click...click...

HITS

Followers

Wednesday, August 04, 2010

Kenapa Statistik Ibu Menyusukan Bayi Tidak Meningkat Begitu Banyak???


Merujuk kepada entry SUSU IBU TIDAK DIHARGAI, satu kajian telah dibuat sehingga ke bulan Julai tahun ni, didapati rekod budaya Penyusuan Susu Ibu mencatatkan hanya 14% bagi kaum ibu di Wilayah Persekutuan yang memberi susu badan kepada bayi mereka dalam tempoh 6 bulan pertama kelahiran. Walaupun ia meningkat berbanding 12% pada tahun 2007, 2008 dan 2009, namun ia tetap masih belum boleh dibanggakan.

Agak pelik + hairan la juga kan..kalau la kita lihat di Forum SusuIbu.com, jumlah ahli baru boleh dikatakan makin ramai..malah, kalau pergi ke SGM pun, dapat jumpa ramai ibu2 baru yang menyusukan bayi mereka..Namun, kenapa ye masih lagi tidak meningkat banyak????
Sekiranya anda semua membaca surat khabar utusan semalam ye, sebenarnya ada lagi artikel mengenai Penyusuan Susu Ibu ni, yang bertajuk " Khasiat Susu Ibu". ayu cuba buat kesimpulan hasil pembacaan ayu ye.

Menurut Bekas Ketua Jururawat Hospital Pusrawi yang juga ahli Persatuan Penasihat Penyusuan Ibu Malaysia (PPIM), Marjinah Badli berkata, perkataan Breast yang diambil daripada ayat Breast Feeding atau Penyusuan Badan dalam bahasa Melayunya itu sendiri membawa maksud penting bagi setiap huruf...
  • B - Bounding (pengikatan) ~ yang bermaksud detik penyusuan badan ibu mampu merapatkan hubungan ibu dan anak
  • R - Reliable (Boleh dipercayai) ~ iaitu susu ibu terbukti makanan bayi yang boleh dipercayai utk kesihatannya
  • E - Ekonomic (Ekonomi) ~ kerana ianya percuma dan menjimatkan bajet pembelian susu tepung yang mana jika dikira, belanja seseorang ibu bapa untuk membeli susu tepung dan kelengkapan makanan bayi selama enam bulan bersamaan dengan yuran setahun universiti.
  • A - Acceptable (Boleh Diterima) ~ kerana rasanya mampu diterima bayi
  • S - Sensitive (Sensitif) ~ yang bermaksud bayi akan bertindak balas menerima semua khasiat makanan dalam tubuh ibu melalui susu badan
  • T - Temperature (Suhu) ~ suhunya tidak panas atau sejuk yang sesuai untuk bayi
Penyusuan Susu Badan yang diberikan oleh ibu mampu :
  • membuatkan sistem imunisasi badan bayi kuat
  • kurang medapat serangan penyakit
  • lebih bijak
  • gigi terbentuk cantik dan membantu menyediakan gusi untuk menerima 32 batang gigi apabila dewasa
Manakala, bagi ibu pula , melalui Penyusuan Susu Badan dapat :
  • mengurangkan pendarahan selepas bersalin
  • membantu mengecutkan rahim dengan lebih cepat
  • mengurangkan lemak yang terkumpul
  • membantu ibu mengembalikan berat badan asal dan kelihatan ramping
Banyak kan khasiat Susu Ibu ni..bukan sahaja untuk bayi, malah untuk ibu pun ada.. Namun, kenapa ye masih ramai lagi yang tidak menyedarinya?? adakah disebabkan kita selalu didedahkan dengan iklan susu formula di TV atau di pasaran?? atau , masih beranggapan susu badan ni hanya untuk suri rumah sahaja dan bukan untuk ibu yang berkejaya?? apa kata anda semua?

10 comments:

kuntumz said...

mgkin kurangnya pendedahan dan info..mcm aku dulu, mmg teramat2 lah kurang info pasai BF nii..ingtkan lahir2 aku akan ada susu yg byk mcm2 org lain..tpi lain plak jadiknya...

ayu said...

jia : mungkin juga...aku dulu pun mcm tu juga ...kurang ilmu bf ketika anak pertama...

aini aziz said...

sikap malas masih ade dlm segelintir ibu..bende nie leceh..sbb utama mmg tak ade ilmu dan pendedahan ttg isu penyusuan..skrg misi pc adalah memberi info dan pejaran kepada mereka yg memerlukan disamping suara motivasi yg buat mereka maintain rajin dan kuat semangat..hehehe

ayu said...

betul tu normy..aku sokong kata2 ko...weh..cepat la buat sgm..^_^

kemma said...

sy pon rse camtu..kurang info..sy pon menghadapi masalh yg sma x tau bf wpon susu byk..

ayu said...

kemma: skrg dah fully bf kan...harap2 kita sama2 berjaya ye nanti..

ibudhani said...

ayu,,, sy pn pelik n heran...rse nye ramai dh ibu2 yg BF anak nye....kt mane2 sy g mesti trjumpe jgk ibu2 yg seangkatan....

xpenah lak sy isi borang ape2 or bancian ibu2 yg nyusukan anak...ayu penah?

ayu said...

ibudhani : tu laaa...hairan juga..rasa mcm kat kl ni macam dah ramai sangat yg ibu2 yg bf anak diaorg...ayu tak pernah plak isi borang bancian tu..hehe..tak tau la mana diaorg buat statistik tu..^_^

Anonymous said...

sebenarnya, data tu dtg dari klinik2 kerajaan di mana ibu2 yg dtg klinik bwk baby akan di tanya s/ada mereka BF exclusive atau tidak...kl dah campur susu formula sekali pun xkan dikira sbg exclusive dah...begitu jugk if ada bg air masak kt baby yg umur 6 bulan ke bawah....

ayu said...

anon : itu adalah artikel yang ayu peroleh daripada surat khabar pada bulan 8 , 2010..