Followers

HITS

Wednesday, July 14, 2010

APA KATA ANDA?? BERSALIN, DOKTOR & HUKUM ???



ketika sedang check FB tadi, terjumpa lah satu artikel yang sangat menarik bagi ayu di FB ustaz zaharudin ..

topiknya berkenaan BERSALIN, DOKTOR DAN HUKUM

apa kata korang???

macam mana pula kalau bersalin di hospital kerajaan??

adakah kita boleh request untuk memilih doktor perempuan??

atau pun boleh minta staff nurse untuk menyambut kelahiran bayi kita??

ada tak sesiapa yang ada pengalaman sebegini? boleh minta share bersama2 tak??

16 comments:

Mrs.Eady said...

ayu..bkn ke mase bersalin tu dikira darurat trpkse terima sape2 saje kecuali kalo boleh la...

izwa dua-dua dpt doc lelaki...:(

akma said...

saye rase sekarang nie layanan kat hospital kerajaan & swasta same je...

Saye bersalin kat hospital kerajaan sg buloh. mase bersalin doc pompuan yg handle. Enchek Husband pun boleh masuk LR. lepas bersalin terus ajar saye cara2 menyusukan baby. layanan dari doc & nurse kat situ memang best & sporting.

saye rase kesedaran sivik di kalangan diorang dah tinggi dan staff2 kat hospital kerajaan pun makin educated. so rasenye takde masalah kot.

littlehumblelynn said...

ayu

kesnya sama dgn kes islamic banking/conventional jugak..bila ada islamic banking exercises in msia we need to switch to islamic banking as muslim.

regards doktor bersalin(kalo mampu to go private) of course bcoz nak req malay muslim lady,rite?
bila x mampu kena pg govt,kalo dah darurat mmg terpaksa..(islam ada rukhsah disitu)tp seboleh mungkin find other way to get lady doktoc to assist in labor room..

syayassir said...

hmm... pernah terbaca... katanya, tak apa doktor lelaki cek, asalkan memang dia sekadar cek tempat yang perlu sahaja.tapi, kalau dah hospital kerajaan, memang tak boleh request la kan...

ashra said...

ha'ah la ayu..bes baca..thanks kongsi info.
mmg kalu kita pun selesa dgn doc pompuan..dan suami di sisi masa bersalin

KasehKu said...

Sy bersalin kat Hspital Sg Buloh.
Asalnya mmg g check up kat private and gomen.
Bila da rasa sakit pg2 buta g private tu, DR pmpuan, check dia kata br bkk 1 cm so sy mntak nak balik,
tghrnya rasa lagi g lagi,
Dr ckp blum lg.
2 Minggu lepas tu rasa sakit lg, cakap kat suami kt g Sg Buloh la. Smpi sana yang check Dr Cina laki.
Ermmm...Tak kisah la. Bila dia ckp da buka 3 cm terus ilang sume rasa. Y pikir "Yea!!! Aku da nak bersalin"
Rasanya Kaseh mama ni anak save budget sbb tak nak kuar time g private.
Rasanya klu dlm keadaan normal tak kot dgn DR laki tapi da sskit tak sempat nak pikir.

umialya said...

kiranya 'darurat' kan!, kalu kita lihat, kebanyakan pakar gynae adalah lelaki, wanita x ramai.. x salah kot?

mgkn ada diantara rakan kita yang lebih berpengetahuan bab ini, boleh le kongsi..

Cikgu ILi said...

Tak tau la Ayu....
Mcm aku dulu kat Pusrawi..
Pusrawi tu kan pusat rawatan islam tapi still bagi dr laki yg sambut baby.
Mungkin sebab kadang2 ada kepakaran pada lelaki yang takde pada dr perempuan..
Lagipun dr laki senang nak standby..tak payah cuti bersalin.
(ni pendapat aku je)..

halimatun saadiah said...

atun masa anak sulong memang Dr lelaki yang handle..hospital taiping..memang xleh nak requestla..dr tu je yg ada..yg 2nd,atun prefer private sbb fobia betul dengan hosp taiping..di Taiping ni Gynae pompuan hanya di Apollo medical centre.India pulak..TMC plak 2-2 Dr lelaki cina n India..Columbia Asia ada 2 Dr,sorang cina n melayu(DR Khairul)2-2 pun lelaki..so,nak selamat,pilih Dr lelaki beragama islam..sekurang2 nya ada gak doa yang dia baca masa sambut anak keluar..Makan pun ok..atun kena pili pasal makan juga sebab memang taknak susahkan mak n MIL..columbia makan memang k..ikut cara kita pantang..Apollo w.pun Dr pompuan,tukang masak bukan islam..

~n0rliza 0thman~ said...

pasal darurat atau tak tu dah diterangkan dalam artikel tu.. kene baca dulu tau..
saya dah baca artikel ni dr isteri UZAR ni..

2-2 anak saya lahir kat klinik swasta. sbb sy nak doktor perempuan check setiap bulan & sambut kelahiran baby. takpe bayar lebih pun takpe. kami mmg sama2 bersetuju utk taknak doktor lelaki uruskan.

AlongAzrina said...

Ketua Jabatan Hospital Putrajaya ialah Doktor lelaki iaitu doktor perbidanan. Camno? heehhe...tak mampu pergi private, kalau boleh rekuest perempuan tentulah nak kan.

Ina Hashim said...

akak mmg prefer doc ppuan la...tapi klu dh xde choice, kalo dah terpaksa ngan doc lelaki, redha jela

Hana Seman said...

Ayu, Alhamdulillah Hana takde prob dalam hal ni..
Hana memang kerja hospital, check up memang dengan doc perempuan (doc yang sama setiap kali check up)

Bersalin anak 1st, nasib baik doctor oncall perempuan handle.

Anak 2nd, senior staff nurse jer yang handle..

Tapi tak advantagelah staff kat situ gak.. boleh request suka hati..

Anonymous said...

salam

mengenaai doktor lelaki ada ulamak berselisih pendapat dalam hal ini. ada yang kata boleh ada yang kata tak bileh. tapi alasan darurat adalah tidak logik sama sekali. ini adalah kerana kita bukannya berperang atau nak dapatkan doktor perempuan kena merantau beribu batu jauhnya. dalam hal ini suami kena mainkan peranan penting jangan jadi suami yang dayus sehingga abaiakan tanggungjawap mereka. jangan nanti di akhirat kita yang merana sudah.

apa yang saya dapat dari pengajian saya adalah haram sama sekali. aurat terbesar bagi wanita adalah faraj. cuba bayangkan di labor room wanita muslimah terpaksa mendedahkan mahkota yang ditunjukkan pada suaminya pada lelaki lain disebabkan suaminya berkata tak apa ayang tengah darurat ni. doktor lelaki masukkan jari, menyambut dan menyeluk untuk mengambil uri dan menjahit faraj sii isteri. tergamaknya suami muslim melihat kedaan demikian.

korbankan wang sedikit demi kehormatan isteri wahai si suami. wanita jika mendapat sentuhan lelaki lain teruk akibatnya..
tepuk dada tanyalah iman. antara sabda rasulullah saw adalah "FITNAH TERBESAR DI AKHIR ZAMAN ADALAH FITNAH TERHADAP WANITA"

Ruby said...

Salam ayu, bestla entry n komen2 topik ni..mmg berbelah lagi rsnya..aku skang ni cek kat KK n hosp kjrn..stkt ni sume doc adalah ppuan..mcm xcaye je byk gynae ppuan kat krjn..cdg bsalin nnt pun kt krjn je..xmmpu nk g pvt.hope nnt ada rzki dpt doc ppuan.kalaula staf krjn dberi elaun lebih utk bsalen. cnfrm aku g usahakan cr doc ppuan kat pvt.aku ada gak dgr org bayo guna kdt card (hutang) utk bya kt pvt.tp aku mcm xbest lak nk htg.ptptn pun pening nk bayo..hihi.emm aku xbrapa phm, darurat yg dimaksudkan tu darurat nk cr doc ppuan ke darurat nk bsalin?ant hidup n mati tu.hrp ada penjelasan yg betul2 kukuh bab2 halal haram ni sbb seantero dunia islam ada ramai gynae lelaki.kalau haram, knapa kerja ni ditawarkan pd lelaki dan smua org islam diam je tanda stuju.

ayu said...

rubi : aku sendiri tak ada jawapan pasti hal darurat ni..huhu..apa yg aku tau itu je la..