Followers

HITS

Thursday, August 19, 2010

:::SUSU FORMULA YANG TERBAIK UNTUK BAYI???:::


Salam,



tertarik baca thread REASONS WHY I HAD TO RESORT TO FORMULA yang terdapat di website MBFPC membuatkan ayu ingin share dengan rakan2 sekalian mengenai isu2 yang dihadapi oleh ibu2 muda sampai mereka terpaksa beri susu formula kepada anak2 mereka. antara isu yang sering dihadapi ialah :
  • susu tak cukup
  • menyusu badan sangat penat (kena mengempeng je --->nanti baby manja)
  • susu formula yang "MAHAL" lagi banyak khasiat
  • susah nak buat kerja2 lain di rumah kalau asyik melekat dengan baby je
  • nanti dah masuk kerja susah la nak pam2 ni
  • hadapi masalah kewangan nak beli breastpump @ alat2 menyusu (cooler bag & sebagainya)
  • iklan mengenai susu formula lagi hebat berbanding dengan susu badan
Bila baca plak komen2 dari ramai para ibu di Fan Page Pa & Ma ni mengenai SUSU FORMULA YANG TERBAIK DARI BAYI, tertarik dengan kata2 yang ditulis oleh 2 orang PC, iaitu Suhaili & Kak Zatul...antara kata2 yang menarik itu ialah :
Di negara pengeluar susu formula sendiri, susu formula tak dijual secara meluas macam di negara kita. Di negara itu sendiri, mereka tidak boleh mengiklankan susu formula secara KETERLALUAN seperti di negara kita. Di sana, kebanyakan ibu memberikan susu badan. Bukan seperti di negara kita ~ Suhaili
Sebahagian nutrien yang ada dalam susu ibu tetapi tidak dapat ditiru dan sudah tentu tiada dalam susu formula memandangkan ibu2 semua mencari susu apa yang terbaik untuk anak anda. Antaranya ialah :
1- Antibodi
2- Hormon
3- Anti Virus
4- Growth Factor (Faktor Pertumbuhan)
5- Enzim
6- Anti Parasit
7- Anti Alergi
dan banyak lagi. Dalam susu ibu ada lebih 400 nutrien dan akan bertambah jumlahnya bila kajian demi kajian dibuat. DHA, AA, Vitamin A, B, C, D, K, Protien, Lemak, Karbohidrat, Mineral, Air, Probiotic, Prebiotic dan lain2 semua ada dalam susu ibu ~ Kak Zatul Hijanah

15 comments:

~dYaHaHa~ said...

uwaaaaaaaaaaaaaaa......huk huk...

ashra said...

thanks for the info ayu..
thanks for sharing..

suka cara ayu..sbb mengalakkan penyusuan ibu tanpa mendowngrade kan ibu2 yang tak berjaya dalam penyusuan ibu..sebaliknya trus beri galakan.itu lebih baik sebenarnya. kalu terlalu mengkritik,org akan lagi tak tertarik nak membaca especially yang baru nak blaja bezakan susu formula n susu ibu.
lain ibu lain pengalaman..

lydzar said...

utk ibu-ibu yg mmg betul-betul terpaksa bg anak susu formula mcm tgh pregnen, ada masalah kesihatan, duduk terlalu jauh dgn anak atas sbb tertentu, mungkin boleh dimaafkan, kan :)

bagi saya, anak-anak kita masih perlukan khasiat dari susu walaupon apabila telah diweanoff dari susu badan

tp kalau yg awal2 sudah surrender, maka artikel ini mmg sgt bagus utk dorang baca sebagai pembakar semangat :)

amirah said...

walaupun penat moment yang terindah dalam sehari lepas kerja kan ayu..kita pun dapat rehat sekali sebenarnya bile BF..ahmad sekrang dh terer tarikkkk...lepas..fuhhh..pastu tangan kaki bersilat2..baby boy cenggitu ke agaknya..hihi..berusaha la, walaupun sikit bersyukur...ermm..susu formula mana yg best ek ayu, tak jawab pun?? --- soalan nak kena lepuk..hahaha

yangyuyu said...

betul ayu, kalau aku tgk desperate housewife, mmg wajib depa ni breastfeeding..fm hanya option jika betul2 bermasalah

fisa othman said...

saya vote BF!!..hehehe alhamdulillah la bila tengok irfan punya perkembangan & pembesaran..:D

ayu said...

dya : jgn sedih2 ye..insyaallah ada rezeki utk menyusukan anak ke2 dya nanti..gagal sekali bukan beerti gagal selama2nya... akak doakan utk dya ye..


ash : alhamdulillah ash...ayu sebenarnya dulu pernah gak rasa rendah diri yg teramat2 ketika anak pertama dulu...dikelilingi dgn rakan2 yg ada fully bf tapi diaorg pun tak kritik malah beri galakan..sebab tu ayu juga nak praktiskan benda ni pada rakan2 yang lain..sebenarnya benda ni berbalik pada niat + usaha kita..klu kita betul2 nak buat benda ni,kena la usaha lebih sikit kan ash ^_^




lydzar : ayu sokong sangat kata2 lydzar..sebenarnya penyusuan susu ibu ni klu boleh kita target mengikut kemampuan kita sendiri..ye, ada yg mampu sampai 2 thn n ada yg tidak..kita usaha dulu sampai mana yang mampu..maybe utk para ibu yg baru2 ni boleh target dulu bf 1 jam pertama slps lahir, lps tu fully bf semasa dlm pantang, lps tu 6 bln pertama , kemudian baru la 1 tahun & 2 thn.. sebab kita tak tau apa akan terjadi pada kita..mana tau tiba2 anak cukup2 1 thn dah pregnant ke..walaupun kita tau bf ketika pregnant mmg boleh cuma depend dgn keadaan mak tu sendiri kan.. yg sedihnya bila awal2 lagi diaorg tak nak menyusu..ye, mungkin kurang nya ilmu penyusuan..tapi tu la, maybe belum sampai seru lagi..^_^




ami : penat??heehehe..tu br sorang ami..kalau tambah lagi sorg..mm, mcm mana la kan...btw, mmg best bf ni...ami, try la bf sambil duduk (mcm pic yg ayu letak dlm entry bengkak susu tu....)

Hamzah Ian said...

nice

mummy-aulia' said...

huhu..malu plak ayu quote ayat su..
sbnrnya, ramai ibu2 yg mnyusu ni tak mengkritik/mendowngrade ibu yg fm kan anak dia.sebaliknya ramai yg kesal & x setuju dgn susu formula tu sendiri.tapi bila kita kondem susu dormula, ibu yg bg susu formula pun trasa.tu lah yang jadi salah faham tu.

su sgt2 percaya yg kalaulah susu formula ni tidak diiklankan secara besar-besaran kat malaysia, lebih ramai ibu akan berjaya breastfeed anak mereka..

ayu said...

umi : betul tu..aku pun setuju gak kata ko..kat sana mcm tak byk kan iklan2 ttg fm ni..sedangkan negara diaorg yg mengeluarkan susu2 formula ni..layan gak desperate housewife ^__^


kak fisa : betul..ayu pun sokong..mcm anak sulung & yg kedua mmg ada perbezaan sikit dari segi kesihatan + perkembangan diaorg.. hariz dulu wpn mix fm + bf time mlm, sering sakit hampir tiap2 bulan..compare ngan danial yg alhamdulillah 6 bln pertama tu mmg jarang sakit..


hamzah : TQVM ^___^


mummy aulia : ya ampun..tu kata2 su ke..hehe..sori tau...tak minta izin pun..^_^ suka gak kdg2 buka website MBFPC so, bila ada benda yg rasa menarik je, mesti nak share..hehe...sbrnnya nak update blog je..^_^ tapi, betul kata2 su tu..ada sesetengah ibu mmg cepat terasa mengenai pemberian susu FM bila mereka dikritik..ayu pun mula2dulu panas gak, tapi fikir2 balik buat apa nak terasa kan, lagi baik cari ilmu ttg PSI ni mcm mana nak jayakannya..alhamdulillah, seruan tu sampai & masih bertahan hingga ke hari ini... cuma tak berapa suka la bila kdg2 tu org kata siapa yg beri susu fm ni adalah anak susuan lembu..tah la..rasa mcm tak sesuai plak..tak perlu kata apa2 lagi bagus..

Nik Ha said...

Ayu, nak share kat fb ye

halimatun saadiah said...

kan bagus kalau buat iklan tentang kelebihan susuibu dari iklan susu formula..salah 1 langkah gak tu nak menggalakkan ibu menyusu..walaupun atun campur gak ngan FM,tapi perkembangan Alya n husna memang berbeza..alya lebih cepat catch up apa yang diajar..

ayu said...

kak nik : silakan^_^


atun : sokong sgt..bila la hasrat tu akan tercapai kan..

ashra said...

kalu swasta boleh iklan kan susu formula besar2an..patutnya kerajaan pun kena gtu,iklankan bf macam digalakkan kat hospital rakan bayi..

emm..kerajaan patut pk kan..kalu iklan budi bahasa boleh,takan penyusuan ibu tak le kan ayu...

ayu said...

ash : sebenarnya isu ni ada diaorg bincangkan tapi sbb ayu bukan PC, so tak berapa dapat tahu sangat.. tapi kan ash, skrg ni dah ada dah sikit2 diaorg buat iklan susuibu ni..dlm tv dulu ada gak puan rita keluar dalam iklan huggies(klu tak silap laa), n dalam media yg banyak..lagi2 media penerbitan (surat khabar + majalah)