaku, kita boleh cuba mengkaji corak penyusuan ke atas bayi kita dengan melihat faktor2 di bawah:

  1. apakah yang anda faham mengenai Konsep Penyusuan Susu Ibu?

  2. Bagaimana konsep SUPPLY vs DEMAND dalam Konsep Penyusuan?

  3. adakah cara latching kita itu betul?

  4. adakah anda menyusu sekurang2nya 8-12 kali sehari ?

  5. adakah anda berada di dalam keadaan stress ketika pumping?

  6. adakah anda mengikuti jadual pam anda setiap hari?

  7. adakah anda mengandung?

  8. adakah anda mengamalkan makan pil2 perancang yang boleh menyebabkan susu kurang?

  9. bagaimanakah kualiti breastpump tersebut? lain orang lain hasilnya.

  10. apakah tips2 @ amalan2 yg ibu itu lakukan sebelum melakukan pemerahan?

  11. berapakah usia bayi pada waktu itu?

    Jawapan yg berbeza akan memberikan hasil yg berbeza...

  1. Merujuk kepada DUNIASUSUIBU.com, terdapat Pengertian Penyusuan Susu Ibu mengikut syarak..(sila terjah ke sana ye)

  2. Entri yang menarik dari farah - Sarakids - BAGAIMANA KONSEP SUPPLY & DEMAND DALAM PENYUSUAN . Kekerapan menyusu badan dan juga mengepam juga akan mempengaruhi pengeluaran susu ibu, sekaligus mempengaruhi juga banyak atau sedikitnya susu ibu. Dalam hal ini, kita akan gunakan ianya sebagai istilah selagi adanya DEMAND, maka adalah SUPPLY. Selagi ada yang mahu, selagi itula susu itu akan setiasa ada untuk dikeluar. Sekiranya ibu itu bekerjaya & jauh daripada anak (7-8 jam tidak bersama baby) maka kekerapan mengepam di pejabat amatlah digalakkan kerana ia akan memberi signal kepada badan dan otak untuk menghasilkan pengeluaran lebih banyak susu. Sebaiknya di rumah pula, lebihkan pada menyusu badan secara direct kepada baby kerana suction dari baby adalah yang PALING MUJARAB bagi penambahan susu ibu. lagi bagus dapat buat tandem nursing dimana sebelah menyusu n sebelah lagi pam. Lebih banyak susu dihasilkan sebab kedua2 belah breast akan lebih cepat kosong dan apabila kosong, maka susu akan produce lebih banyak susu.

  3. Jum kita kaji balik cara latching kita betul ke tidak , terjah ke TEKNIK LEKAPAN DAN PENYUSUAN SUSU IBU - dari kak nieza - momschoice

  4. Kenapa 8-12 kali?? sememangnya bayi yang menyusu badan memang kerap menyusu..ini adalah disebabkan susu ibu memang mudah dihadam, maka semakin banyak baby itu menyusu, sebenarnya lagi bagus utk pertumbuhbesarannya..macam mana kita nak tau baby kita cukup menyusu ke tidak?? sila la terjah ke PENYUSUAN SUSU IBU YANG BERKESAN

  5. Dinasihatkan supaya jauhi lah stress kerana stress akan menyebabkan hormon oksitosin terencat yang mana ia akan menyebabkan pemancutan susu juga akan terencat. Tip yang boleh dicuba adalah ketika di tempat kerja @ ketika mengepam susu, cuba bayangkan wajah anak @ pun lihat dulu gambar anak @ video anak melalui hp ke ...dipercayai ia juga dapat merangsang pengeluaran susu jika kita teringat pada anak. Sama juga sekiranya ibu itu juga sedang datang bulan (period). ada kawan ayu yang tiba2 sahaja susunya drop daripada 20oz sehari ke 12 oz sehari sedangkan baby beliau baru berusia 5 bulan lebih..tengok2 2-3 hari lepas tu beliau telah period..so, time period dinasihatkan makan minum makanan2 yang boleh menambahkan susu & sekiranya berpeluang, bolehlah makan pil2 kalsium atau sewaktu dengannya..yang penting, JANGAN PANIK. Seeloknya biarlah ibu itu berada di dalam keadaan tenang dahulu sebelum meneruskan sessi mengepam. (ayu tak period lagi, so tak boleh la nak cerita pengalaman ayu sendiri)

  6. Kalau anda seorang yang begitu berdisplin dalam mengikuti jadual pam di tempat kerja, maka seharusnya anda tidak lah begitu akan menghadapi masalah kekurangan susu ni..ini adalah kerana, badan anda dah begitu konsisten dengan jadual pam harian anda.. ayu bagi contoh rakan blogger ayu , INTAN AZMIRA yang mempunyai baby dah setahun lebih tapi masih lagi mampu produce susu sebanyak yang mungkin. malah kini, beliau juga dah mempunyai anak susuan. Sangat kagum dengan Intan kerana beliau sangat konsisten ikut jadual pam hariannya..

  7. Sekiranya anda hamil lagi dan masih lagi menyusu badan, memang ia adalah salah satu faktor yang menyebabkan susu itu berkurangan..namun, adalah ibu itu masih lagi boleh menyusu?? sila la terjah ke entri ini, MENYUSU BADAN KETIKA HAMIL, BOLEH KE TIDAK? - info yang dikongsi bersama oleh Hasmah

  8. Penggunaan pil perancang juga boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Tidak semua pil perancang yang boleh dimakan oleh ibu yang menyusu. Sila dapatkan khidmat nasihat daripada doktor sebelum anda makan ye..(yang ayu tau pil perancang yang sesuai dimakan oleh ibu yang menyusu adalah noriday sahaja)

  9. Alat untuk mengeluarkan susu ibu adalah breastpump. BP ni ada pelbagai jenis di mana ada yang mahal, ada yang murah, ada yang manual, ada yang bateri, ada yang electrik dan ada juga combination kesemuanya. Harganya juga berbeza2 bergantung kepada cara BP itu berfungsi. Setakat ini bagi ibu bekerjaya seperti ayu yang menyusukan anak ayu sepenuhnya, menggunakan brand Spectra 3 adalah yang paling best pernah dicuba. (ini bukan bertujuan untuk promote barang ye, sekadar contoh) Harganya juga tidaklah begitu mahal berbanding BP yang lain dan ia sangat2 la berbaloi. Ada juga yang sesuai memakai brand biasa seperti Pureen, Anakku etc. Namun, kalau ada ibu2 yang rajin , boleh la cuba TEKNIK MARMET..lagi la best sebab ia FREE dan menyenangkan..

  10. Ibu2 yang menyusu perlulah minum banyak air masak..lagi2 ketika di dalam pantang..boleh refer entri ayu mengenai ADAKAH PEMAKANAN SEMASA BERPANTANG PENGARUHI PENGELUARAN SUSU.. tidak lupa juga dengan usaha ibu2 untuk memakan makanan2 yang dapat MENAMBAHKAN SUSU BADAN.. 

  11. Baby baru lahir perutnya amatlah kecil. Boleh baca entri ANAK LAPAR, SUSU TIDAK CUKUP.(siap ada carta saiz perut baby lagi). Kekerapan menangis belum tentu sebab dia lapar. Boleh refer ke Entri AIR SUSU IBU - dari farah (sarakids).. Tapi jika baby yang growth spurt (beralih bulan) kadang-kala memerlukan susu yang banyak lebih dari biasa. (macam danial, walaupun dah berumur 1 tahun, permintaan dia terhadap susu ada kalanya memang tinggi ---> kalau duduk dengan babysitter laa, kalau duduk ngan mak ayu, tak la banyak sgt minum susu pun)

Sebenarnya, untuk bercakap dari segi teori memang mudah, namun dari segi praktis memang memerlukan ketabahan dan kecekalan naluri seorang ibu.Ibu yang menyusukan bayi memerlukan sokongan dari suami serta semua yg terlibat; dan paling penting berdoa dan bertawakkal moga Allah mudahkan.


Sebagai selingan bersama, marilah kita sama2 baca entri2 yang menarik ini :