click...click...

HITS

Followers

Friday, August 13, 2010

Wanita Menyusukan Anak Berpuasa (Breastfeeding)

SUMBER : FIQHMEDIC

Soalan : Assalamu’alaikum, Saya nak bertanya tentang rukhsah untuk wanita berpuasa. Sesetengah orang seolah tidak bersetuju jika wanita yang menyusukan anak berbuka puasa kerana supply susu badan (yang diperah) tidak mencukupi untuk bayi kerana letih berpuasa.



Satu lagi, apakah yang dikatakan mudarat bagi wanita menyusukan anak ini? Adakah BP rendah, tak cukup susu, letih yg teramat, menggigil dikira sebagai mudarat yang membolehkan rukhsah? Adakah benar tindakan ibu-ibu ini dari segi hukum rukhsahnya?


Terima kasih.

Jawapan oleh Abul Harith:



Wassalam & terima kasih Team Ratuhati.com.

Mengenai rukhsah untuk wanita hamil yang menyusukan anak berbuka puasa, ianya telah pun jelas melalui hadith artikel di bawah.

Ia dibenarkan andai dikhuatiri kesihatan ibu dan bayi terjejas kerana itu. Dari pengamatan saya, terdapat beberapa keadaan di mana puasa memberi kesan kepada wanita tersebut.
  • Pertama ialah dehidrasi. Antara komplikasi utama yang membolehkan wanita menyusukan anak berbuka puasa adalah dehidrasi atau kekurangan air dalam badan. Tanda-tanda yang puan nyatakan seperti tekanan darah rendah, letih, menggigil, rasa loya, pening-pening dan rasa haus yang teruk adalah berpunca dari dehidrasi. Apabila terdapat gejala sebegini, maka dibenarkan berbuka.Kekurangan susu pula adalah akibat dari dehidrasi yang teruk. Namun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan puasa di bulan Ramadhan tidak membawa kepada dehidrasi kepada ibu yang menyusukan anak. Kecuali apabila si ibu kurang menitik beratkan amalan sahur dan tidak meminum air yang cukup dalam selang waktu yang lama sebelum berpuasa.
  • Kedua ialah si ibu pengidap diabetes. Puasa boleh menjadi risiko kepada golongan ini. Diabetes mellitus menyebabkan kandungan gula dalam darah tinggi (hypeglycemia) sehingga menyebabkan rasa haus yang teruk dan kehilangan air melalui kencing yang kerap. Ia akan membawa kepada dehidrasi seperti yang telah diterangkan. Maka diharuskan baginya berbuka.
  • Ketiga adalah ibu yang mengandung pada usia lewat. Golongan ini kebiasaannya dikaitkan dengan penyakit yang mungkin apabila usia telah meningkat. Masalah lain adalah ketidakseimbangan fungsi badan untuk mengawal glukos dalam darah. Ia akan membawa kepada haus dan lapar yang tiba-tiba (accelerated starvation).
  • Punca kurang susu ibu. Jika menurut kajian di atas, punca kekurangan susu tidak boleh dikaitkan sepenuhnya dengan puasa kecuali berlakunya dehidrasi. Dalam banyak keaadaan, kerisauan ibu yang takut letih & kekeringan susu menyebabkan mereka kurang menyusukan bayi mereka semasa puasa. Kurangnya rangsangan kepada payudara membawa kepada kurangnya susu.
Ini kerana konsep utama breastfeeding ini adalah demand and supply. Lagi banyak demand, lagi banyak supply yg dihasilkan. Badan kita memahami demand untuk menyusu ini bila bayi kerap menyusu (8-12 kali sehari semalam). Inilah satu-satunya cara secara fisiologi (fitrah fungsi badan) yang paling penting untuk memastikan penghasilan susu yang berterusan.
Di samping hormon prolaktin (berfungsi untuk membuat/menghasilkan susu) dan oksitosin (berfungsi untuk mengeluarkan susu dari payudara), terdapat satu lagi substance penting yang dinamakan Feedback Inhibitor of Lactation (FIL).

FIL adalah sejenis protein yg terdapat di dalam susu yg berkumpul di payudara ibu itu. Ia memberi negative feedback kepada proses penghasilan susu tu. Jika banyak susu tidak dikeluarkan dari payudara (sebab kurang penyusuan dari bayi/kurang diperah keluar), maka banyaklah FIL ini berkumpul dalam payudara. Level FIL yang tinggi ni akan memberi signal supaya kurang susu dihasilkan (negative feedback). Jika perkara ini dibiarkan berterusan, maka lama kelamaan payudara itu akan mengecil.

Sebaliknya, jika susu sentiasa dikeluarkan dari payudara (bayi kerap menyusu / kerap diperah keluar), maka kurang FIL dalam payudara. Level FIL yang rendah ini akan memberi signal supaya lebih banyak susu dihasilkan. Maka, penyusuan berterusan samada puasa ataupun tidak amat penting supaya payudara tidak terputus menghasilkan susu.
Kajian tentang puasa dan penyusuan susu ibu.Satu kajian dilakukan ke atas wanita Afrika berkenaan hubungan puasa dan breastfeeding mendapati isipadu susu yang dihasilkan tidak terjejas sewaktu puasa. Dan sebanyak 90% wanita Afrika yang hamil dan menyusu akan berpuasa semasa Ramadan. Kajian dari Universiti Colorado juga menegaskan puasa tidak memberi kesan kepada penghasilan susu dari segi isipadu dan kepekatannya.

“Metabolic consequences of fasting during Ramadan in pregnant and lactating women.”


“Effects of fasting, elevated plasma glucose and plasma insulin concentrations on milk secretion in women.”


Manakala, kajian oleh Universiti Ankara di Turki merumuskan bahawa kekurangan penghasilan susu dan kesan-kesan lain semasa puasa lebih merupakan kepercayaan tersendiri si ibu. Bimbingan agama dan teknikal amat diperlukan untuk membantu golongan ini.

“Fasting by breastfeeding mothers of infants is common during Ramadan, and rates are affected by beliefs of mothers on the effects of fasting on breastfeeding. We believe that child health care providers need to be knowledgeable about religious and cultural phenomena, study the effects of Ramadan fasting and form links with Islamic teachings to find religiously and culturally appropriate methods to combat the possible unfavourable effects for infants and children.”

Attitudes and practices of breastfeeding mothers regarding fasting in Ramadan.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11737021?dopt=Abstract

Syor mengikut rukhsah. Maka, dalam hal ini, rukhsah telah pun diberi. Tiada halangan untuk si ibu berbuka jika risau mudarat kepada dirinya dan bayinya. Jika dia berkeyakinan untuk terus berpuasa tanpa masalah, tiada halangan juga baginya. Isu ini sama seperti rukhsah yang diberikan kepada musafir yakni pemandu bas atau kereta. Tiada faedah baginya berpuasa andai puasa menyebabkannya letih sehingga membahayakan penumpang yang terdiri dari keluarganya yang tersayang.

Syor bagi ibu yang masih risaukan kesan menyusu tapi mahu berpuasa. Golongan ini boleh cuba kaedah breastpump pada sebelah malam dan menyimpan susu tersebut untuk keperluan bayi keesokan hari. Jika masih tidak mampu atau tidak mencukupi, berbuka puasa lebih baik untuknya.

Pandangan serong masyarakat terhadap golongan ibu yang berbuka kerana menyusu tidak dapat dielakkan kerana mereka kurang maklumat. Ia memerlukan masa untuk masyarakat diterangkan dan memahami isu ini. Adalah menjadi anjuran agama untuk si ibu menyusukan anaknya selama dua tahun, dan ia merupakan tugas mulia baginya.

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ
أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ} (14) سورة لقمان

“Dan kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukannya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-KU dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada-KU-lah kembalimu.”
WaLLAHu A’lam. Wassalam.

RENUNG2KAN, SELAMAT MENERUSKAN PENYUSUAN SUSU IBU SERTA SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA

18 comments:

amirah said...

thanks ayu for sharing the info..ayu mcmna?ok ke puasa?amie alhamdulillah, takat ni ok lagi

IbuHakimHaikal said...

Ayu...terima kasih atas perkongsian ni..ilmu yg sgt berguna.. ;)

mummy-aulia' said...

i like...
alhamdulillah, setakat ni susu masih macam biasa..mind setting tu penting..be positive

ayu said...

ami : alhamdulillah..ayu ok lagi, yang penting ketika berbuka + sahur, jaga pemakanan serta minum air suam banyak2 sikit... tak lupa juga ngan ice blended kurma ---> minum sebelum tidur..^__^ pengeluaran susu?? nampaknya makin stabil..dah macam bukan hari puasa pun ada...tapi, mmg kena extra perah la..sbb ayu guna tangan lagi..




hasmah : ur welcome dear...sharing is caring...



sue : alhamdulillah..betul..kena fikir positif kan ^_^

~n0rliza 0thman~ said...

terima kasih share.. nnti nk letak gak kat blog, boleh eh=D

buat ms ni masih ok..alhamdulillah tp pening mmg boleh thn gak teruknya. rasanya selagi ambil sahur masih boleh bertahan..hrp2 takdela ter skip sahur..konfem menggigil sepanjang hari

nape perah pakai tgn skrg?

Lady of Leisure said...

selamat berpuasa untuk ayu sekeluarga.. moga kita semua beroleh keberkatan dariNya..
:)

Mrs.Eady said...

ayu : thank's for sharing. izwa walaupun sahur mkn nasi + susu coklat + kurma tapi susu mcm tu jugak merudum teruk..

lately ni lagi dgn pening-pening2 nyer dgn migrain nyer..

ashra said...

thanks info ayu..da lama takder fb.hehe

ayu said...

liza : ur welcome, liza..boleh je, ayu pun share juga ngan rakan2 yg lain..minggu ni terpaksa guna tangan balik, sbb luka lagi cik N belah kiri ni..sampai berdarah..akibat danial yg sgt2 suka mengigit + menarik2 ketika menyusu.. guna gak avent manual, tapi mcm lambat je..last2, guna tangan balik...


lady : selamat berpuasa juga utk lady sekeluarga...



izwa : siannya izwa...tak pe la izwa, berdoa banyak2 supaya masalah izwa cepat selesai ye..mm, yg penting kita usahakan dulu..klu izwa rasa tak boleh juga, bolehlah berbuka ye...


ash : ur welcome...hehe..bila nak aktif balik fb ni..

Imaan09 said...

bestnyeee laa blog ayu ni..macam2 ada.. jenguk tu mmg jengukk tp klu tpaksa 'blog jogging' xdapek laa tinggal komen.. Shaklee dah test..so far ok!hehe..tq to ayu!

Pah Zarihan said...

thanks ayu..super great info!

Pah Zarihan said...

lupa nak ckp, mintak izin share kat blog jgk ekk...for future reference...
thank :)

ayu said...

lea : no problem, sharing is caring...semoga usaha lea akan terus dipermudahkan nanti...caiyok..caiyok...


pah zarihan : ur welcome...ok, boleh je...kita berkongsi beramai2 yeah ^_^

sarah said...

salam kenal ayu..

artikel yang bagus.. boleh saya copy paste keblog ya...
lagi satu saya add link blog ayu juga..

huda said...

salam..
baru terjumpa blog ni,menarik dgn info yg diberi.. tp camana ye dlm kes saya ni?mengandung n menyusu..terlalu la letih berposa di bulan ramadhan..

ayu said...

sarah : salam kenal sarah...terima kasih kerana sudi link ke blog sarah..


huda : pada pandangan ayu yg tak seberapa ni, kalau ianya nampak macam memudaratkan diri huda maka, dibenarkan berbuka & menggantikannya..tapi, sekiranya huda rasa ianya akan memudaratkan baby yg menyusu & baby di dalam kandungan, juga dibenarkan berbuka & kena ganti & bayar fidyah.. yg penting, huda cuba lah dulu setakat mana yang mampu..letih tu rasa semua org pun alami benda yang sama..mungkin huda blh tambahkan makan ketika berbuka + sblm tidur + sahur ..banyakkan mkn makanan yg dapat membekalkan tenaga cth macam kurma & oats.. harap dapat membantu ye..^_^

ibudhani said...

ayu, best nye blog ayu ni, semakin mantap dgn info BF!! alhamdulillah ms sy pose susu ok...yg penting kena sahur kan!!

ayu said...

ibudhani : thanksssss......alhamdulillah...