Followers

HITS

Tuesday, October 05, 2010

~LET DOWN REFLEX : Masih Ada Lagikah??~

Pejam celik pejam celik dah hampir setahun dah ayu menyusukan danial... sejak balik dari cuti raya baru2 ni pengeluaran susu pun ada pasang surutnya..kejap2 macam ok & stabil macam biasa tapi, bila anak2 sakit n ayu sendiri jatuh sakit, pengeluaran susu plak macam tak ok sangat la...tapi still lagi mencukupi...sebabnya?? masih ada lagi stok2 susu yang ada..syukur..
cuma, bila anak makin meningkat umurnya, dah makin kurang la sikit dapat LDR ni.. Refer kepada blog noraherni dalam entry beliau yang bertajuk "TEKNIK MARMET", 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak. (Suka sangat time ni)

sejak dah tidak menggunakan pam ni, ye ayu sekarang ni menggunakan teknik marmet sepenuhnya , LDR memang senang sangat nak dapat compare bila menggunakan pam ni.. besar kemungkinan adalah disebabkan sentuhan "kulit ke kulit" maka, rangsangan untuk menghasilkan pengeluaran susu tu cepat sikit.... tapi, ayu tau bila makin baby kita meningkat usianya, makin kurang kita akan dapat LDR ni..(hasil dari pembacaan ayu laa..)

di sini ayu nak share 2 lagi entry yang boleh rakan2 baca mengenai LET DOWN REFLEX ,

16 comments:

umialya said...

skrg ni cuma 1 kali je LDR berbanding 2-3 kali sblm ni..

puterihannan said...

normal tak kalu kita rasa letdown reflex tu masa preggy (cuma susu tak kuar jek) sbb kengkadang tetiba terasa sst di dalam cik B nih, mcm rasa masa letdown reflex tuh...

amirah said...

ayu, nape dah tak guna pam?amie pernah cuba mermet tapi macam melecet la pulak, terus tak buat dah..

ayu said...

kak tini : sama la..susah juga nak dapat LDR ni lagi2 bila kita tengah rungsing @ stress kan benda2lain kan.. ayu plak selalu akan target nak capai LDR time perah kat ofis..dapat 1-2kali pun ok kan..



fatin : aku tak sure plak time preggy ni ada tak LDR tu..sbb yg tau time bf je...tu ko kena confirmkan balik dgr sesiapa yg arif lagi ye..

ayu said...

ami : masa cuti raya baru2 ni , ayu bawa balik avent manual je..tu pun kejap je pakai..mcm melecet je cik N kiri tu balik..udah lukaaa...last2 sepanjang cuti raya mmg perah ngan tangan je..balik raya pun mcm tu gak..try pam s3 plak, N kiri ni mmg sensitif sikit.. lgpun tah la..dah lama tinggalkan s3 jadi bila pam tu 10 minit pun dapat 1-2 oz je baik la ayu perah ngan tgn..10 minit tu kdg2 blh dpt 4 oz dah..huhu..tapi, serius rindu nak buat Power Pumping..

ibudhani said...

bnyk jg la ayu dpt walau guna tangan ye... leni pernah try tp lebey 10min (dlm 45min kot) dpt dlm 3oz (total both side) mgkin leni slh teknik kot....

yangyuyu said...

dlm pantang ni bila aku ldr, tak payah stimulate pun susu dah memancut2..

pastu kalau bby tgh hisap then dia lepaskan nipple, susu terus memancut kat muka bby..kesian baby kena ruam susu ko

ayu said...

leni : teknik marmet ni kena praktis selalu....bila once kita dah dpt tackle taktik ni, insyaallah senang & mudah sebenarnya..tapi, mula2 dulu ayu pun ambil masa juga leni..^_^

ayu said...

umi : yang sebenarnya time dlm pantang la "susu sgt2 MERIAH" .. lagi2 la kalau ko ada ambil apa2 supplement (mcm aku dulu makan supplement shaklee) mmg rasa bahagia je..wpn mula2 tu rimas gak sbb baju asyik basah je..tapi lepas tu apa lagi, pulun pam la utk simpan stok banyak2 kan... klu baby kena ruam susu tu , ko juz lap2kan ngan air suam ye.. ummi, kumpul stok banyak2 kay..^_^

ibudhani said...

tula bile leni perah guna tgn lambt hasilnye,,, leni pn mls la nk try lg...

ye la kalo dh selalu dh jd mudah la kan...

ayu said...

leni : betul tu..ayu setuju..kalau dah selalu buat mmg akan mudah..hehe

sarah said...

last week mimpi Uwais kembali menetek...rindunya saat2 itu.Sarah skrg bila pam dah x byk dpt LDR...selalu sekali pam 2-3x sekrg just sekali jer.

Huhu..aku dah x expert teknik marmet dah.sbb asyik berkepit ngan pam jer

KasehKu said...

LDR masih ada.
Dan masih seperti dulu sbbnya LDR sy mmg skli je dari dulu.
Tapi takut je untuk tunggu masa deoan.

Cikgu ILi said...

Ayu...dah semakin cantik blog ko..
Semoga semakin sihat Danial yang comel tu...

Zaidah said...

sejak adam semakin meningkat usianyer memang susah nak dapat LDR lagi2lah waktu rungsing...memang dapat skit aje..dapatlah 1 oz...sedih jugakkan...zai memang guna marmet...cuma sekarang nie susah skit sebab adam dah pandai menggetel n tak bagi kita marmet....mengamuk dia nanti...asyik nak bergantung aje..

ayu said...

sarah : thanks sudi jenguk blog ayu yeah..hehe..rasanya mimpi tu macam akan jadi kenyataan je..apa kata bagikan uwais adik..hehe.. bila dah guna pam, mmg perah ngan tangan pun dah makin kurang la kan..



lynd : ye ke lynd..tak pe, kita berusaha sikit2 dahulu ye..since baby kaseh pun masih kecil lagi kan..



ili : rindu ngan komen ko laaa..huhu..thanks my fren..


zaidah : betul la tu kan..bila baby makin meningkat usianya, LDR makin berkurang kan..zai pun guna marmet juga ye..hehe..boleh la geng ..^_^