click...click...

HITS

Followers

Tuesday, July 20, 2010

Nursing in Public.....Bolehkah????


TIPS MENGGUNAKAN "NURSING COVER"
  • cari tempat duduk yang selesa untuk memangku baby agar baby dapat menyusu dengan selesa
  • memakai nursing cover, sambil2 tu pastikan baju belakang juga tidak terangkat ye (digalakkan memakai baju berbutang di hadapan)
  • angkat sedikit baju dan betulkan posisi anak menyusu
  • mulakan penyusuan secara bersahaja
  • kalau la ada orang memerhatikan perbuatan kita, buat tak tau je atau pun anda boleh tenung kembali orang tersebut, pasti pandangannya akan dialihkan (ayu tak pernah lagi la buat macam ni - selalu buat dek je la..)
  • kalau ada orang bertanya, anda boleh terangkan kepadanya (sambil tu boleh la promote2 sikit penyusuan susu ibu kan) dan teruskan penyusuan tanpa rasa ada apa2 perasaan bersalah mahupun segan..
KENAPA GUNA "NURSING COVER"
  • danial kalau menyusu tidak suka dengan bunyi2 bising atau dengar orang bercakap2 (ni masa kecil2 lagi laaaa), so bila pakai NS ni rasa dunia penyusuan tu antara ayu n danial sahaja..
  • bf - bf juga tapi jangan la sampai aurat kita sendiri terdedah kan??
selain daripada guna nursing cover, anda juga boleh guna selendang panjang, shawls, tuala kecil, lampin, kain batik, tudung yang labuh..so, jimat kan??

boleh refer di artikel BREASTFEEDING IN PUBLIC , sangat2 membantu



Wednesday, July 14, 2010

APA KATA ANDA?? BERSALIN, DOKTOR & HUKUM ???



ketika sedang check FB tadi, terjumpa lah satu artikel yang sangat menarik bagi ayu di FB ustaz zaharudin ..

topiknya berkenaan BERSALIN, DOKTOR DAN HUKUM

apa kata korang???

macam mana pula kalau bersalin di hospital kerajaan??

adakah kita boleh request untuk memilih doktor perempuan??

atau pun boleh minta staff nurse untuk menyambut kelahiran bayi kita??

ada tak sesiapa yang ada pengalaman sebegini? boleh minta share bersama2 tak??