click...click...

HITS

Followers

Thursday, August 26, 2010

:::SOLAT SAMBIL DUKUNG BABY:::

CARA MENGENDONG BAYI KETIKA SOLAT
  • adalah baik sebelum itu, bayi yang mahu dikendong terlebih dahulu dibersihkan daripada segala najis (maknanya, tukarkan dahulu dengan lampin @ pampers yang bersih)
  • memulakan niat solat seperti biasa sambil mengendong bayi
  • tangan tidak perlu diangkat ketika takbir dah tidak perlu diletakkan di atas dada, kerana hukum mengangkat tangan dan meletakkannya di atas dada hanyalah sunat
  • bacalah apa sahaja yang perlu dibaca dalam keadaan berdiri
  • lalu rukuk dengan tangan memegang erat bayi tersebut, tidak perlu meletakkan tangan di atas lutut kalau tidak dapat melakukannya
  • semasa mahu sujud, letakkan bayi itu dan kemudian dikendong kembali apabila mahu bangkit ke rakaat seterusnya
  • laksanakan seperti itu hingga solat selesai

17 comments:

Imaan09 said...

thanks ayu..first time tau dengar ni..bagus laa..sbb imaan dh 2x dah terlentang btul2 depan lea tgh solat, pastu biar je laa sbb tgh solat..siannyaa la.tu laa akibatnya klu ibunya kurang ilmu..hehe..

Liza said...

Bagusnya info ni. Liza baru tahu...Thanks ya!

ayu said...

lea : ur welcome..ye, sangat sesuai dipraktiskan kalau keadaan terdesak.. ^_^




liza : ur welcome..info utk dikongsi bersama..

kuntumz said...

ayu, good info..aku tak penah tau pun info nii...
aah mmg ssh toi nk semayg klo baby meragam..mcm anak aku mmg boleh ikut semayang sblh kita bagikan jer sejadah...dia dok main kat area tu jer tpi klo lama2 mmg dia bosan tu yg dia dok kaco aku tu...selak2 telekung lah, aku sujud dia dok capuk belakng aku lah..emm mcm2...

nti nk cuba praktik cara ni plak...

~ As ~ said...

salam singgah, bagus btl info ni...sangat berguna

lydzar said...

good artikel siap dengan gambar :)

kemma said...

tq ayu..x pnh tau pon.sblm ni klo soalt ammar merengek sure benti solat..n pujuk dlu..klo nangis gak ignore je n truskan semayang.nnt boleh la praktik camni..tapi takut plak jd kebiasaan asal solat je dia nak kita dukung..tp ni mmg infi yg sgt bagus..tq ayu

ashra said...

pernah dgr tapi,baru tau caranya..thanks ayu.emm,ni nak kena latih gak ni kan.sok anak da dua,sorang tah ke mana,sorang lagi menanges nak dukung.keke.

mmg pun,kalu ada anak,duk umah sorang2,mmg tak tenteram nak solat.cam kita,aleesya da besar ni,mmg lepaskan die dlm bilik solat.kdg2 die main sendiri,kdg tu berguling atas sejadah..so,sabar la menunggu die beredar.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

bagus info ni ayu. mmg dah tahu dulu, tapi masih tak praktikkan. lepas ni boleh praktikkan. hijaz ni pulak jenis melekat je

a.z.n.e.e said...

masa keje kat UIA dulu... selalu je tgk aksi gini... sgt syahdu bla tgk...

ayu said...

jia : try la jia..mudah2an ia akan menyenangkan ko ketika solat nanti..




as : terima kasih sudi singgah..



lydzar : info utk dikongsi bersama2..



kemma : ur welcome.....mungkin boleh dilakukan ketika betul2 berada di dalam keadaan terdesak ke..betul tu, ayu pun mcm tak nak praktis sgt ..bila keadaan danial yg nak melekat @ mengamuk @ menangis je baru ayu buat...



ash : betul tu ash...mmg kalau dah ada anak 2 nanti, agak kelam kabut sikit..lagi2 kalau anak sulung nak kacau adik dia ke...




fiza : try la fiza...danial suka kalau dukung sambil solat ni...mungkin dia ingat ayu tgh main2 kut..^_^


jonny : kalau kat negara2 arab, org2 arab sana mmg selalu solat sambil dukung bayi ni...

Ammi Sara said...

ayu, sara biasa buat mcm ni, my boys semua clingy..bila baba depa ada kt umah kita nk solat berjemaah, ada kala boys nk cling kita dukung jela..

sara pun teringn nk gi masjid buat terawikh, tp suami kata tak apa, lgpun solat sunat tu je kan, even tho yg wajib pun kita x wajib buat kat masji, InsyAllah pahala kita menredhakan suami ke masjid dan menjaga anak kita di rumah..

tp yelah kan kadang2 nak gi seronok ramai2 berjemaah camtu, cuma mcm sara waidi tu kang nangis, ganggu org solat..dia tu x biasa dgn org lain (sama je all my boys camtu) hehe..
eh pjg lak komen ku ;p ;)

amirah said...

aah kan ayu..teringin nak terawih kat masjid..tapi tak dapat lagi..solat sambil dukung mmng dh belajar dulu tp amie pun blum pernah buat lagi...

ayu said...

sara : hehe..tak pe, lagi panjang lagi best..dapat berkongsi cerita plak..

suami ayu pun cakap mcm tu juga.. katanya kalau pergi pun, & anak menganggu jemaah lain pun tak elok juga kan..tak pe la, bersabar je la..mungkin tunggu budak2 ni besar sikit ke..danial so far kalau ayu singgah mana2 g mall n time solat tu, tgk la...selalu dia ok je ngan sapa2 pun...(ni dulu masa tak belajar lg ttg solat sambil dukung baby), la ni dah tau dapat la memudahkan lagi solat kita..



ami : ami, klu ahmad ok tak pe ami.. danial klu mood dia ok ayu mmg tak buat pun..cuma bila datang mood merengek2 dia..mmm, nak melekat je..time tu la baru buat..

Adlina Husaini said...

eh tak sangka boleh camtu..lepas ni boleh dipraktiskan
tima kasih yer

ibudhani said...

insyaallah kalo terpaksa bole dipraktikkan....

ayu, leni penah tgh solat dh nk bg salam , dhani cungkil2 mulut nk masuk jari....alih2 leni terketawa...xthn dgn aksi dia tu...

ayu said...

adila husaini : boleh praktis dulu kalau rasa tidak yakin..

leni : betul tu.. kalau agak2 terpaksa maka boleh la cuba... ayu pun tak nak jadikan ianya sbg kebiasaan nnt kita gak yg susah..