click...click...

HITS

Followers

Thursday, October 21, 2010

~Barang Apa Yang Diperlukan Untuk Fully BF??~

So, untuk permulaan, barang2 yang asas yang perlu ada bagi ayu la kan ialah: 
  • Alat untuk mengepam @ Breastpump (BP) -----> kalau rasa macam nak beli BP ini macam mahal, so boleh la guna atau mencuba memerah dengan menggunakan tangan di mana ianya FREE ..cuma, memerlukan sedikit latihan untuk mencuba TEKNIK MARMET ni..Malah, kalau di dalam awal2 selepas bersalin, cara ini lagi berkesan daripada menggunakan BP..cuma lambat sikit la kan..Tetapi, kalau untuk ibu2 yang berkejaya & mahukan BP yang senang + mudah + cepat untuk mengepam, boleh lah mencuba BP samada menggunakan manual atau elektrik.. Perbezaan antara BP manual ialah kebanyakan BP manual ni hanya single sahaja , manakala BP yg menggunakan elektrik pula kebanyakannya adalah double pumping.. ada gak BP yang guna bateri pun ada..so, sila la GOOGLE untuk mencari ye..^_^
Contoh BP Manual & Elektrik : boleh la rujuk ke SINI ye.. Untuk pengetahuan, sekarang ni kat online ada juga yang menyediakan skim kutu untuk pembelian BP macam ayu dulu, memang beli SPECTRA 3 sekali ngan cooler bag + aksesori2 yang lain dengan Haza , boleh jenguk ke SRISURI atau mana2 ibu yang berminat dengan MEDELA FS secara kutu, boleh juga tanya pada aja dari MYBREASTPUMPSHOP

  • Alatan Untuk Menyimpan susu seperti botol susu, plastic liner @ bekas dadih ----> Boleh lihat di SRISURI @ SARAKIDS
Apa beza guna botol susu, plastic liner n bekas dadih???
  • Botol susu (yg ada BPA free) - blh guna selama 6 bulan, n kadang2 lebih pun ada sbb tengok kat botol tu ada tak bertukar warna ...klu bukan BPA free, tak silap 3 bulan je..klu pakai botol sahaja, memang makan space utk menyimpan di dalam freezer peti ais...boleh juga simpan ikut kuantiti baby minum, ada botol yg 4 oz n ada gak yg 5 oz..
  • Plastic liner - boleh guna sekali SAHAJA ye..so, lepas pakai, terus buang...bagusnya sebab boleh jimat ruang ketika menyimpan..& boleh juga simpan ikut kuantiti baby minum.. ada yg boleh simpan sampai 8 oz pun ada..
  • bekas dadih - boleh guna antara 3-4 kali sahaja...tak la begitu jimat space sangat...tapi , utk ibu2 yg baru bersalin mmg sesuai guna bekas dadih ni.. sebab selalunya baby tak la minum ebm banyak sangat ...kena try n error gak.. so, untuk permulaan, boleh simpan 2 oz - 2.5 oz ke dalam bekas dadih tu..
  • Dan yang ketiga adalah Cooler bag & Ice pack - guna ketika untuk menyimpan susu2 yang diperah ketika di pejabat..so, ketika travel balik dari ofis ke rumah boleh la guna cooler bag serta ice pack untuk membawa pulang susu2 yang telah diperah pada hari bekerja...senang cerita, meh la terjah kat SARAKIDS ni..ada macam2 pilihan..so, selamat survey yeah...

Saturday, October 16, 2010

::TEKNIK PAM SUSU BADAN UNTK BANYAK HASIL ::

Font sizemelalui pembacaan ayu di Forum Susuibu.com & Ratuhati.com, ada 3 teknik pam yang boleh digunakan untuk meningkatkan pengeluaran susu iaitu :

  1. Tandem Nursing

  2. Power Pumping

  3. Intensive Pumping
Jum kita kaji teknik2 di atas secara lebih terperinci...


Tandem Nursing
Selalu yang kita sering dengar @ tahu mengenai Tandem Nursing ni membawa erti penyusuan dijalankan serentak. Maksudnya, jika seorang ibu itu mempunyai 2 orang anak yang masih lagi menyusukan anak, maka beliau telah mengamalkan tandem nursing . Boleh refer ke entry MILK FOR TWO - TANDEM NURSING - dari farah sarakids. Tetapi bagi ibu yang mempunyai seorang anak juga boleh membuat tandem nursing. Caranya ialah dengan menyusukan anak sebelah payudara manakala sebelah lagi mengepam..maka, cara ini juga dinamakan tandem nursing..mudah kan..amat sesuai dipraktiskan ketika dalam pantang & ketika susu tengah banyak..sayang kan kalau kita menyusu n sebelah lagi mengalir macam tu je..baik kita pam kan...




Power PumpingMelalui pembacaan ayu mengenai Power Pumping ni di SI.com, PP ni berkesan untuk ibu2 yang mempunyai masalah susu merudum dan juga untuk ibu2 yang nak menambahkan stok. Akan tetapi, janganlah terlalu bergantung sangat pada PP semata2 sahaja jika ada masalah susu merudum. Frekuensi mengepam perlu ditingkatkan sekurang2nya 1 sesi tambahan, contohnya pam di awal pagi, pam sambil menyusu (tandem nursing), bangun di tengah malam untuk mengepam dan sebagainya. Yang penting, direct breastfeeding jangan sekali2 tinggalkan. Pemakanan dan kesihatan perlu dijaga. Stress dan perkara2 yang akan mengganggu pengeluaran susu perlu dielakkan. Tingkatkan semula pengambilan milk boosters. Bagaimana caranya untuk melakukan Power Pumping ni?? sangat senang + mudah sahaja..



Double pump 20 minit - rehat 10 minit
double pump lagi 20 minit - rehat lagi 10 minit


atau

ada yang buat 10 minit pam 10 minit rehat


10 minit pam 10 minit rehat sampai la sejam


ikut kesesuaian diri anda la ye.. (macam ayu prefer lagi yang 20 minit tu)
Kesan daripada PP ni selalunya bukan dalam masa yang singkat...dicadangkan buat PP ni at least dalam seminggu 2-3 kali sahaja..boleh refer ke entry HYPERSTIMULATION & POWER PUMPING - dari hayatie..




Intensive Pumping


adalah satu kaedah dimana memerlukan pam setiap 2 jam sekali. teknik ni memerlukan seorang ibu itu berusaha keras sikit ..

Wednesday, October 13, 2010

:::Kisah Penyusuan Meor Imran Danial - Part 2:::

Sambung lagi Kisah Penyusuan Meor Imran Danial @ MID.

Berkat kesabaran & juga kenyakinan, habis je pantang ayu berjaya mengumpul banyak juga stok2 EBM… siap 2 kali trip hantar stok2 EBM dari Taiping ke KL.. Selepas itu, bermulalah episod “ Freezer tak muat” ..ye, disebabkan stok2 susu danial sangat2 la banyak sampai mmg tak muat dah letak bahan mentah dalam freezer..hampir 1-2 bulan juga la, kitaorg tapau makan @ kadang kala je baru keluar makan..tapi, ye la..baby kan, tak elok sangat bawa keluar.. 

Ketika itu, ayu dah start masuk bekerja..Jadual Pam ayu ketika itu adalah 5-6 kali sehari :


6 pagi, 9 pagi, 1 tghari , 4 ptg, 7 mlm & 10 mlm… tu tak masuk lagi kadang2 tu sedang elok2 je tidur, tiba2 B memberi signal @ membengkak…so, bangun la pergi pam… & tidak dinafikan ketika baru habis pantang hasil pengeluaran sehari SGT2 meriah..ayu berjaya dapat antara 30-36 oz sehari malah utk setiap sessi pula purata ayu boleh dapat antara 8-9 oz..paling banyak adalah 11-14 oz utk satu sessi…(uhhhh…really miss this moment) 

Apabila terjadinya sebegitu, membuatkan stok memang makin banyak…lagi2 ayu tak la hantar semua susu fresh…ada kala 5 botol fresh + 1 susu frozen, n ada juga 4 botol fresh + 2 susu frozen… Sampai la satu ketika, ayu memikirkan mau membeli Deep Freezer…akhirnya, awal bulan 2 ayu beli juga la deep freezer bila mengenangkan jangka hayat DF ni lagi lama berbanding Freezer 2 pintu..

Bila dah berada di dalam keadaan zon selesa (ye, rasa selesa sangat2 & rilek je) mula la, ayu telah skip 1-2 sessi pam…dari 3 kali pam kat ofis, telah bertukar ke 2 kali je… kat rumah plak , tak pam dah jam 7 malam tu..so, mmg pam sebelum tidur je.. tapi, alhamdulillah, hasil pengeluaran susu masih lagi mencukupi …masa tu walaupun dah skip 1-2 sessi pam, dalam sehari ayu boleh dapat antara 26-30 oz sehari.. Ia berterusan sehinggalah ayu berjaya melepasi STAGE PERTAMA ..

Ketika MID berusia 7 bulan, terjadi la satu peristiwa iaitu ayu telah mengalami KELUKAAN di Cik N…huhu…masa tu danial baru nak tumbuh gigi..suka betul menyusu sambil menarik2 & mengigit2 ni…sampai membuatkan ayu terpaksa “GANTUNG” Spectra 3 untk sementra waktu….ketika itu, nak tak nak memang terpaksa perah dengan tangan.. masa tu hasil pengeluaran memang DROP sungguh..daripada 7-8 oz untuk sekali sessi, terus drop ke 4-6 oz..malah, kadang2 tu maintain 4-5 oz je pun ada… Malah, danial plak sejak berlakunya kelukaan tu, danial makin kuat menyusu…mula2 ayu antar 6 botol x 4 oz still tak cukup juga…tu dah start solid food tu.. bila refer ngan kawan2 seangkatan yang lain, ada yg kata ia mungkin disebabkan GROWTH SPURTS.. yang menyebabkan permintaan danial meningkat walaupun dah start solid food..maka, ayu telah upkan 3 kali sessi makan danial di rumah pengasuh daripada 2 sessi..kadang2, kalau rajin, ayu suap juga danial makan time dinner..

Apabila memerah dengan menggunakan tangan ni, ada risikonya..yang ketara ialah tidak dapat mengosongkan sepenuhnya …maka, ia akan menyebabkan berlakunya BENGKAK SUSU.. Simptom yang dapat dikenalpasti ialah bahagian payudara berasa hangat, merah dan bengkak & ada kalanya susu tidak dapat mengalir @ keluar. Ada kalanya kemungkinan ia berpunca daripada ayu tidak dapat mengosongkan sepenuhnya payudara malah kadang2 telah abaikan @ skip jadual pam ketika hujung minggu…ye la, time hujung minggu ni klu dok kat rumah gagah gak la pam ikut jadual..tapi, kalau dah keluar berjalan2..mmmm…ada kala nya pam n ada kala nya tak pam jugaaaa… Sepanjang setahun menyusukan danial ni, rasanya bengkak susu ni dah 3 kali gak la ayu kena…ada sekali tu kena time bulan puasa..memang DUGAAN DI DALAM BULAN RAMADHAN...siap demam2 lagi..alahai…mmg sakit tak ingat laaaaa….itu adalah salah satu cabaran yang ayu hadapi ketika itu..Bila alami perkara2 sebegini (KELUKAAN DI NIPPLE & BENGKAK SUSU), cari penyelesaian dengan secepat yang mungkin…yang penting, jangan tangguh2..lagi2 bila kena bengkak susu..takut ia melarat sampai boleh jadi MASTITIS .. tu bahaya tu..

Sekarang ni, rasanya ayu nak aktif balik menggunakan Spectra 3..rindu rasanya akan pam kesayangan ni…baru2 ni try guna balik dapat la 9 oz utk satu sessi…tu pun sebab hampir seharian tidak pam (balik je dari tengok teater muzikal tu terus je pam, tu pun sebab dah rasa bengkak sangat2..) 2 hari ni pun, dah guna dah S3 kat ofis..hasil mcm perah ngan tangan gak…malah, sbb dah biasa perah ngan tangan, lepas je pam guna S3, mesti nak perah lagi guna tangan utk betul2 kosongkan Breast..

Maka, bermula la perjalanan yang seterusnya pula…ada 1 tahun lagi untuk ayu menamatkan misi penyusuan ini…sekarang ni, sedang Menggali ilmu tentang TEKNIK2 PAM DALAM MENGHASILKAN SUSU YANG BANYAK… gali + gali + gali lagi ye ayu…..

Memetik dari kata2 Puan Rita Rahayu (Pengasas MomsLittleOnes) didalam BUKU PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJAYA,


Tiada sebab untuk ibu2 bekerja memberhentikan penyusuan susu ibu setelah kembali bekerja. Sebenarnya, sudah ramai ibu2 bekerja yang berjaya dalam penyusuan di samping meneruskan kerjayanya. Ketahuilah bahawa apa yang betul seperti perahan, penyimpanan dan penyusuan perahan susu, perancangan yang rapi, sikongan keluarga terutamanya suami dan akhir sekali adalah latihan. Percayalah, bahawa ILMU , SOKONGAN dan LATIHAN adalah tiga perkara yang anda perlukan untuk memastikan penyusuan susu ibu yang berjaya!

Tuesday, October 12, 2010

::Kisah Penyusuan Meor Imran Danial - PART 1::

Setahun dah berlalu...rasanya macam segar lagi diingatan ketika bersalinkan danial setahun yang lepas...mujur la ketika mengandungkan danial , ayu telah mula menimba ilmu mengenai Penyusuan Susu Ibu (PSI) melalui forum Susuibu.com, menyertai kelas penyusuan susu ibu anjuran Susuibu.com dan juga melalui pengalaman kawan2 yang menyusukan anak...

ketika di labour room lagi, ayu telah menyusukan danial tak sampai sejam pun selepas danial lahir...(ni kira kes excited sgt2 la ni...ahakss) lepas tu dalam 3 hari pertama, mmg agak mencabar juga...lagi2 bila orang dok bertanya, ADA KE SUSU SELEPAS BERSALIN?? ye la, kita dah diberitahu susu yg ada ketika itu adalah KOLUSTRUM je...so, apa yang ayu buat, setiap kali orang tanya ada ke susu, ayu akan cakap, YE ADA...n bila orang tanya, kuatnya menyusu baby ni ----> ni kes bila tengok ayu menyusukan danial pada hari ke3 selang sejam-2jam sekali... ayu akan kata, baby yg menyusu badan mmg akan menyusu sekerap yang mungkin.. biasanya bila org bertanya ayu akan jawab je...haha..ni kes tak makan saman la katakan...

Dalam pantang plak, lagi la..pengalaman berpantang anak pertama, tu tak boleh makan..tu tak boleh minum..bla..bla..bla...so, apa yang ayu buat...sebelum bersalin lagi, cari dulu info2 yg berkaitan tentang makanan apakah yg boleh ayu makan ketika dalam pantang + menyusukan anak ni....dari situ bila mak @ org2 tua kata tak boleh minum air banyak2 nanti urat kembung + bla..bla..ayu akan kata balik, menyusu kena banyak minum air, kalau tak macam mana nak produce susu...so, utk berlaku adil, minum la sikit2 tapi kerap..ahakss...kena la jaga hati orang tua juga kan...


Alhamdulillah, walaupun danial dah diperkenalkan terlalu awal dengan penggunaan botol (korang jangan follow ye, kang berlakunya NIPPLE CONFUSION, susah plak nak handle nanti..) unless korang kena usaha lebih utk atasi prob tersebut..danial mula minum dalam botol pada hari ke5 kerana ketika itu en suami membawa danial ke hospital untuk buat check up jaundis.. so, ayu tak boleh keluar ikut sama...maka, en suami & ayah ayu la yg bawa danial ke sana..so, nak tak nak ayu pun perah la...masa tu ingat lagi...perah ngan tangan (tak tau pun itu TEKNIK MARMET masa tu) dapat la 1 oz..jenuh gak la..dah suruh en suami guna syringe @ sudu, tapi, dia tak mau...katanya takut leceh & susah...so, tak pe la..TAWAKAL je la bekalkan 1 oz susu yg diperah di dalam botol MAM.... sepanjang tempoh berpantang adalah waktu yang sangat menyeronokkan...seronok??? seronok dari segi memerah susu la...dari segi kebebasan, rasanya mmg tak seronok pun berpantang ni...tak tau la korang seronok ke idak...rasa bosan je.

BEGITU LA SERBA SEDIKIT KISAH PENYUSUAN AYU KETIKA DALAM PANTANG..AYU AKAN SAMBUNG LAGI KISAH PENYUSUAN AYU BILA KEMBALINYA MASUK BEKERJA.. ADA CABARAN2 YANG MENANTI AYU KETIKA ITU...

Tuesday, October 05, 2010

~LET DOWN REFLEX : Masih Ada Lagikah??~

Pejam celik pejam celik dah hampir setahun dah ayu menyusukan danial... sejak balik dari cuti raya baru2 ni pengeluaran susu pun ada pasang surutnya..kejap2 macam ok & stabil macam biasa tapi, bila anak2 sakit n ayu sendiri jatuh sakit, pengeluaran susu plak macam tak ok sangat la...tapi still lagi mencukupi...sebabnya?? masih ada lagi stok2 susu yang ada..syukur..
cuma, bila anak makin meningkat umurnya, dah makin kurang la sikit dapat LDR ni.. Refer kepada blog noraherni dalam entry beliau yang bertajuk "TEKNIK MARMET", 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak. (Suka sangat time ni)

sejak dah tidak menggunakan pam ni, ye ayu sekarang ni menggunakan teknik marmet sepenuhnya , LDR memang senang sangat nak dapat compare bila menggunakan pam ni.. besar kemungkinan adalah disebabkan sentuhan "kulit ke kulit" maka, rangsangan untuk menghasilkan pengeluaran susu tu cepat sikit.... tapi, ayu tau bila makin baby kita meningkat usianya, makin kurang kita akan dapat LDR ni..(hasil dari pembacaan ayu laa..)

di sini ayu nak share 2 lagi entry yang boleh rakan2 baca mengenai LET DOWN REFLEX ,