Followers

HITS

Tuesday, October 12, 2010

::Kisah Penyusuan Meor Imran Danial - PART 1::

Setahun dah berlalu...rasanya macam segar lagi diingatan ketika bersalinkan danial setahun yang lepas...mujur la ketika mengandungkan danial , ayu telah mula menimba ilmu mengenai Penyusuan Susu Ibu (PSI) melalui forum Susuibu.com, menyertai kelas penyusuan susu ibu anjuran Susuibu.com dan juga melalui pengalaman kawan2 yang menyusukan anak...

ketika di labour room lagi, ayu telah menyusukan danial tak sampai sejam pun selepas danial lahir...(ni kira kes excited sgt2 la ni...ahakss) lepas tu dalam 3 hari pertama, mmg agak mencabar juga...lagi2 bila orang dok bertanya, ADA KE SUSU SELEPAS BERSALIN?? ye la, kita dah diberitahu susu yg ada ketika itu adalah KOLUSTRUM je...so, apa yang ayu buat, setiap kali orang tanya ada ke susu, ayu akan cakap, YE ADA...n bila orang tanya, kuatnya menyusu baby ni ----> ni kes bila tengok ayu menyusukan danial pada hari ke3 selang sejam-2jam sekali... ayu akan kata, baby yg menyusu badan mmg akan menyusu sekerap yang mungkin.. biasanya bila org bertanya ayu akan jawab je...haha..ni kes tak makan saman la katakan...

Dalam pantang plak, lagi la..pengalaman berpantang anak pertama, tu tak boleh makan..tu tak boleh minum..bla..bla..bla...so, apa yang ayu buat...sebelum bersalin lagi, cari dulu info2 yg berkaitan tentang makanan apakah yg boleh ayu makan ketika dalam pantang + menyusukan anak ni....dari situ bila mak @ org2 tua kata tak boleh minum air banyak2 nanti urat kembung + bla..bla..ayu akan kata balik, menyusu kena banyak minum air, kalau tak macam mana nak produce susu...so, utk berlaku adil, minum la sikit2 tapi kerap..ahakss...kena la jaga hati orang tua juga kan...


Alhamdulillah, walaupun danial dah diperkenalkan terlalu awal dengan penggunaan botol (korang jangan follow ye, kang berlakunya NIPPLE CONFUSION, susah plak nak handle nanti..) unless korang kena usaha lebih utk atasi prob tersebut..danial mula minum dalam botol pada hari ke5 kerana ketika itu en suami membawa danial ke hospital untuk buat check up jaundis.. so, ayu tak boleh keluar ikut sama...maka, en suami & ayah ayu la yg bawa danial ke sana..so, nak tak nak ayu pun perah la...masa tu ingat lagi...perah ngan tangan (tak tau pun itu TEKNIK MARMET masa tu) dapat la 1 oz..jenuh gak la..dah suruh en suami guna syringe @ sudu, tapi, dia tak mau...katanya takut leceh & susah...so, tak pe la..TAWAKAL je la bekalkan 1 oz susu yg diperah di dalam botol MAM.... sepanjang tempoh berpantang adalah waktu yang sangat menyeronokkan...seronok??? seronok dari segi memerah susu la...dari segi kebebasan, rasanya mmg tak seronok pun berpantang ni...tak tau la korang seronok ke idak...rasa bosan je.

BEGITU LA SERBA SEDIKIT KISAH PENYUSUAN AYU KETIKA DALAM PANTANG..AYU AKAN SAMBUNG LAGI KISAH PENYUSUAN AYU BILA KEMBALINYA MASUK BEKERJA.. ADA CABARAN2 YANG MENANTI AYU KETIKA ITU...

12 comments:

EIJAM'S FAMILY said...

ayu! pejam celik kejap jerk kan..tahniah awak berjaya susukan anak awk secara exclusive... bagus lah dah ajak anak awal guna botol xdeler masalah macam saya nie.. xtau nak buat macam mana cuti bersalin dah xlama lagi dah..skrg nie saya try kasi botol siang ari malam baru direct bf kat iman..tp kekadang tue ade jugak direct bf di siang ari..so far oklah nak jugak die minum.. walaupun die tau tue ukan neneng mama die..huhuh

Mrs.Eady said...

same la masih lagi terkenang2 mase bersalin hari tu...nurse kejut2 suh tgk anak ape tp mama dia bantai tido jekkk...hihihi...

amirah said...

dah setahun kan ayu..lagi setahun je lagi..amie harap kalau ada rezeki anak second.ahak..nak exclusive BF untk 6 mnths tu..untk Ahmad okla jugak walaupun ada top up dlm 10% sbb suffer sumbat

kuntumz said...

ayu, ni lah yg buat aku tak sabo2 nk peggy balik nii..aku nk merasa nikmat bagi BF kat anak sendiri..

Fara said...

comeiinyer..ku pon dah x sabar nk menambah..hehehh

ashra said...

tu la kan ayu..pengalaman anak pertama membawa kejayaan pada anak ke2.insyaallah,kita juga nak try yang terbaik tuk anak ke2 nanti.

mmg masa anak pertama dulu,macam2 dugaan,dgn ilmu penyusuan nye kurang,dgn pantang larang org tua2 lagi..dua2 mak asyik lak asyik suh tukar2 B je bila susukan anak.masa tu,dgn ilmu tak seberapa,ikut je la kan dorang.skang da tau da,bagi anak minum B smpi kosong baru boleh bagi sebelah kan.lagi cepat susu penuhkan.kalu asyik2 tukar B je setiap 5 min,mmg baby pun tak puas.btul tak ayu?

puterihannan said...

bravo ayu! bravo!!!

Zaidah said...

alhamdulillah dah setahun menyusukan danial....semoga berjaya proses penyusuan

Cikgu ILi said...

Ayu,
Happy Belated Birthday MID....
Dah besar dah dia..alhamdulillah dah sihat...
Kejap beno dah separuh dah tempoh penyusuan ko.

ayu said...

hi ayu: alhamdulillah, dah sthn pun..klu iman tak de apa2 prob, tak pe la guna botol..cuma kena pastikan time malam & hujung minggu fully direct bf la ye...





izwa : huhu..sama la izwa..still terbayang2kan lagi cerita sethn yg lepas...




ami : insyallah boleh punya ami..ami dah ada pengalaman yg pertama ni kan..hehe





jia : tunggu apa lagi jia, cepat2 la pregnant yg kedua plak..khairin pun dah besaw...insyaallah, ko pun boleh juga...ramai dah kawan2 kita yg arif ttg bf ni..




fara : thankss...cepat2 tambah lagi sorg ye..






ash : betul tu..jadikan kisah lama sbg pengajaran.. yg penting, skrg ni adalah masanya utk ash menggali ilmu ttg bf ni..ayu doakan ash berjaya ye...



zai; terima kasih...alhamdulillah..



ili : thanks dear...pejam celik pejam celik, dah setahun dah...

wannorashikin said...

Ayu,

Tahniah kerana berjaya menyusukan anak selama setahun. Insyallah lagi setahun je untuk meneruskan perjuangan.

Lagipun after setahun, susu bukan makanan utama bayi. Makanan yang seimbang dan makanan yang dimakan sekeluarga sudah boleh diberik kepada Danial. Cuma kurangkan penggunaan garam dan perasa.

Lagi elok masa Danial makan, kita pun makan sekali. Kiranya seperti makan sekeluarga.

ayu said...

wan : terima kasih diatas tips yang diberi oleh wan..ya ampun..maaf ye..tak perasan sgt komen ini..sampai lambat la ayu balas..