click...click...

HITS

Followers

Tuesday, July 20, 2010

Nursing in Public.....Bolehkah????


TIPS MENGGUNAKAN "NURSING COVER"
  • cari tempat duduk yang selesa untuk memangku baby agar baby dapat menyusu dengan selesa
  • memakai nursing cover, sambil2 tu pastikan baju belakang juga tidak terangkat ye (digalakkan memakai baju berbutang di hadapan)
  • angkat sedikit baju dan betulkan posisi anak menyusu
  • mulakan penyusuan secara bersahaja
  • kalau la ada orang memerhatikan perbuatan kita, buat tak tau je atau pun anda boleh tenung kembali orang tersebut, pasti pandangannya akan dialihkan (ayu tak pernah lagi la buat macam ni - selalu buat dek je la..)
  • kalau ada orang bertanya, anda boleh terangkan kepadanya (sambil tu boleh la promote2 sikit penyusuan susu ibu kan) dan teruskan penyusuan tanpa rasa ada apa2 perasaan bersalah mahupun segan..
KENAPA GUNA "NURSING COVER"
  • danial kalau menyusu tidak suka dengan bunyi2 bising atau dengar orang bercakap2 (ni masa kecil2 lagi laaaa), so bila pakai NS ni rasa dunia penyusuan tu antara ayu n danial sahaja..
  • bf - bf juga tapi jangan la sampai aurat kita sendiri terdedah kan??
selain daripada guna nursing cover, anda juga boleh guna selendang panjang, shawls, tuala kecil, lampin, kain batik, tudung yang labuh..so, jimat kan??

boleh refer di artikel BREASTFEEDING IN PUBLIC , sangat2 membantu



21 comments:

amirah said...

iye, betul..boleh punya bf di public..mcm2 benda inovasi ada jual.. : )

ashra said...

thanks ayu..
mmg tggu2 gak info gni dr ayu.insyaallah,ada rezki,mmg nak apply kat anak k2 nti.
(bilakah??mohon allah murahkan rezki..hehe..tak sabo la nk baby k2 lak..meriah umah.)

littlehumblelynn said...

kalo ayu perasan kat bangkok station that day..lin bawak 1 botol 4oz EBM lin..lin mmg MALU nak nursing in public...hubby pun x suker..sbbnya si booboo kalo nak menyusu macam2 peel..suka tarik2 baju..marah kalo tutup muka dia..

ayu said...

ami : betul tu ami...zaman skrg ni dah macam2 fesyen ada utk cover kita semasa menyusu kan ^_^


ashra :ur welcome dear.. apa yg boleh ayu share, ayu akan share bersama2 juga rakan2 lain..mana la tau, kut2 ada org boleh cuba ke..wahhhh...nak tambah satu lagi ye..ok sgt2222 tu ash..ayu doakan cepat2 tau..^_^



lynn : ayu tak perasan la lynn..hehe..tapi, betul tu..kalau suami tak suka, tak payah la buat kan..benda ni sebenarnya kalau kita train dari awal2 mmg tak de masalah..sbb tu ayu kata sokongan dari suami mmg diperlukan.. ada reason kan suami lynn tak bg..ayu faham tu lynn..btw, tak pe nanti utk next baby lynn nanti boleh try plak ke??? hehe.sama la ngan babywearing pun kan...kena try dari awal2 lagi (seelok2nya lps hbs pantang)

lydzar said...

dah lama rasanya tak nurse in public. sebab jarang keluar kot :)

sy pakai towel kecik je utk cover

Imaan09 said...

mmg biasa jugak nursing in public..buat dunno je laa.. ye laa, menda tu fitrah kan, dah lapar baby tu, kita bg laa nyusu.. tp y paling mencabar skali masa nek flight dkat 3 jam! huuu, mencabar sbb duk rapat2..tp alhamdulillah, smuanya ok!

mie_rahim said...

ayu..mi memang selamba je menyusu kat public..x pakai baju nursing or alternatif papepun..
selak aje baju..
tapi make sure aurat x terdedah la..
hubby pun galakkan je menyusu kat public..x yah terkejar2 katanya..utamakan anak..

akma said...

hehe saye pun same mcm kak lyn gak. sgt sgt sgt jarang menyusu kat public sebab baby NAyli sgt lasak. suke buat macam2 aksi mase BF especially aksi tertonggeng & superman woooo....

selalunye BF kat baby room shopping mall takpun sebelum keluar perah susu letak dalam botol utk bekalan baby NAyli =)

Liza said...

Liza slalu praktik jugak bf in public. kalo kat shopping complex, mmg pegi bf room. Plg suka kat Jusco sebab dia amat mementingkan kebajikan awam..ada bf room yg selesa. Tp kalo kat dlm keta, cover dgn baju je. hehe..

kemma said...

ayu..wlaupon ni 1st time sy bf baby..sy mmg bedal je nursing kat public tp mmg pastikan baju x terangkatlah n x terdedah bahagian depan..sllunya ank dara saya tolong betulkan hihi..kadang2 saya sll minta tolong hubby pastikan xde bahagian yang terdedah n sy ignore je spe yg pandang2 aka buat bodo jew:D
pernah sekali tu sy bawa ank2 pi jalan2..pas kuar dari kedai buku ammar dah nak menyusu..cari bangku nak duduk..last2 nampakla 1 bangku ade sorang budak ppuan duduk..n sy trus pg sebelah dia n minta izin..trus dia bangun n bagi saya duduk dgn selesa..that girl puji bagusnya bagi bf.. ..baguskan that girl?...tp sy banyak blaja nursing in public dari sarakids blog..rsenya 70% pengatahuan bf saya dari farah sarakids..tp skunk ni rsenya dah byk dah blog ilmu bf yang dapat saya baca..including blog ayu yg nice sgt ni:)

Ammi Sara said...

sara x penah pula try nursing cover, lbh suka NIP pakai nursing blouse, my favourite from Aqeela, sgt cantik dan praktikal. my latest achievement, sambil berjalan, sambil BW, sambil NIP,hehehe..ala kangaroo gitu :)

leh jenguk link ni:

http://mythreeheroes.blogspot.com/2010/04/bw-and-nw.html

ashra said...

thanks ayu..mmg nak tambah..berdoa je ni ada rezkinya.hehehe...

ayu said...

lydzar : ooo..dah lama tak keluar ye..jum la keluar...g shopping ke, jalan2 cari makan ke..^_^




lea : hehe..betul tu..wahhh... menyusu dalam flight ye...mencabar sungguh tu...ada tak imaan buat apa2 aksi ketika bf??hehe..




mie : mie mmg berani + slumber laa..hehe..ayu mmg kena biasakan diri guna NS atau RS ni..sbbnya danial ni boleh tahan gak kalau bf ni..suka tarik2 baju..klu tak cover tu, habis la kan... selalunya sblm ayu start bf kat public, ayu tanya suami dulu, ok tak..



akma : fuyoooo..aksi tertonggeng2 tu yg tak tahan + aksi superman..macammana la rupa nayli bf akma ni kan...hehe..mesti comey...tu la, kalau dah mcm tu gayanya nak buat macam mana kan.. btw, akma boleh try nanti utk anak kedua plak ke??hehe




liza : yup...bagus tu sbnrnya.. teruskan usaha liza..ayu jarang2 sangat g JJ ni, selalunya kalau keluar g shopping ni ada kalanya ayu bf danial dulu siap2 dalam kereta...skrg ni dah 9 bln, so kadang2 tu danial tak le kisah sgt kalau tak menyusu ikut time..





kemma : sebenarnya salah satu sebab pentingnya NIP ini adalah utk membuka minda + hati orang di luar sana utk menyedari hal penyusuan susu ibu ni.. kita sendiri rasa seronok kan bila dapat explain kat org lain kita ni menyusu badan..selalu gak ayu jumpa ibu2 muda bf baby diaorg kat nursing room di tesco + care4 + JJ, seronok je sama2 share knowledge ttg penyusuan susu ibu ni... ayu pun suka baca blog farah sarakids tu, pernah juga join kelas penyusuan SI under dia..tu yg best tu.. thanksss sudi singgah di blog ayu ye..suka..suka..^_^

ayu said...

sara : ayu dah tengok dah..sangat menarik..teruja pun ada..hehe..tapi tu la, ayu mmg tak ada nursing wear ni..entah la..tak de yg berkenan di mata..hehe..btw, seronok juga bf sambil babywearing kan..pernah tgk kat album kak shada....maybe boleh try juga nnt.. thanks sudi share link tu ngan ayu ye..^_^



ashra : ok dear...sama2 kita berdoa ye....yg penting usaha..^_^

nur said...

bg akak, mmg bf jer kat public bila baby dah meragam nak susu.... kalau kebetulan pakai nursing t-shirt ok la, mmh selesa sgt menyusu.. nak bf sambil shopping pun boleh...tp kalu time kluar pakai baju kurung, kena cari tempat yg sesuai skit bila nak bf :)

ayu said...

kak nur : betul tu akak..ayu setuju....kalau pakai baju kurung, mmg ayu pakai nursing cover juga la kak..^_^

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

ayu,
baru perasan ada entry ni...
lambatnya fiza ni yer...
nursing in public...fiza mmg selalu praktikkan. fiza tak de la RS ke, NC ke...fiza jenis pakai tudung agak labuh. tak la labuh sgt, tapi, masih boleh cover aurat kita.
sekarang pun dah boleh dpt nursing t-shirt for muslimah...sgt2 senang nak nursing in public. fiza dah dapatkan sehelai dah. senang sangat...

armouris said...

info tentang penyusuan bayi di SIHAT SELALU - Masalah Penyusuan Bayi

ayu said...

fiza : idea yang menarik..mmg praktikal..senang kan..^_^

armouris : thanks for sharing..

ibudhani said...

ayu, leni xkisah NIP ...tp asben slalu srh cr bb room...kdg2 pakai bj nyusu still asben srh cr bb room jgk... NC tu slalu stndby dlm beg tp jarang guna... kalo xde tempat nk nyusu sgt asben soh susu dlm kete..

so akhirnye niat leni yg berani nk NIP jd xbrani...

cedeyyy

ayu said...

leni : utk NIP ni, mmg perlukan sokongan husband...kalau dia sendiri tak support mmg susah la kan..ayu dulu mcm tu juga..tapi kita kena buat dulu n yakinkan dia dulu..bila dia tengok macam ok, so proceed je la..tapi, sejak akhir2 ni danial kalau menyusu memang suka selak2 laaa...huhu...bahaya gak...