Followers

HITS

Thursday, October 21, 2010

~Barang Apa Yang Diperlukan Untuk Fully BF??~

So, untuk permulaan, barang2 yang asas yang perlu ada bagi ayu la kan ialah: 
  • Alat untuk mengepam @ Breastpump (BP) -----> kalau rasa macam nak beli BP ini macam mahal, so boleh la guna atau mencuba memerah dengan menggunakan tangan di mana ianya FREE ..cuma, memerlukan sedikit latihan untuk mencuba TEKNIK MARMET ni..Malah, kalau di dalam awal2 selepas bersalin, cara ini lagi berkesan daripada menggunakan BP..cuma lambat sikit la kan..Tetapi, kalau untuk ibu2 yang berkejaya & mahukan BP yang senang + mudah + cepat untuk mengepam, boleh lah mencuba BP samada menggunakan manual atau elektrik.. Perbezaan antara BP manual ialah kebanyakan BP manual ni hanya single sahaja , manakala BP yg menggunakan elektrik pula kebanyakannya adalah double pumping.. ada gak BP yang guna bateri pun ada..so, sila la GOOGLE untuk mencari ye..^_^
Contoh BP Manual & Elektrik : boleh la rujuk ke SINI ye.. Untuk pengetahuan, sekarang ni kat online ada juga yang menyediakan skim kutu untuk pembelian BP macam ayu dulu, memang beli SPECTRA 3 sekali ngan cooler bag + aksesori2 yang lain dengan Haza , boleh jenguk ke SRISURI atau mana2 ibu yang berminat dengan MEDELA FS secara kutu, boleh juga tanya pada aja dari MYBREASTPUMPSHOP

  • Alatan Untuk Menyimpan susu seperti botol susu, plastic liner @ bekas dadih ----> Boleh lihat di SRISURI @ SARAKIDS
Apa beza guna botol susu, plastic liner n bekas dadih???
  • Botol susu (yg ada BPA free) - blh guna selama 6 bulan, n kadang2 lebih pun ada sbb tengok kat botol tu ada tak bertukar warna ...klu bukan BPA free, tak silap 3 bulan je..klu pakai botol sahaja, memang makan space utk menyimpan di dalam freezer peti ais...boleh juga simpan ikut kuantiti baby minum, ada botol yg 4 oz n ada gak yg 5 oz..
  • Plastic liner - boleh guna sekali SAHAJA ye..so, lepas pakai, terus buang...bagusnya sebab boleh jimat ruang ketika menyimpan..& boleh juga simpan ikut kuantiti baby minum.. ada yg boleh simpan sampai 8 oz pun ada..
  • bekas dadih - boleh guna antara 3-4 kali sahaja...tak la begitu jimat space sangat...tapi , utk ibu2 yg baru bersalin mmg sesuai guna bekas dadih ni.. sebab selalunya baby tak la minum ebm banyak sangat ...kena try n error gak.. so, untuk permulaan, boleh simpan 2 oz - 2.5 oz ke dalam bekas dadih tu..
  • Dan yang ketiga adalah Cooler bag & Ice pack - guna ketika untuk menyimpan susu2 yang diperah ketika di pejabat..so, ketika travel balik dari ofis ke rumah boleh la guna cooler bag serta ice pack untuk membawa pulang susu2 yang telah diperah pada hari bekerja...senang cerita, meh la terjah kat SARAKIDS ni..ada macam2 pilihan..so, selamat survey yeah...

9 comments:

umialya said...

lengkap info ini..

mgkn ayu leh selitkan kebaikan setiap jenis2 peti ais cont peti 1 pintu, 2 pintu dsb bg memastikan penyimpanan EBM ditahap semaksimumnya.

Akak percaya ramai ibu muda diluar sana keliru tempoh penyimpan EBM.

nota: akak ni tukang nyibuk aje kan!!

ayu said...

terima kasih kak tini atas feedback akak...idea yg menarik dari akak..mmmm..mungkin ayu boleh buat entri mengenainya satu hari nanti..huhu...ayu sendiri ada satu lagi homework yg perlu digali..tapi tak pe...suka sgt HOMEWORK tu sbb mmg ada kena mengena pun ngan situasi ayu skrg ni...nanti, akak jgn lupa bg feedback gak ye...

akak tak nyibuk pun....ayu suka ngan komen2 akak..sangat membina.. terima kasih kak..^___^

Mrs.Eady said...

thanks for sharing this info..:D

ibudhani said...

ayu, leni nk tanye....

kalo botol bpa free tu dh btukar warna, warna dia jd ala2 kekuningan ke?

alfa juliet said...

paling suka tgk stok2 ebm org....naik semangat...take as a challenge

ayu said...

izwa : ur welcome dear..

leni : yup, selain tu, tulisan kat botol tu pun dah makin berkurang..ayu perasan antara 3 botol yg ayu pernah pakai iaitu MLO, bumble bee n safety plus, botol MLO yg cepat tul bertukar warna..mmg tak sampai 6 bln pun pakai..the best setakat ni bumble bee laa..


alfa juliet : tq..alhamdulillah, mudah2an usaha awak juga akan berjaya nanti ye..leh refer puan normy kita..^_^

ciare (^_^)v said...

very good info :) erm nak tanya, camana nak cairkan susu EBM ni? rendam dlm air panas ke? sorry, tgh study ni cara2 nak uruskan EBM

btw, i adik manikmanikruby. hehe

Ruby said...

salam ayu...

thanks sgt2..bguna sggh info ni..aku kalau ingat BF mesti ingat ko..hihi..

aku dh suruh adik aku rfer blog ko nih..

thanks again ya..ape2 xphm nnt aku tanya lg ye..

ayu said...

hi ciare : ada dua situasi skrg ni..kalau susu yg kita simpan dalam freezer n dah beku (mcm ais tau), boleh refer ke entry ni mcm mana nak cairkan susu susu beku..maaf ye, akak tak sempat nak buat entri tersebut..

http://sweetstory.yuitsumuni.com/2009/10/macam-mana-nak-cairkan-susu-beku/

tu blog kak fid selaku MBFPC (malaysian bf peer councelor) boleh juga refer kat dia kalau nak tanya apa2..

atau pun, kalau nak panaskan sahaja susu tu yg kita simpan di dlm peti ais juga tapi bukan kat dlm freezer, boleh refer plak kat sini..

http://www.sarakids.com/blog/?p=248

ni blog fara dari sarakids, salah seorang kaunselor laktasi..

selamat membaca ye..yg penting skrg ni, faham kan dulu konsep penyusuan tu mcm mana...boleh je taip kat google apa benda pasal penyusuan..ada byk sgt info blh dpt...



rubi : no problem...^_^