Followers

HITS

Saturday, October 16, 2010

::TEKNIK PAM SUSU BADAN UNTK BANYAK HASIL ::

Font sizemelalui pembacaan ayu di Forum Susuibu.com & Ratuhati.com, ada 3 teknik pam yang boleh digunakan untuk meningkatkan pengeluaran susu iaitu :

  1. Tandem Nursing

  2. Power Pumping

  3. Intensive Pumping
Jum kita kaji teknik2 di atas secara lebih terperinci...


Tandem Nursing
Selalu yang kita sering dengar @ tahu mengenai Tandem Nursing ni membawa erti penyusuan dijalankan serentak. Maksudnya, jika seorang ibu itu mempunyai 2 orang anak yang masih lagi menyusukan anak, maka beliau telah mengamalkan tandem nursing . Boleh refer ke entry MILK FOR TWO - TANDEM NURSING - dari farah sarakids. Tetapi bagi ibu yang mempunyai seorang anak juga boleh membuat tandem nursing. Caranya ialah dengan menyusukan anak sebelah payudara manakala sebelah lagi mengepam..maka, cara ini juga dinamakan tandem nursing..mudah kan..amat sesuai dipraktiskan ketika dalam pantang & ketika susu tengah banyak..sayang kan kalau kita menyusu n sebelah lagi mengalir macam tu je..baik kita pam kan...




Power PumpingMelalui pembacaan ayu mengenai Power Pumping ni di SI.com, PP ni berkesan untuk ibu2 yang mempunyai masalah susu merudum dan juga untuk ibu2 yang nak menambahkan stok. Akan tetapi, janganlah terlalu bergantung sangat pada PP semata2 sahaja jika ada masalah susu merudum. Frekuensi mengepam perlu ditingkatkan sekurang2nya 1 sesi tambahan, contohnya pam di awal pagi, pam sambil menyusu (tandem nursing), bangun di tengah malam untuk mengepam dan sebagainya. Yang penting, direct breastfeeding jangan sekali2 tinggalkan. Pemakanan dan kesihatan perlu dijaga. Stress dan perkara2 yang akan mengganggu pengeluaran susu perlu dielakkan. Tingkatkan semula pengambilan milk boosters. Bagaimana caranya untuk melakukan Power Pumping ni?? sangat senang + mudah sahaja..



Double pump 20 minit - rehat 10 minit
double pump lagi 20 minit - rehat lagi 10 minit


atau

ada yang buat 10 minit pam 10 minit rehat


10 minit pam 10 minit rehat sampai la sejam


ikut kesesuaian diri anda la ye.. (macam ayu prefer lagi yang 20 minit tu)
Kesan daripada PP ni selalunya bukan dalam masa yang singkat...dicadangkan buat PP ni at least dalam seminggu 2-3 kali sahaja..boleh refer ke entry HYPERSTIMULATION & POWER PUMPING - dari hayatie..




Intensive Pumping


adalah satu kaedah dimana memerlukan pam setiap 2 jam sekali. teknik ni memerlukan seorang ibu itu berusaha keras sikit ..

4 comments:

umialya said...

masa Alya kecil dulu, akak bf bb smbil mengepam

krg ni, jgn dok hrp, ngan s3 pn dia jealous.. ditarik2nya tube getah

ayu said...

kak tini, ayu skrg ni buat PP je kak...tandem nursing ada gak buat, tapi bak kata akak la..dia suka gak tarik2 tube tu..huhu..

mia Abdul Rahman said...

Saya mia, nak tahu lebih banyak ttg teknik marmet ni.....mcm mane yer...?...utk pengetahuan, saya akan deliver bulan nov nanti.

ayu said...

mia...
salam mia,

di bawah ni ayu sertakan link yang pernah ayu buat mengenai teknik marmet ye..

happy reading..

http://ezurin.blogspot.com/2010/08/teknik-marmet-perah-dengan-menggunakan.html